כאן 88 עם מוזיקה חדשה בשבילכם. אלה שירים ישראלים ובינלאומיים שתוכלו לשמוע אצלנו. כמובן שלצדם אנו משמיעים שירים חדשים ומעולים נוספים בשידורי התחנה. בכל שבוע נפרסם כאן באתר שירים חדשים שכדאי להכיר, אשר בחרו העורכים המוזיקליים שלנו. לכל בחירות העורכים אפשר להאזין בפלייליסט מתעדכן בספוטיפיי.
יוני בלוך - בין הים והנהר
הים, הנהר וכל מה שביניהם. מילים שקיימות במופעיהן השונים כבר קרוב למאה שנים והפכו לביטוי שמחזיק במתח דואלי טעון וצורמני, כזה שמשומש מעמדות שונות ומנוגדות ובכל תקופה יכול לייצג תקווה וחופש עבור אחד וזעם ופחד עבור השני. בחודשים האחרונים, הביטוי הזה הגיע לשיא עוצמתו בטירגור מערבל בטן עבורנו בישראל. לא בלתי נמנע שמשפט שבסך הכל מתאר את ארצנו הקטנטונת בעזרת דימוי כל כך פשוט ומינימליסטי יהווה שדה כוח עוצמתי כל כך לשפע של דימויים טעונים, הרי מדובר במרחב שבאמת קרה בו הכל מהכל. בגלגול חדש של הביטוי הזה, יוני בלוך לוקח את כל המסה הדחוסה הזו, מוציא אותה מהעולם הפוליטי ומביא אותה לשפה שלו - עולם החוויה האנושית והאישית. בסינגל החדש "בין הים והנהר", בלוך ושותפו לכתיבה משכבר הימים, הפזמונאי ברק פלדמן, נוגעים גם בחוויה הלאומית, אבל בתוך מרחב שמכיל בתוכו בעיקר מכלול אנושי של כאב עמוק וניסיון קלוש להחזיק באופטימיות אל מול ייאוש בלתי נדלה. ההיפוך בין ייאוש לתקווה מתרחש בין משפט למשפט ולפעמים גם בין מילה למילה. אין במילים יומרה לגבי דבר ובהחלט לא לגבי ידיעה על העתיד, אלא המון ענווה ושותפות כאב אינטימית שמדי פעם מבליח ביניהן בהססנות האומץ לייחל לטוב - לשובם של החטופים ואפילו לשלום. על כריכת האלבום, מתנוסס ציורו של אמיר לביא ז"ל - חייל מוכשר, צייר ונגן, שנפל בשבעה באוקטובר בהגנה על מוצב סופה. המוזיקה של יוני בלוך הייתה חלק משמעותי בחייו של אמיר, וכמחווה של אמן אחר שנקשר בקשר טראגי דרך האמנות, יוני בלוך בחר בדיוקן העצמי של אמיר לכריכת האלבום שלו. שירים רבים הבטיחו ניצחון, תיקון, ושלל מתכונים אחרים לעתיד המושלם שיעזור לשכוח מהרגע הכואב הזה. גם להם יש מקום, אבל לפעמים, מה שהכי נחוץ ללב שבור זה אדם אחד שישב איתך על סף השבר הארור ביוני בלוכיות היציבה והמוכרת וירים כוסית ריקה לשלום רחוק וימים יפים יותר.
יסמין מועלם - יום כיפור
כבר כמה שנים שיסמין מועלם מייצרת את הפופ הכי מתקדם בסביבה - נקודת התכה מדויקת בין המיינסטרים הישראלי לבין הסאונדים הכי מעודכנים שעושים מעבר לים. כך, נראה שמועלם היא אולי האמנית היחידה בנוף המקומי שאפשר להזכיר באותו הקשר מוזיקלי עם אמנים כמו פרנק אושן וסזה, אך גם עם כוכבים כחול לבן כמו אודיה ואבי אבורומי. תלוי בקונטקסט, כמו שאומרים. התבלין המיוחד של מועלם מורכב משילוב בין טקסטים שתופסים בחדות את היומיומיות הישראלית, הגשה וחיתוך דיבור שנשאבים מה-R&B האמריקני והפקה שמתכתבת עם כל מה שחם במוזיקה העולמית העכשווית. התוצאה היא פופ ישראלי עתידני לגמרי, יציר כלאיים משונה ומופלא, שמזקק את הטוב מעולמות מוזיקליים שונים לכדי תוצר ייחודי לגמרי שהוא רק שלה. המגמה הזאת נמשכת גם בשיר האחרון שמשחררת מועלם לאוויר העולם. ״יום כיפור״, הוא בלדה שנראית טיפוסית כשמסתכלים עליה במבט שטחי, אך כשמתעמקים בכל המרכיבים שלה מגלים יצירה שמצליחה לחדש בכמעט בכל אספקט. הטקסט הפגיע והחשוף מספר על פרידה שמעוררת רגשות כואבים אצל הצד הנפרד, כאלו שמתגלמים בפנטזיות נקמה אלימות. ההגשה מצליחה לשלב בין השירה הדיבורית שכל כך טרנדית כרגע במוזיקה הים תיכונית לבין פריייזינג שמזכיר זמרות נאו-סול כמו סולאנג׳ ו-syd. בניגוד לרבים במוזיקה הישראלית, יסמין בחרה להוציא דווקא עכשיו שיר ״מפעם״. כזה שהיא שרה כבר תקופה בהופעות והקהל שלה מכיר ואוהב, וחיכה לשחרור הגרסה הרשמית שלו. ״בתקופה הזאת עוד יותר נשאלת השאלה מה קשור שיר מפעם, על החיים הרגילים?״, אמרה יסמין בפוסט שהשיק את השיר החדש. ״אבל אני באמת רואה את זה כמתנה ממני, לקהל שלי״. מתנה שאנחנו שמחים בהחלט לקבל.
