פעילי זכויות אדם מתחו ביקורת על מארגני יורו 2024 בשל גיבוש חוזי חסות עם חברות סיניות שרשתות האספקה שלהן משתמשות בעבודת כפייה או שתרמו למעקב אחר בני העם האויגורי בסין, כך דווח היום (חמישי) בכלי תקשורת באסיה. באופ"א הגיבו כי הארגון מתייחס ברצינות לביקורת ומחוייב לזכויות אדם.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
פרסומות של חברות כמו Hisense, BYD, ועלי באבא מופיעות באצטדיונים, בשידורים ובאירועים הנלווים לטורניר בגרמניה. "למרבה הצער, הפיתוי של הכסף הסיני היה חזק מדי עבור רבים מאלה שיכולים לקבל את הכסף הזה", אמר מנכ"ל הברית הבין-פרלמנטרית לסין IPAC, לוק דה פולפורד. "זה היה חזק מדי בשבילם להתנגד, בלי קשר לעובדה שרבות מהחברות האלה רקומות בעבודות כפייה ויש להן בעיות מרכזיות בשרשרת האספקה שלהן", אמר. "אז אני חושב שזו חמדנות, לצערי, על זכויות יסוד. זה הבסיס לבעיה כאן".
דוח ממרץ 2020 של המכון למדיניות אסטרטגית באוסטרליה ASPI, מצא ראיות לכך ש-82 מותגים גלובליים ידועים, כולל Hisense, יצרנית הטלוויזיה הגדולה בסין, ויצרנית המכוניות החשמליות BYD, השתמשו בחלקים שיוצרו על ידי אויגורים החיים ועובדים בתנאים קשים ובכפייה. עליבאבא, שהיחידה שלה Alipay היא נותנת חסות, מציעה שירותי זיהוי פנים ללקוחות הענן שלה המאפשרים להם לזהות אויגורים, לפי חברה שעוקבת אחר מעקב וידאו ברחבי העולם.

בחברות Hisense, BYD ועליבאבא לא מסרו תגובה לאתר RFA, שדיווח על המחאות. מאז 2017, סין ריכזה כ-1.8 מיליון אויגורים בשינג'יאנג והעבירה אותם למחנות ריכוז, שם הם נאלצו לעבוד בחוות ובמפעלים סמוכים. סין מכחישה את הפרות זכויות האדם ואמרה שהמחנות היו מרכזי הכשרה מקצועית ומאז נסגרו.
מחלקת התקשורת של אופ"א טענה כי "לוקחת את הנושא הזה ברצינות רבה". המארגנים "היו נחושים בכך שיורו 2024 יהיה אירוע ספורט שמתחייב לזכויות אדם כגורם תורם להצלחת הטורניר", נכתב בתגובה. "יחד עם כל מחזיקי העניין הרלוונטיים, מסגרת ותהליכים שנועדו לקיים ולהגן על זכויות אדם בטורניר נוצרו וייושמו עבור כל המעורבים בטורניר", נכתב. התגובה של אופ"א לא התייחסה ספציפית לתאגידים הסיניים.
דה פולפורד אמר שאם לא יופעל עליהם לחץ, חברות סיניות ימשיכו לנצל את עבודת הכפייה. "אני מקווה שמשהו ישתנה, אבל זה לא ישתנה בלי רעש והרבה קמפיין", אמר ל-RFA. "נקווה שזכויות אדם, עקב תקנות שקידנות, כשהן באמת נכנסות, יצליחו להשפיע על שינוי ים. וזה לא יקרה בלי קמפיין בין-לאומי חוצה מפלגות".
26 אלף פרסומות מתחילת היורו
נזכיר כי BYD, חברת הרכב ונותנת החסות הרשמית של יורו 2024, כבר השיגה הישגים גדולים כאשר רוכשי מכוניות ברחבי בריטניה הגבירו את החיפושים אחר כלי הרכב החשמליים שלה (EVs) לאחר שראו מיתוג בצד המגרש ופרסומות בטלוויזיה ב-12 הימים האחרונים, כך דווח באתר "This is Money" הבריטי.
Auto Trader, חברת המכוניות החדשות והמשומשות הגדולה בבריטניה, דיווחה שבסוף שבוע הפתיחה של יורו 2024 - מיום שישי וראשון - נרשמה עלייה בצפיות של דגמי BYD באתר שלה ב-69% בהשוואה לשבוע קודם לכן.
כ-26 אלף פרסומות לרכב BYD נצפו כאשר נהגים חיפשו את המותג הלא מוכר שהם הבחינו במסכי הפרסום מסביב למגרשים במהלך שבעת המשחקים הראשונים של הטורניר. זה כלל יותר מ-10 מיליון צופים בבריטניה שנכנסו למשחק הפתיחה בין גרמניה לסקוטלנד.
ב-Auto Trader אמרו שכבר לקראת יורו 2024, BYD הפכה השנה למותג החשמל החדש והפופולרי ביותר באתר שלה השנה, כשהיא אחראית לנתח של 5.6% מכל הצפיות במודעות המכוניות החשמליות החדשות. עם זאת, מאז שהטורניר החל ב-14 ביוני, BYD היא היצרנית השנייה הנצפית ביותר עבור דגמי מכוניות חשמליות - אחרי BMW אבל לפני טסלה שבמקום הרביעי.