האו"ם: יותר מ-70 אלף עקורים בשל הלחימה בצפון סוריה

האו"ם: יותר מ-70 אלף עקורים בשל הלחימה בסוריה
ביומו השלישי של המבצע הטורקי בשטח סוריה, התקשורת הערבית מדווחת על הפגזה נגד מעוזי הכורדים באחת מעיירות הגבול
מחבר גל ברגר ומשה ברקוביץ' מחבר גל ברגר ומשה ברקוביץ'
Getting your Trinity Audio player ready...
ההפגזה הטורקית בגבול סוריה
צילום: אי-פי

המתקפה הטורקית בצפון סוריה: המבצע נגד מעוזי הכורדים נכנס ליומו השלישי הבוקר (שישי), עם דיווחים על הפגזה טורקית באחת מעיירות הגבול בשטח הסורי. ערוץ אל-ג'זירה מדווח כי כוחות קרקעיים טורקיים חדרו כשמונה קילומטרים לעומק השטח הסורי וכבשו כ-15 כפרים. עוד דווח כי הכוחות נערכים כעת להיכנס אל העיירות תל אבייד וראס אל-עין בצפון-מזרח המדינה.

בעיירה תל אבייד הושבתו בתי החולים לאחר שעובדיהם נמלטו בשל ההפגזות הכבדות. על פי אחד הדיווחים, הצבא הטורקי מכתר את העיירה מכמה כיוונים. בד בבד, נמשכים הדיווחים על נהירה המונית של תושבים מהצד הסורי של הגבול. בעיר אל-חסכה נפתחו שערי בתי ספר מקומיים כדי לקלוט את הנמלטים בכיוון דרום מאזורי הקרבות בסמוך לגבול הסורי-טורקי.

בתוכנית המזון של האו"ם אומרים שמספר העקורים משתי עיירות הגבול נאמד ביותר מ-70,000 בני אדם. הכוחות הכורדים בצפון-מזרח המדינה הודיעו כי הם מתחילים בפינוי מחנה העקורים "מברוכה" שבו משתכנים 7,000 בני אדם לאחר שהופצץ. עשרות אלפים כבר נטשו את בתיהם בעקבות ההפצצות.

מאז תחילת המבצע, דיווחו בצד הכורדי על 30-15 אזרחים ולוחמים הרוגים. הטורקים מדווחים על חמישה הרוגים, בהם חייל טורקי ואזרחים שנהרגו מפגזים שנורו בידי הכורדים.

נשיא המועצה האירופית, דונלד טוסק, אמר שטורקיה חייבת להבין את דאגותיה של אירופה מכך שמעשי אנקרה בסוריה עלולים להוביל למשבר הומניטרי. בדברים שנשא בניקוסיה, הגיב טוסק לדבריו החריפים של נשיא טורקיה ארדואן אתמול, שאיים "לשלוח את 3.6 מיליון הפליטים הסורים לאירופה", ואמר שבאיחוד האירופי לעולם לא יסכימו להשתמש בפליטים כנשק וכאמצעי סחיטה. 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מזהיר שלוחמי ארגון המדינה האסלאמית המוחזקים בצפון מזרח סוריה עלולים לברוח מבתי הכלא כתוצאה מהמבצע הצבאי של טורקיה באזור, כך צוטט בסוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס. את הדברים אמר בעת ביקור בטורקמניסטן, והוסיף שאינו בטוח אם טורקיה תוכל לשמור על מצב העניינים שיהיה תחת שליטה.


בתוך כך, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הורה למשרד החוץ בוושינגטון לתווך בין ממשלת טורקיה לכוחות הכורדיים, בניסיון לכונן הפסקת אש. בכיר במשרד החוץ האמריקני אמר הלילה כי וושינגטון תנסה למצוא מכנה משותף בין הצדדים, שיאפשר להביא לפריצת דרך.

קודם לכן אמר נשיא ארצות הברית כי יש שלוש אפשרויות לפתרון המשבר בסוריה: לשלוח אלפי חיילים ולנצח בפעולה צבאית, להנחית על טורקיה מכה כלכלית באמצעות עיצומים או לתווך בינה לבין הכורדים כדי להגיע להסכם. "אני מעדיף את האפשרות השלישית", הדגיש טראמפ.


בד בבד, עשרות צירים רפובליקנים בבית הנבחרים הודיעו כי יקדמו חוק להטלת עיצומים על טורקיה - תגובה על המבצע הצבאי שלה נגד הכורדים בצפון מזרח סוריה. חברת בית הנבחרים ליז צ'ייני אמרה כי על נשיא טורקיה ארדואן ועל משטרו לשלם את מחיר המתקפה חסרת הרחמים על בעלי בריתה של ארצות הברית.

הפופולריים