כאן 88 עם מוזיקה חדשה בשבילכם. אלה שירים ישראלים ובינלאומיים שתוכלו לשמוע אצלנו. כמובן שלצדם אנו משמיעים שירים חדשים ומעולים נוספים בשידורי התחנה. בכל שבוע נפרסם כאן באתר שירים חדשים שכדאי להכיר, אשר בחרו העורכים המוזיקליים שלנו. לכל בחירות העורכים אפשר להאזין בפלייליסט מתעדכן בספוטיפיי.
יעל זלינגר - עוד מעט
אם אתם אוהבים ללכת להופעות, יש סיכוי טוב שכבר נתקלתם לא פעם בקלידנית יעל זלינגר. מהרגע הראשון שבו נגעה בקלידים, אי שם בגיל 6, הדרך כבר נראתה מבטיחה; מלימודי מוזיקה בפנימייה, דרך להקה צבאית ומשם להרבה מאוד שנים שבהן היא מנגנת לצד שמות כמו יסמין מועלם, בלקן ביט בוקס, רונה קינן ועוד. העבודה הקשה וההתמדה הובילו אפילו לכך שהיא נבחרה לפרויקט הדגל הגלובלי UP NEXT מבית אפל מיוזיק, שמטרתו לזהות ולתמוך באמנים פורצים ומסקרנים (היי בילי אייליש). אבל הכל השתנה כשזלינגר קיבלה את ההחלטה לקחת הפסקה מהלו"ז הצפוף, בלי לדעת מה יקרה – לטובת עצמה ולמעבר לקדמת הבמה. במשך תקופה ארוכה היא כתבה, הלחינה והפיקה את אלבום הבכורה שלה, "יותר קל", עם עידן רבינוביץ' (הקולקטיב) ומתן אגוזי, שראה אור בספטמבר האחרון. אבל אז הגיע הרגע שטרף את כל הקלפים ואת המציאות היומיומית של כולנו והשיר ההוא, שנכתב לפני כמה שנים טובות, יצא מהמגירה בשבעה באוקטובר. זלינגר סיפרה שאת השיר החדש שלה, "עוד מעט", היא כתבה בתקופה שהחבר שלה אז גר בצד השני של הגלובוס, הריחוק עשה את שלו והמחשבות לא הפסיקו לרוץ. אלא שאז המילים והמשמעות שלו התהפכו והוא נהיה הרבה יותר פשוט לדבריה – שהימים יפסיקו להיות אותו דבר, שהדבר היחיד שישנה זה שכשתחזור. "תחזור" מתייחס בימים האלה לחטופים, לחברות של הלוחמים שנמצאים בפנים (וההפך), שרק יחזרו לטלפון ולעדכן שהכל בסדר ובעיקר לביתם. ההפקה המינימליסטית שלאחרונה נוכחת יותר מתמיד במוזיקה הישראלית, מאירה את הטקסט הפשוט והתמציתי, שמוכיח שלא תמיד צריך הרבה מילים או הפקה נוצצת בשביל להעביר את הרגשות שמלווים את רובנו, חוסר וודאות ואונים, לצד תקווה גדולה.
מאור כהן, דיג'יי מש, גל דה פז - אמסטרדם
הרבה מוזיקה טובה חמקה מתחת לרדאר בתקופת המלחמה - מוזיקה שיצאה בשבועות שלפני 7 באוקטובר ולא הספיקה לצבור תאוצה ולהגיע לאוזניים שחיכו לה. שבוע לאחר השבת השחורה, דיג׳יי מש (מישר כהן) ומאור כהן היו אמורים להשיק אלבום משותף בפסטיבל אינדינגב, בהופעה שחוגגת את ההשפעה האדירה שלהם על שני עולמות מוזיקלים מקבילים - מאור כדמות מפתח ברוק הישראלי ומש כאחד מסנדקי הגל החדש של ההיפ-הופ הישראלי בעשור וחצי האחרונים. הפסטיבל כידוע בוטל, אבל האלבום, שיצא ב-28 בספטמבר, נותר בחוץ ובצל האירועים הקשים פספס הרבה מאוד אוזניים שחיכו לו. קשה לדמיין איך בכלל נשמע שיתוף פעולה בין שני אנשים שמגיעים ממחוזות מוזיקליים כה שונים. האחד דיג׳יי ומפיק ששיתף פעולה והזניק קריירות של כמה מהשמות הגדולים ביותר בהיפ-הופ הישראלי בשנים האחרונות ונחשב מפיק שעושה היפ-הופ ״של פעם״ - מבוסס סימפולים, עמוס בסקראצ׳ינג של תקליטים ועם ביט קבוע ורפטטיבי שלא יוצא מהראש. מהצד השני מאור אחיו הגדול, אחד מעמודי התווך של הרוק הישראלי החל משנות ה-90 ועד היום. הוא שם עוד מימי הפורענות של זקני צפת המיתולוגיים, כשבדרך היה בשורה של פרויקטים משפיעים כמו הבליינים, ישראלים/פעולה/סקס, הזבובים ושיתופי הפעולה שלו עם גיטריסט מוניקה סקס פיטר רוט. בסינגל ״אמסטרדם״, נשמע שהכימיה הגנטית בין השניים מצליחה לפלס את הדרך בין העולמות השונים, כשכמה עשורים של מוזיקה מתנגשים, מתחברים ומתמזגים. מצד אחד ביט היפ-הופ קלאסי, אך כזה שמבוסס על סמפול של ״אמסטרדם״, הקלאסיקה של נוער שוליים. על תכנותי התופים של מש, מאור מניח את השירה הצרודה האהובה שלו. וביחד עם פזמון שמוסיפה גל דה פז האדירה, אנחנו מקבלים תרכובת ייחודית.
