חובבי הספורט זוכרים בדרך כלל את רגעי השיא של הקבוצות והשחקנים בענפים השונים - ניצחונות והצלחות גדולות בצד החמצות והפסדים. מותו של קובי בראיינט בשבוע שעבר, העלה גם זיכרונות על אסונות של ספורטאי עבר, שלא פעם מצאו את מותם גם בשיא התהילה.
מנצ'סטר יונייטד
קבוצת הכדורגל של מנצ'סטר יונייטד, אחד המועדונים הגדולים והמעוטרים בעולם, חווה הצלחה מסחררת שכללה שליטה בליגה המקומית ותארים בין-לאומיים, אך לצד כל ההצלחות, האימפריה האדומה סבלה גם משנים שחונות ובינוניות.
הרבה לפני לפני ששמות נוצצים כמו דייויד בקהאם, אריק קנטונה וכריסטיאנו רונאלדו התרוצצו על כר הדשא באצטדיון אולד טראפורד, האוהדים מצפון-מערב אנגליה התמוגגו מביצועי "התינוקות של בזבי" (על שם המאמן האגדי מאט בזבי) שזכו באליפויות מקומיות והיו לקבוצה האנגלית הראשונה שהשתתפה בגביע אירופה לאלופות.
היום הקשה בהיסטוריה של מועדון הפאר התרחש ב-06.02.1958, כשמטוס הקבוצה התרסק בשדה התעופה של מינכן בדרך חזרה לבריטניה ממשחק בגביע אירופה בבלגראד. זמן קצר לאחר ההמראה מתחנת הביניים מגרמניה, אירעה הטרגדיה הענקית שסיימה את דרכה של מי שיועדה להיות "אחת הקבוצות הגדולות של המועדון אי פעם". 23 בני אדם, עובדי המועדון, נספו בתאונה המחרידה, בהם שמונה כדורגלנים "מתינוקות באזבי".
אחד הניצולים בהתרסקות היה סר בובי צ'רלטון, שהפך לאחת מאגדות המועדון ולאחד מעמודי התווך בזכייה ההיסטורית בגמר גביע אירופה לאלופות עשור לאחר מכן. רבים טוענים שההתאוששות המדהימה של המועדון מהאסון הנורא סללה את הדרך להפיכת המועדון האדום ממנצ'סטר לאחד הגדולים בעולם.
אנדרס אסקובר
לאוהדי הכדורגל בקולומביה היו הרבה סיבות להתרגש לקראת המונדיאל שהתקיים בארצות הברית בקיץ 1994. דור יוצא דופן של שחקנים עם כשרון פנומנאלי כמו החלוץ האימתני פאוסטינו אספרייה, והקשר עם רעמת השיער, שהפכה לסימן ההיכר שלו, קרלוס ולדרמה - העלו את רף הציפיות בבוגוטה.
אלא ששלב בתים כושל, ששיאו הפסד למארחת האמריקנית, שלח את הקולומביאנים הביתה חפויי ראש כבר בשלב מוקדם. הבלם, אנדרס אסקובר, שכבש שער עצמי באותו משחק מכריע מול האמריקנים, ודאי לא חשב שישלם על כך בחייו.
אסקובר נרצח חמישה ימים לאחר המשחק בעיר הולדתו מדיין, לאחר שבילה במועדון לילה. שומר הראש של המאפיונרים המקומיים, "האחים גאיון", הודה ברצח. על אף שהיורה מעולם לא הסביר את המניע למעשה, בקרב הציבור הקולומביאני אחזה התחושה כי אסקובר נרצח כנקמה על אותו שער עצמי. עם זאת, הקולומביאנים זכרו לאסקובר חסד נעורים וכ-120 אלף איש הגיעו ללוות אותו בדרכו האחרונה.
איירטון סנה
כשמדברים על ברזיל, כדורגל היא מילה נרדפת. אין ילד ברזילאי שלא מכיר את השמות רונאלידניו, רונאלדו או פלה. אבל בשנות ה-90 הייתה במדינה אגדת ספורט שלא הייתה כדורגלן אלא נהג מרוצים – קראו לו איירטון סנה.
