דוקותיים | ''מרגישה איום תמידי": יהב יעקב היא קצינת מג"ב בחברון
"תרים את החולצה, תסתובב" מורה קצינת מג"ב יהב, מבעד לזכוכית המשוריינת, לאחד הפלסטינים שנבדקים במכונת המגנומטר. כל מבקר נאלץ לעבור את אותה בדיקה על מנת לוודא שהוא נכנס לאזור מערת המכפלה ללא מטען חבלה או כלי נשק. זו בדיקה שיכולה להיגמר בשלום אבל גם ועלולה להיגמר בניסיון פיגוע שבו ינסו לנטרל את המחבל: "היה לנו אירוע לפני חודשיים-אירוע דקירה, ממש כאן השתלטו, עצרו את הבן אדם וזהו".
מערת המכפלה, אשר שוכנת בצדה המזרחי של העיר חברון, מהווה למקום קדוש עבור יהודים ומוסלמים. בעקבות ייחודה לשתי הדתות, המערה גורמת למאבקים וחיכוכים תמידיים בסוגיית הריבונות עליה. דוגמא לכך היא הטבח הנורא ב-1994 שביצע ברוך גולדשטיין ובו רצח במתחם 29 מתפללים מוסלמים. בעקבות הטבח חולק מתחם המערה לשניים על מנת לייצר כמה שפחות חיכוך ומגע בין המתפללים.
יהב יעקב היא קצינת שטח במג"ב, אשר אחראית על האיזור החיצוני סביב מערת המכפלה. אם תשאלו אותה האם היא מפחדת היא תגיד שלא - כי אי אפשר להיות במקומות כאלה כשאת מצויה בפחד, אבל כן יש תחושת איום תמידית, כזאת שלא חוותה לפני. יהב מראה לנו את האזור בו מוסלמים ויהודים חיים בסמיכות, כזו שהולכת על חבל דק למדי: "פה גרים גם יהודים וגם פלסטינים באותו בניין, כשהם מדברים, זה לרוב חיכוך", היא מסבירה.
אנחנו נכנסים במהלך הצילומים למערה שנותרה סגורה בעקבות הקורונה, יהב מראה לנו את שני צדי המערה המחולקת, כאשר שניהם נעולים ומפוקחים היטב ע"י לוחמי מג"ב, "דלת אחת פתוחה, דלת אחת נסגרת, לא שתי הדלתות פתוחות". על הקיר עוד ניתן לראות את היריות מהטבח שביצע גולדשטיין, המסומנות במדבקות: "הוא התחיל מכאן, עבר לכאן, פה נתנו לו כבר את המטף בראש וזהו".
בעודה מברכת את תושבי המקום בערבית, היא יודעת שהתפקיד שלקחה על עצמה לא לגמרי מתיישב עם הרושם העדין שהיא משאירה במבט ראשון. "לוחמת יכולה להיות לפעמים יותר מאיימת מלוחם, תלוי באיזו גישה אתה בא אליהם", היא מכריזה ומקווה שכשתהיה לה היתקלות היא תהיה מוכנה לזה: "רק ברגע האמת אפשר לדעת, כל לוחם שמשרת במקום כזה צריך לחשוב על כל רגע שזה יכול להגיע אליו".
בחירת העורכת
-
00:13:37
פעם ראשונה בקלפי: מה יצביעו הצעירים והצעירות?
פעם ראשונה בקלפי: מה יצביעו הצעירים והצעירות? -
00:06:08
הפנטגון המצרי נחשף: מה א-סיסי מנסה לומר לישראל?
מצרים חנכה את האוקטגון, מטה ההגנה הגדול בעולם -
מי מרוויח יותר? נסו את החידון של שאול אמסטרדמסקי
-
00:54:23
צרפת נגד ספרד: המלחמה שקדמה לכדורגל
צרפת נגד ספרד: המלחמה שקדמה לכדורגל -
00:37:52
מבירת הייטק לרפואה פרטית: מתי הפסקנו לעבוד ברמת החייל?
ממעוז הייטק לבירת הרופאים: מה מלמדת רמת החייל על מחזורי החיים של ערים