המתכונים היווניים של סבתא סופי

המתכונים היווניים של סבתא סופי
תום מגיעה לסבתא סופי היוונייה ולבעלה מזה 50 שנה - עמוס. הם חושפים בפניה כמה סודות מהמטבח היווני האסלי, מספרים לה על החיים בבית שהוא בעצם סוג של מלון עם טברנה יוונית, וכמובן גם נותנים לה כמה טיפים על הורות ועל שבירת צלחות. יאסו!
מחבר מערכת כאן חדשות מחבר מערכת כאן חדשות
Getting your Trinity Audio player ready...
סבתא בישלה עם תום יער מוסקה
צילום: כאן 11

טוגניטס

מצרכים:

*3 ביצים
*חלב
*קמח


אופן ההכנה:

1. משקשקים את הביצים היטב.

2. מוסיפים חלב וקמח עד שנהיית בלילה (לפי העין).
3. מטגנים כמו לביבות. מגישים עם דבש/סוכר/קינמון.

מוסקה

מצרכים:

לשכבות המוסקה:

*5 חצילים (רצוי להכין מראש את החצילים - לקלף, לטגן ולהשאיר במסננת עם קערה מתחת בין 6 שעות ללילה שלם)
*חצי קילו בשר טחון
*בצל לבן גדול
*3 כפות רסק עגבניות
*פטרוזיליה קצוצה
*מלח, פלפל
*גבינה קשה מלוחה (במטבח היווני משתמשים בגרביירה)

לרוטב בשמל:

*חצי ליטר חלב
*100 ג' חמאה
*מעט מלח
*3 כפות קורנפלור
*3 ביצים

*פירורי לחם לשכבה האחרונה של המוסקה

לרוטב:

*כוס מים
*כף גדושה של רסק עגבניות
*2 כפות סוכר
*חצי כפית מלח

אופן ההכנה:

1.בסיר מחממים שמן ומטיגנים את הבצל. כשהבצל מזהיב, מוסיפים את הבשר הטחון. (חשוב לפורר את הבשר עם מזלג, שיהיה מפורר ולא גושי).
2. כאשר נוזלי הבשר מתאדים, מוסיפים רסק עגבניות, פטרוזיליה, מלח ופלפל ומערבבים היטב. מצננים בצד.
3.מתחילים להרכיב את המוסקה בתבנית: מתחילים משכבה מכובדת של חצילים בתחתית (לפחות ס"מ-ס"מ וחצי) ומהדקים מעט.  
4. מעל שכבת החצילים, מוסיפים שכבה של תערובת הבשר (לשים את כל הבשר).
5. מעל שכבת הבשר, מפזרים בנדיבות גבינה קשה-מלוחה. 
6. לאחר מכן, מוסיפים שכבה נוספת של חצילים (דקה יחסית) ושכבה נוספת של גבינה.
7. מתחילים בהכנת רוטב הבשמל: מכניסים לסיר קטן חלב, חמאה, מלח וקורנפלור. מערבבים כל הזמן על אש קטנה - עד שנהיה קרם (מרקם של דייסה).
8. ברגע שהבשמל מגיע למרקם הרצוי - מכבים את האש. בקערה נפרדת טורפים 3 ביצים, ושופכים אותן באיטיות לתוך הקרם וממשיכים לערבב כל הזמן (כדי שהביצה לא תתבשל).
9. מוסיפים את רוטב הבשמל מעל המוסקה ודואגים שהוא יכסה את כולה.
10. מעל שכבת הבשמל מפוררים עוד קצת גבינה ופירורי לחם.
11. אופים בתנור כ-50 דק' עד שעה על 180 מעלות.
12. כשמוציאים מהתנור, חשוב לתת למוסקה להתקרר לפני החיתוך - כדי שהיא לא תתפרק.

מרק אבגולמונו

מצרכים:

*שמן
*כוס וחצי אורז עגול (או ריזוטו)
*מים/ ציר
*מלח ופלפל לפי בטעם
*חצי קילו בשר טחון
*בצל
*קמח
*2 חלמונים
*2 לימונים

אופן ההכנה:

1.בסיר רחב למרק שמים מים עם מלח (או ציר), מעט שמן וחצי כוס אורז עגול. מניחים על האש ובינתיים מתחילים בהכנת כדורי הבשר.
2. בקערה מערבבים בשר, בצל קצוץ, פטרוזיליה קצוצה, כוס אורז עגול, מלח ופלפל לפי הטעם. מכינים כדורים מהתערובת וטובלים אותם בקמח.
3. כאשר המים בסיר רותחים - מכניסים אליהם את הכדורים (חשוב שהם יהיו ממש רותחים, אחרת הכדורים יתפרקו). מבשלים כחצי שעה- 40 דק'. ממליחים במידת הצורך. 
4. בינתיים, שמים בקערה נפרדת 2 חלמונים ומיץ מ-2 לימונים ומערבבים היטב. לוקחים מעט מנוזל המרק (כאשר הוא רותח) ומכניסים לתערובת החלמונים והלימונים. לאחר מכן מוסיפים את התערובת אל תוך המרק עצמו (הרעיון הוא לאזן טמפרטורות כדי לא לבשל את הביצה).
5. מכבים את האש ורק מנענעים את השיר (לא מערבבים).

חלאבס סולת


מצרכים:

*200 ג' חמאה
*3 כוסות סוכר
*4 כוסות מים
*2 כפות קינמון
*כוס ורבע סולת
*חצי כוס אגוזים קצוצים גס

אופן ההכנה:

1. בסיר אחד שמים את החמאה, הסוכר, המים והקינמון ומביאים להרתחה על אש בינונית (אפשר לשים הכל ביחד).
2.בסיר נוסף, שמים את הסולת והאגוזים על אש קטנה ומערבבים כל הזמן עד להשחמה.
3. ברגע שהסיר הראשון רתח, שופכים אותו בהדרגתיות אל תוך הסיר השני (מומלץ לעבוד בזוג - אחד שופך והשני מערבב). ממשיכים בבישול עד שהתערובת כולה נהיית סמיכה (צריכה להגיע למרקם של דייסה).
4. מעבירים את התערובת לתבנית, מקררים וחותכים.

הפופולריים