אף שענף הספורט הזה בכלל לא היה פופולארי בארץ הסמבה, הפך סנה לאגדה אלוהית כמו הכדורגלנים האגדיים של המדינה. סנה, שנחשב לאחד מנהגי הפורמולה 1 הגדולים בכל הזמנים, מצא את מותו על המסלול אותו כל כך אהב.
אגדת ספורט ברזילאית שלא הייתה כדורגלן. סנה חוגג ניצחון בפורמולה 1 במונקו, 1990 (צילום: אי-פי)
זה קרה בגרנד פרי סן מרינו במאי 1994: סנה איבד שליטה על מכוניתו והתנגש בקיר בטון במהירות 200 קילומטר בשעה. הוא פונה במסוק לבית חולים, שם נקבע מותו. המחלוקות סביב מותו של סנה ממשיכות להעסיק את עולם המרוצים ואת העם הברזילאי עד היום.
אשמים למקרה הטראגי לא נמצאו מעולם, אך סנה הבטיח את מקומו בדפי ההיסטוריה של ברזיל עוד בחייו. כשלושה חודשים לאחר האסון, זכתה נבחרת הכדורגל של ברזיל במונדיאל בארצות הברית. קפטן הנבחרת דונגה הקדיש את הזכייה לאגדת המרוצים. "זה בשביל איירטון", אמר דונגה למצלמות הטלוויזיה כשגביע העולם בידיו.
אסון המטוס הברזילאי
אין דבר שאוהד הכדורגל האובייקטיבי אוהב יותר מסיפור "סינדרלה". קבוצת הכדורגל הקטנה שאפקואנסה עונה בדיוק להגדרה הזו: מועדון קטן שבא משום מקום ובועט בכל האריות שבהם הוא נתקל בדרך לתואר נכסף.
בנובמבר 2016 הקבוצה הגיעה עד גמר גביע סודאמריקנה. על המטוס שהמריא לקולומביה למשחק ההיסטורי הראשון נגד אתלטיקו נסיונל המקומית, היו 22 אנשי צוות, אך הרגע הגדול שהכניס את העיר שאפקו בברזיל לטירוף מעולם לא התקיים.
המטוס התרסק סמוך לעיר מדיין שבקולומביה, 19 שחקנים ומאמן הקבוצה נספו באסון. היריבה הקולומביאנית ביקשה להעניק את התואר לקבוצה שנעלמה, ובכך "זכתה" שאפקואנסה בתואר היוקרתי בתולדותיה.
דרזאן פטרוביץ'
האן-בי-איי היא ליגת הכדורסל הטובה והפופולרית בעולם, וידועה גם בגלובליות שלה. אם בעבר רק שחקנים אמריקנים נמנו על כוכבי הליגה, בעשורים האחרונים אפשר לראות שחקנים מרחבי הגלובוס. אחד הזרים האירופאים ששבר את תקרת הזכוכית האמריקנית היה דראזן פטרוביץ' היוגוסלווי שהגיע לארץ האפשרויות הבלתי נגמרות בשלהי שנות ה-80, היישר אל הפורטלנד טרייל בלייזרס.
פטרוביץ' כיכב באירופה במדי ציבונה זאגרב, ריאל מדריד וכמובן נבחרת יוגוסלוויה, איתה זכה באליפות אירופה ב-1989. הפריחה של פטרוביץ' הגיעה כשחתם בניו ג'רזי נטס, שם הפך לכוכב מוביל באן-בי-איי עם 20 נקודות בממוצע למשחק. אחד המשחקים הגדולים ביותר שלו היה כשקלע 40 נקודות על הראש של מייקל ג'ורדן, שחקן הכדורסל הטוב בכל הזמנים.
בשבעה ביוני 1993 נסע פטרוביץ' עם חברתו מפרנקפורט למינכן לאחר מפגש של נבחרת קרואטיה. חברתו שנהגה, איבדה שליטה על כלי הרכב כשנקלעו לסופה חזקה במינכן. מי שכונה "המוצרט של הכדורסל" נהרג במקום.