Badbadnotgood & Charlotte Day Wilson - Sleeper
כל מי שמתעסק באמנות מכיר את התחושה שהכל כבר נעשה - אין שיר שלא נכתב או סיפור שלא סופר, ועכשיו נותר לנו רק למצוא איך לספר את הסיפור אחרת, לשיר את השיר בדרך חדשה, להמציא את אותו הגלגל אבל הפעם מחומר אחר. אחת הדרכים לעשות את זה היא לשלב כמה ז'אנרים, להתיך אותם אל תוך משהו חדש. בוב דילן אמר פעם שכל יצירה חדשה היא בעצם שילוב של כמה דברים ישנים, והרכבה של פאזל כזה זאת בדיוק המומחיות של BadBadNotGood. הם הכירו בלימודי ג’אז באוניברסיטה, וכבר שם מה שאיחד אותם הוא דווקא האהבה להיפ הופ. ההרכב האינסטרומנטלי מטורונטו פרח מאז בין היתר עם חמש מועמדויות לגראמי, מתוכן הם גם זכו בשתיים, ואינספור שיתופי פעולה כיאה לאנסמבל אינסטרומנטלי שחי על ניגודים: קנדריק לאמאר, טיילור דה קריאטור ושרלוט דייי וילסון הם רק כמה מהשמות איתם עבדו. עם שרלוט דיי וילסון הזמרת והמפיקה, מדובר ברומן שמתפרש על גבי שנים. כמו הלהקה, גם היא ילידת טורונטו, ומי כמונו יודע כמה זה מרגש למצוא מישהו מהבית כשאתם הישראלים היחידים בחו"ל. ב-2016 היא השתתפה בשיר In Your Eyes מתוך האלבום הרביעי שלהם, וב-2021 הם ניגנו בשיר I Can Only Whisper באלבום הבכורה שלה. מאז הם משלימים אחד את השנייה בהרבה הופעות, בין היתר בהופעה של דיי ווילסון בטייני דסק של NPR, ובאוגוסט האחרון בפסטיבל הבריטי All Points East, שבו הם השיקו את השיר החדש שלהם, Sleeper. השיר הכה גלים בפסטיבל, ובפעם הבאה הם כבר נפגשו באולפן בלוס אנג'לס, כזה עם חיפויים מעץ ושטיח ישן. הם הקליטו את השיר בעזרת טייפ אנלוגי שמעניק לו סאונד מלוכלך ואפוף וינטאג', עם תחושה על זמנית, כאילו השיר יכול היה להיות מהסבנטיז, באותה מידה שהוא היה יכול לצאת ב-2012, או ב-2024. בשיר וילסון מספרת על מישהו, או מישהי, שפשוט החליטו ללכת בשביל הכי פאסיבי שאפשר בחיים. היא, או הוא, מוצאים עצמם בתוך מערכת יחסים חסרת חיים וחסרת אהבה, שזה הדבר האחרון שאפשר להגיד על השיר עצמו. השילוב של הגרוב העדין של BadBadNotGood יחד עם ההגשה הרכה של וילסון, שמרחפת בכאב מעל הקצב, הגיטרות והתופים ומאזנת את הגרוביות בעדינות יפה והרמונית, יוצרים שיר מלא בעומק, חיים, וכאב, שאי אפשר לא לאהוב.
Real Estate - Water Underground
בתחילת העשור הקודם פעלו לא מעט להקות אינדי שזכו להצלחה יחסית, כזו שהקנתה להן עדת מעריצים ואת אהדת המבקרים, אבל לא הפכה אותם לכוכבי על. ריל אסטייט הוא דוגמה להרכב כזה. חברי הילדות מניו ג'רזי שחררו עד היום כחמישה אלבומים מצליחים יחסית והופיעו על הבמות הגדולות בעולם אבל לא כשם הגדול על הפוסטר. מספיק בשביל להתפרנס מאמנות ולהתמקד בה אבל לא מספיק בשביל להיסחף אל חיי הרוקנרול הזוהרים. עכשיו, לקראת אלבום השישי, הם משחררים שיר חדש .Water Underground לא מהווה בשורה אמיתית לקריירה של ההרכב או לעולם המוזיקה אבל הוא בהחלט מה שצריך לפעמים. הגישה חסרת המאמץ המוכרת של ריל אסטייט, לחן מהודק וקליט לצד הפקת אינדי אמריקאית קלאסית ומילים שעוסקות באיך שיר נולד (או יותר נכון ברגע האקראי שבו הרעיון לשיר מגיע), הופכות אותו לשיר שישכיח ולו לכמה רגעים את כל מה שקורה מסביב. מרטין קורטני סולן ההרכב, סיפר בראיון ש-Water Underground זו בעצם מטאפורה לרעיון תת מודע שמגיע ברגעים אקראיים, כשנוהגים או מטיילים עם הכלב, רעיון שהופך את הסקיצה שלך לשיר אמיתי עם משמעות והוא ייחודי רק לך. אלבומם השישי Daniel צפוי לצאת בפברואר וצפוי ובכן, להיות צפוי במובן הטוב ביותר שקיים - של יציבות שכולנו זקוקים לה מדי פעם.
לשאלות ולשליחת חומרים: 88music@kan.org.il
(חומרים חדשים יש לשלוח בפורמט Mp3-320 בלבד)