Benson Boone - Beautiful Things
אם אתם לא מחסידי הרשתות החברתיות, או לפחות לא ממש נוכחים בטיקטוק, אנחנו כאן בשביל לשמור עליכם מעודכנים: הכירו את בנסון בון, זמר אמריקאי בן 21 עם למעלה 4 מיליון עוקבים בחשבון הטיקטוק שלו וכנראה שם שהולך ללוות אותנו הרבה מאוד בשנת 2024. בנסון, שנולד וגדל בעיר קטנה במדינת וושינגטון, גילה על יכולות השירה והנגינה שלו לראשונה אי שם בשנות העשרה, כשחבר קרוב ביקש ממנו לנגן בפסנתר ולשיר בתחרות להקות של התיכון שבו למד. בשנת 2021, בנסון לקח את יכולותיו צעד אחד קדימה; הוא נבחן לעונה ה-19 של תוכנית הטלוויזיה הוותיקה אמריקן איידול, כבש את לבבות השופטים שהכתירו אותו כזוכה, עבר לשלב הבא בתחרות אבל אז קיבל רגליים קרות ופרש מהתוכנית משום שלא היה בטוח בהחלטה להמשיך ולטפח את קריירת השירה. "כולם בתוכנית רצו ליצור מוזיקה. הם חיכו לרגע הזה כל חייהם, ואני לא הרגשתי ככה. לא רציתי להינעל על משהו שלא הייתי בטוח לגביו", שיתף בנסון בראיון לעיתונות. אז איך בכל זאת בנסון הצליח להתברג במצעדים הבולטים בעולם ולכבוש את גולשי הרשתות החברתיות? בנסיונות למצוא את קולו המוזיקלי הייחודי, הוא התמקד בעיקר בהעלאה ושיתוף של סרטונים בהם הוא שר ומנגן לגולשי הטיקטוק, עד שסולן להקת אימג'ן דרגונס הוותיקה, דן ריינדולס, נשבה בקסמיו והחליט להציע לו חוזה הקלטות בחברת התקליטים שלו, Night Street Records (שהיא חברת בת של ענקית המוזיקה Warner Music). מהר מאוד ריינדולס הפך להיות המנטור של הזמר הצעיר, שמצא את עצמו עובר באינטנסיביות מסשן הקלטות אחד לאחר, מבשל סינגל בכורה שרשם הישגים יפים במצעדים הגלובליים. אבל הפריצה הגדולה של בנסון בון נרשמה רק בחודשים האחרונים - בהם הסינגל Beautiful Things התעלה מעל קודמיו והצליח לטפס עד למקום השלישי בבילבורד האמריקאי. Beautiful Things הוא בלדה על חיפוש משמעות החיים ועל תנודתיות האושר, שמשלבת בין העוצמה לרכות הווקאלית של בנסון ומביאה את יכולותיו לשיאן, כמו גם את ההפקה המוזיקלית שהולכת ומתגברת ככל שהשיר מתק ומתעצב לכדי ה- Power Ballad האידאלי. עד שיתגבש לו אלבום הבכורה של הכוכב העולה והמדובר בתעשיית המוזיקה העולמית, כנראה שיתווספו לבנסון עוד לא מעט עוקבים ומאזינים ממגוון גילים רחב לצד הרבה ציפיות לקראת הסינגלים הבאים.
Black Keys - I Forgot to Be Your Lover
ב-1968, באולפני Stax Records, אחד המקומות הכי פורים מוזיקלית אי פעם, ויליאם בל ובוקר טי ג'ונס כתבו את I Forgot to Be Your Lover. עד לאותה הנקודה בהיסטוריה, השניים כבר כתבו יחד לא מעט להיטים אבל ספק אם הם יכלו לשער שב-2024 עדיין ידברו ספציפית על השיר הזה, שזכה לגלגולים רבים ומשונים מאז שנוצר. במקור היה זה ויליאם בל שהקליט אותו ראשון אבל מאז השיר, שלא היה להיט גדול עם צאתו, עשה את דרכו לג'מייקה שם נחת אצל המוזיקאי האגדי לי סקראצ' פרי שהפיק לו מספר גרסאות כיסוי שונות עם זמרים ולהקות שונות שקידם. אחת מהן, שיצאה תחת השם To Be a Lover, הגיעה בשנות ה-80 לאוזניו של בילי איידול שבכלל לא הכיר את הגירסה המקורית, והחליט להקליט לשיר קאבר בגווני Hard Rock עם השפעות כבדות של Rockabilly ואליל נעוריו אלביס. הגרסה של איידול הייתה להיט מוצלח שהתעלה על ההישגים של הגרסה המקורית ואלו שבאו אחריה. מאז גם ברוס ספרינגסטין הספיק לבצע את השיר, ואן מוריסון השאיל ממנו את שורת הפתיחה ומספר ראפרים בחרו לסמפל אותו. כעת, 56 שנים אחרי שיצא במקור, נדמה שהתחנה הנוכחית של השיר היא אחת מהטבעיות והמתבקשות ביותר שהיו לו: גרסה של הבלאק קיז. באלבומם החדש Ohio Players, מחזיר הצמד האהוב עטרה ליושנה ומבצע את השיר תחת שמו המקורי וגם עם האריזה ואווירת הסול-בלוז של ימי Stax ההם. האלבום אגב ייצא ב-5 באפריל השנה ולפי הביצוע הזה נראה שבהחלט יש למה לחכות.
לשאלות ולשליחת חומרים: 88music@kan.org.il
(חומרים חדשים יש לשלוח בפורמט Mp3-320 בלבד)