המתיחות בין טייוואן לסין גוברת. הצבא הסיני הצהיר הבוקר (רביעי) כי ערך בימים האחרונים "סיור מוכנות לחימה" בים ובמרחב האווירי סביב האי טייוואן. סין מצהירה כי מדובר ב"פעולה הכרחית" נגד מה שהיא תיארה כ"קנוניה בין ארצות הברית לטייוואן". הכול בעקבות התבטאות של הנשיא האמריקני ג'ו ביידן, שהזהיר את סין מפני ניסיון להעתיק את השיטות הרוסיות ולפלוש לטייוואן - שהסינים רואים בה חלק בלתי נפרד ממדינתם.
טייוואן פעם חלשה גם על סין היבשתית, אבל בעקבות מלחמת האזרחים, שהסתיימה בניצחונו של מאו צה טונג בשנת 1949, הפכה מקלט לכוחות הימין ולמעשה למדינה עצמאית שזוכה להכרה בינלאומית מצומצמת. היא דמוקרטיה משגשגת, כשברקע, והיום יותר מתמיד, נשקף לה איום האיחוד עם סין.
בריאיון ששודר בתוכנית "השעה הבינלאומית" בכאן רשת ב, ערן סיקורל שוחח עם הנציגה הרשמית של טייוואן בישראל, אבי לי, שהייתה סמנכ"לית משרד החוץ במדינה שישראל באופן רשמי לא מכירה בה.
האזינו לריאיון בכאן רשת ב
עד כמה החשש מסין רציני בימים אלה?
"מדאיג לראות שסין מגבירה את נסיונות ההפחדה שלה כלפי טייוואן. בעת האחרונה היינו עדים לנסיונות של שלה לשלוח מטוסים צבאיים למים הכלכליים של טייוואן. לדוגמה, בשנה שעברה, ממשלת סין אמרה כי יותר מ-1,000 מטוסים צבאיים נכנסו לטריטוריה שלנו והם שיגרו כמה מטוסי קרב קרוב מאוד למים של טייוואן. זאת הסיבה שאנו רואים שהרבה מדינות כולל ארצות הברית, יפן, אוסטרליה, מתעקשות על חופש הניווט באזור זה".
במה מתבטא הלחץ הסיני?
"סין ממשיכה לחנוק את המרחב הבינלאומי של טייוואן בטענה שקרית שטייוואן היא חלק מסין, כך שהיא יכולה לייצג אותנו בפורומים הבינלאומיים. בנוסף, אנו רואים שהממשלה הסינית פתחה בקמפיין דיס-אינפורמציה מסיבי, בכלל זה מתקפות סייבר נרחבות בטייוואן. רק בשנה שעברה, התמודדנו עם כ-30 מיליון מתקפות סייבר מדי חודש, ועם פריצות והדלפות חוזרות ונשנות שהתמקדו בסוכנויות הממשלה, בחברת נפט גדולה ובחברות השבבים שלנו".
עד כמה אתם מוכנים לאפשרות של מלחמה?
"הצבא עוקב מקרוב אחר המצב מעל מיצרי טייוואן וממשיך להגביר את המוכנות הצבאית שלנו תוך שמירה על גיוס הכוח האזרחי. המטרה שלנו היא לא לנצח במלחמה - המטרה שלנו היא להימנע ממלחמה. אנו יודעים שההרתעה חשובה מאוד להישרדותנו ולשגשוג באזור זה".
האם המלחמה באוקראינה הגבירה אצלכם את החשש שסין תנסה לכבוש אתכם?
"מדאיג לראות שלסין ולרוסיה יש את אותה חשיבה, רטוריקה ופעולה. רוסיה טוענת שאוקראינה היא טריטוריה שצריכה לחזור אליה כדי להחיות את התהילה הלאומית. סין משתמשת באמירה זהה. הם תמיד טוענים שטייוואן היא חלק מסין ושיש להשתלט על טייוואן כדי לממש את חלום סין רבתי. כך הם רואים גם את ההשתלטות על ים סין הדרומי".
והנשיא האמריקני מתגייס לצדכם, אתם שואבים עידוד מהעמדה האמריקנית?
"אנו מאוד אסירי תודה ושמחים לראות שהממשל האמריקני הפגין תמיכה מוצקה ביציבות ובשגשוג של טייוואן. אנו מקווים להרחיב את השותפות הביטחונית ואת שיתוף הפעולה שלנו עם ארצות הברית מתוך דיאלוג ביטחוני ויישום החקיקה שמחייבת את הממשל להבטיח את שלומה של טיוואן".
ובכלל, מה החזון של טיוואן. עצמאות? שינוי משטר בביג'ינג בטווח הארוך ואיחוד?
"טייוואן היא דמוקרטיה ולכן עלינו תמיד לפעול לפי החלטה של העם. עמדת המיינסטרים היא שהמצב צריך להשאר כמות שהוא. יש לשמור על הסטטוס קוו כדי לשמור על אורח החיים הדמוקרטי שלנו. לכך הממשלה שלנו מאוד מחויבת".
האזינול הסכת חיות כיס
את משמשת כאן מעין שגרירה בישראל, מדינה שלא מכירה בכם, אבל יש לה הרבה אמפטיה כלפיכם. האם יש שיתופי פעולה צבאיים בין ישראל לטיוואן?
"אין לנו תכניות כאלה כרגע. אנחנו יודעים שיש לישראל רגישויות אבל יש תחומים בטחוניים שאפשר לקיים בהם שיתוף פעולה ביטחוני. למשל, שיתוף פעולה בין מכוני מחקר או שיתוף פעולה בתחום ההגנה האזרחית על העורף. זה מאוד יועיל לנו. ישראל היא מדינה חשובה מאוד גם לטייוואן, שכן שתי המדינות חולקות את אותם ערכין דמוקרטיים, חופש וזכויות אדם".
"המוכנות הביטחונית והצבאית של ישראל מעוררת השראה רבה גם בעיני מדינות אחרות. למרות שבין טייוואן לישראל אין קשרים רשמיים, העמקנו את שיתופי הפעולה שלנו בתחום החקלאות, הבריאות הציבור, החינוך והטכנולוגיה. אנו מקווים שנוכל להמשיך ולהעמיק ולהרחיב את היחסים בינינו, זה מועיל הדדית לתושבי שתי המדינות".