בעיני רבים פטרוביץ' הוא גדול השחקנים האירופאים בכל הזמנים. לא פחות מ-100 אלף איש ליוו אותו למנוחות בקרואטיה. דרזאן פתח את הדלת לעשרות שחקני כדורסל אירופאים שמהווים כיום חלק אינטגרלי מהליגה הטובה ביותר בעולם.
ניקולאי קודריצקי
רוב חובבי הכדורגל בישראל יסכימו שתור הזהב של הליגה הבכירה היה בשנות ה-90. אל דור יוצא דופן של שחקנים מקומיים כמו אייל ברקוביץ', חיים רביבו אלי אוחנה ועוד הצטרפו עשרות כדורגלנים שהגיעו אל הליגה הצנועה בארצנו. מדובר בכוכבים שהגיעו לישראל כתוצאה מהתפרקות ברית המועצות, וככל הנראה לא היו מגיעים למזרח התיכון לולא ההתפתחות המדינית הדרמטית. אחד מהם היה חלוץ אוקראיני בשם ניקולאי קודריצקי, שהגיע היישר מנבחרת ברית המועצות אל שכונת התקווה בתל אביב כרכש של קבוצת בני יהודה.
החיבור של ניקולאי היה מיידי כששעריו ובישוליו מיתגו אותו מהר מאוד כאחד השחקנים הגדולים אי פעם שלבש את המדים הכתומים. בעונתו השנייה אצל הזהובים, במשחק שהתקיים מול יציעים מלאים באצטדיון הלאומי ברמת גן, הרשית שלוש פעמים במשחק אחד מול הטוענת לכתר בית"ר ירושלים. המשחק נכנס לדפי ההיסטוריה של הכדורגל הישראלי.
במרץ 1994 הגיעה נבחרת אוקראינה למשחק ידידות מול נבחרת ישראל כשבסיומו התקיימה מסיבה אליה הוזמן קודריצקי. החלוץ האוקראיני, שרק רצה לחגוג עם חבריו מהבית, לא חשב שזה יהיה הלילה האחרון בחייו. ב-04:00 לפנות בוקר, בדרכו חזרה הביתה, הוא איבד שליטה על כלי רכבו, התנגש בגדר הפרדה, התהפך ונהרג במקום. הבוקר למחרת היה מהשחורים שידעה שכונת התקווה, כשאבל כבד נפל עליה. עשרות אלפים ליוו את ארונו שהוצב סמוך למגרש של בני יהודה. בסך הכול כבש קודריצקי 62 שערים במדי בני יהודה, ואין ספק ששמו חרוט באותיות זהב בהיסטוריה של הקבוצה התל אביבית.
אבי רן
אבי רן היה מההבטחות הגדולות שידע הכדורגל הישראלי בכלל וקבוצת מכבי חיפה בפרט. השוער שערך את הופעת הבכורה שלו במדי הירוקים כבר בגיל 17, סומן כמי שעתיד להיות השוער הגדול ביותר של הכדורגל הישראלי מאז יעקב חודורוב האגדי. בעונת 1983-4 היה רן שותף בכיר לזכייה הראשונה וההיסטורית של הקבוצה באליפות המדינה. שלוש שנים לאחר מכן, בקיץ 1987 נקטעו חייו באופן טראגי.
לדעת רבים הוא נחשב לשוער המוכשר ביותר שידע הכדורגל הישראל. אבי רן (צילום: משה שי, פלאש 90)
רן, שבילה עם חבריו בכנרת, שט באופנוע ים ונפגע מסירת מרוץ. הוא חולץ ונלקח אל החוף, אך ניידת טיפול נמרץ קבעה את מותו במקום. מותו זעזע את הכדורגל הישראלי ואלפי אנשים השתתפו בהלווייתו שיצאה מאצטדיון קריית אליעזר בחיפה.
רן, שהספיק לשחק במדי הנבחרת הלאומית, השאיר אחריו את אחד מסיפורי ההחמצה הגדולים שידע הכדורגל הישראלי. אף שהקריירה שלו נקטעה בשלב מוקדם עם מותו, לדעת רבים הוא נחשב לשוער המוכשר ביותר שידענו. עד היום אוהדים ומומחי כדורגל ישראלים תוהים עד לאן הכישרון הזה היה יכול לפרוץ אלמלא אותו יום שחור בכנרת.