הרב יצחק ביטון, שאיבד שלושה מילדיו בפגיעת הטיל בבית הכנסת בבית שמש, שיתף בראיון עם אלי ביתאן ב'כאן מורשת' ברגעים הקשים שעברו עליו ועל משפחתו מאז האסון, ובדרך שבה האמונה מחזיקה אותם בימים הכואבים.
לדבריו, מאז האסון הוא כלל לא שב לבית שמש: "מאז ומעולם החיבור שלי היה יותר לירושלים עיר הקודש", סיפר הרב ביטון בתוכנית 'מנדי ביתאן'. "שבתות וחגים היינו נמצאים בירושלים עם הילדים, שם גם היו סדרי הלימוד והשיעורים שלי. כרגע מחפשים עבורי דירה בירושלים, אולי באזור הרובע היהודי או סמוך לכותל".
הרב ביטון תיאר את הרגע שבו הבין שמשהו נורא התרחש. באותו ערב בנו יעקב למד בבית הכנסת ואף לימד אברכים. "כשהגעתי לבית הכנסת ראיתי אותו מלמד בשמחה גדולה", סיפר. “אחר כך חזרתי הביתה והוא הגיע כמה דקות אחריי. הייתה לי הרגשה מוזרה בלב ואמרתי שאולי הפעם כדאי להישאר בבית, אבל הבנות הפצירו בו והוא ירד איתן למקלט. כעבור דקות נשמע פיצוץ אדיר היה הדף חזק מאוד, החלונות התנפצו והבית כמעט קרס. אשתי הייתה בקומה התחתונה, וברוך השם היא ניצלה וגם אני והבת הקטנה רחלי".
מיד לאחר הפגיעה יצא הרב ביטון לכיוון בית הכנסת: "ראיתי עשן מתמר מאזור בית הכנסת והלב שלי הרגיש רע מאוד", תיאר הרב ביטון. "כשהגעתי לשם ראיתי שהמבנה חרב כמעט לחלוטין והמקלט נפגע. כבר הוציאו גופות מהמקום. ציפיתי לישועת השם, אולי בכל זאת מישהו מהם חי".
במשך שעות ארוכות המתין לבשורה, עד שלבסוף הגיעה ההודעה הקשה מהמשטרה: "כבר ידעתי לשם מה אני מובל. ניסיתי להכין את עצמי לבשורה בתפילה ובהבנה שחייב אדם לברך על הרעה כשם שהוא מברך על הטובה".
לדבריו, את הכוחות הוא שואב מלימוד התורה ומדברי חז״ל. הוא הזכיר את דברי התלמוד הירושלמי על הפסוק “דודי ירד לגנו ללקוט שושנים”, המסבירים כי הקב״ה לעיתים “לוקח את הצדיקים שבישראל”: "אני מבין שהקב״ה בחר בהם. זה לא החלטה של בני אדם מי צדיק ומי לא. כשהקב״ה בוחר – זו בחירה שלו”.
הרב ביטון סיפר גם על דמותו של בנו, יעקב: “הוא היה ילד מוכשר מאוד. כבר בגיל ארבע ידע משניות בעל פה והבין אותן לעומק. כשהיינו בכותל בגיל ארבע וחצי שאלתי אותו מה ביקש בתפילה – והוא ענה שהתפלל שיבוא מלך המשיח ושייבנה בית המקדש”.
לדבריו, ילדיו היו פעילים גם בקירוב לבבות: יעקב הדריך ילדים, אביגיל עסקה בפעילות חברתית, ושרה התבלטה בעשייה למען אחרים: “הם ידעו לאהוב כל יהודי ולחשוב טוב על כל אדם”, אמר. "אשתי מדברת דיבורים של אמונה ברמה אפילו גבוהה ממני. אנחנו עבדנו כל החיים על הנושא של אמונה, והקב״ה הכשיר אותנו לעמוד בניסיון הזה”.
לסיום פנה הרב ביטון במסר לציבור: "כשבאה צרה על הציבור – צריך לזעוק ולהתעורר לתשובה. לא לומר שזה מקרה או מנהג העולם. צריך לחזק את האחדות, את היחס בין אדם לחברו, בין איש לאשתו, וללמוד מוסר בכל יום. צריך לכבד זה את זה, לאהוב כל יהודי ולהסתכל בעין טובה, זו הצוואה שאנחנו ממשיכים עם הילדים שלנו”.
מתוך התוכנית 'מנדי ביתאן' בכאן מורשת.
עורך: איתי סופרין
מפיקה: אירה וקסלר