השחקנית והזמרת לירז צ'רכי התארחה בפרק 15 של "שום פלפל ושמן זית", ויחד עם חיים כהן הם הכינו ארוחה בנוסח יהודי-פרסי, שכללה גורמה סבזי עם דג ים ואורז.
- שום פלפל ושמן זית 2024 - כל הפרקים
- שום פלפל ושמן זית - מן הארכיון
- מה אוכלים היום? לעמוד המתכונים מתוך תוכניות כאן 11
מרכיבים:
- צרור כוסברה קצוצה
- צרור פטרוזיליה קצוצה
- חצי צרור נענע קצוצה
- 2 יחידות כרישה קצוצה
- 3 יחידות בצל לבן קצוץ
- 2 ס"מ שורש כורכום טרי מקולף
- 2 יחידות לימון פרסי חתוך לרבעים ומושרה בחצי ליטר מים
- 500 גרם לוקוס פילה עם עור
- 3 יחידות קולורבי קלוף ופרוס לרבעים
- 500 גרם שעועית אדומה (מושרת לילה, מבושלת שעתיים בהרבה מים ומסוננת)
- שמן זית
- מלח
- פלפל שחור
לאורז:
- 1 ק"ג אורז פרסי
- 4 כפות שטוחות מלח
- שמן זית
- מלח
אופן ההכנה:
- משרים את האורז שעתייים בהרבה מים, מסננים ושוטפים במסננת כחצי דקה. בסיר עמוק מרתיחים מים עם מלח. כשהמים רותחים מוסיפים את האורז, מביאים לרתיחה ומבשלים 5 דקות. מסננים ושוטפים במסננת כחצי דקה.
- מחזירים את הסיר לאש, מזלפים שמן זית כך שיכסה את התחתית, מפילים את האורז מהמסננת לתוך הסיר בלי לדחוס אותו. מייצרים ארובות בתוך האורז בעזרת הידית של כף העץ, מכסים במגבת מטבח ובמכסה, ומבשלים על מפזר חום (מטקה), על אש קטנה, 35 דקות.
- בסיר נמוך ורחב מטגנים בשמן זית על אש בינונית את הבצל והכרשה כ־2 דקות תוך כדי ערבוב. מוסיפים את שורש הכורכום ואת העשבים ומטגנים עוד כ־5 דקות. מוסיפים את הלימון עם המים, מלח, פלפל, ומערבבים. מכסים ומבשלים כ־10 דקות.
- ממליחים את הדג ונותנים לו לנוח כ־3 דקות. מרימים את המכסה של הסיר ומניחים את הדג במרכז הסיר עם העור כלפי מעלה. מכסים בחזרה ומבשלים עוד 30 דקות.
- מגישים את הדג על האורז, ואת המרק בקערה נפרדת.