תושב קריית מלאכי וחבר קהילת חב"ד בעיר, התגורר במשך 15 שנים בשכונה בה חיים רוב חברי הקהילה. הוא היה ידוע כבעל עסק וכרואה חשבון המסייע לעסקים המקומיים עם דוחות המס. כל אלו הקנו לו תדמית של אדם מן השורה שגם כאשר ביקש עזרה כספית, פרע את חובותיו, כך מעיד דוד, בתכנית כאן | מקומי: "אמר שהוא צריך לגלגל כספים, ספקים, אנשים התחילו לתת לו הלוואות קטנות: אלפי שקלים, עשרות אלפי שקלים. ותמיד עמד במילתו, החזיר הכל!"
האיש טען כי הכספים שניתנו לו על ידי אנשי הקהילה יועדו להלוואות עבור חנותו שנקלעה לקשיים, במקביל החל לבקש הלוואות עבור טיפולי פוריות לאשתו. בקהילה בה משפחות ברוכות ילדים הוא עניין שבשגרה, היו שתרמו לו למטרה זו בחפץ לב. יחד עם זאת, הבקשות עבור הלוואות וערבויות לעסק לא פסקו והסכומים שביקש הלכו וגדלו. הוא הבטיח שהצ'קים אותם ביקש ישמשו כערבונות בלבד עבור ספקים לעסק או עבור הלוואות שלקח בדרכים לגיטימיות, אך אנשי השכונה גילו כי האמת רחוקה מאוד מכך. "הוא הבטיח שהכסף לא ייפדה. אמר שזו רק ערבות, ולפתע הצ'קים נפדו. זה היה העוקץ האחרון לפני שעזב את העיר".
האזינו לשיחה:
לא מדובר בסכומים קטנים. היו שהעמידו לרשותו ערבונות של מאות אלפי שקלים מתוך אמון באדם ורצון לסייע. רצון שכזה הוא שגרם להם לאבד חלק ניכר מההון האישי שצברו ושעליו התבססו להמשך חייהם, אובדן שמעמיד משפחות שלמות בסכנה: "יש פה 5-10 משפחות שאנחנו לא יודעים איך הן יכולות לצאת מה 'ברוך' של מאה עד מאתיים אלף שקל מינוס; זה נקרא לקבור משפחה לכל החיים".
גם לאחר שהגישו תלונות במשטרה, חברי הקהילה מתקשים לעכל את הנושא. תחושת ההשפלה והמבוכה ניכרת אצל תושבי השכונה שנפלו קורבן לתרמית. מעבר לנושא הכלכלי והבושה שחשים הנפגעים, מעיד דוד כי הפגיעה הקשה ביותר היא ברמה החברתית שפוגעת בכלל התושבים בשכונה". כל הערבות ההדדית של הקהילה נפגעה. דבר כזה מוריד את מפלס האמון בשכונה ואנשים היום לא מלווים. אתה במצב שאדם נכנס אליך הביתה, ואוכל אצלך, מגיע לחתונות ובת מצוות, מפלס האמון עולה ועולה. אחרי 15 שנה, מי היה מאמין שהוא יעלם?"
להאזנה לפרק המלא :