פחות מיממה מאז שנטפליקס שחררה אתמול (שלישי) קדימון ראשון לסרט "מאסטרו" של בראדלי קופר, השחקן ובמאי הסרט שמגלם בו את המלחין והמנצח היהודי-אמריקני לאונרד ברנשטיין הצליח לעורר סערה. הסיבה? הופעתו בסרט עם תותבת של אף מזויף.
בציוץ שפרסם היום הארגון האמריקני StopAntisemitism.org נכתב: "הוליווד ליהקה את בראדלי קופר - לא יהודי - לגלם את האגדה היהודית לאונרד ברנשטיין והדביקה לו 'אף יהודי' מוגזם ומגעיל. הכל תוך שהוא אומר לא לג'ייק ג'ילנהול, גבר יהודי, שחלם לגלם את ברנשטיין במשך עשרות שנים. מבחיל".
גם השחקנית הבריטית-היהודייה טרייסי-אן אוברמן אמרה בריאיון לעיתון Page Six כי "אם בראדלי קופר גילם את 'איש הפיל' ללא כל שימוש בתותבות, הוא היה צריך להיות מסוגל לגלם דמות של אדם יהודי ללא שימוש בתותבת, במיוחד לא כזו של 'אף יהודי'".
בתגובה לדברים צייצו הערב ילדיו של ברנשטיין בעמוד הטוויטר הרשמי שלו: "ללאונרד ברנשטיין היה אף גדול ונחמד. בראדלי בחר להשתמש באיפור כדי להעצים את הדמיון אליו ואנחנו לגמרי בסדר עם זה. אנחנו בטוחים שגם אבא שלנו היה בסדר עם זה".
בינואר בשנה שעברה צצה ביקורת דומה כלפי השחקנית הבריטית זוכת האוסקר הלן מירן שנבחרה לגלם את ראש ממשלת ישראל לשעבר גולדה מאיר - משום שאינה יהודייה. בתגובה לדברים אמרה אז מירן בריאיון ל"דיילי מייל" כי "זה דיון לגיטימי שהיה צריך להתקיים. אבל זה מעלה שאלות אחרות - אם מישהו שאינו יהודי לא יכול לגלם יהודי, האם מישהו יהודי אינו יכול לגלם אדם שאינו יהודי?".
"מאסטרו", אותו מפיקים הבמאים זוכי האוסקר סטיבן ספילברג ומרטין סקורסזה, מתמקד ב-25 שנות הנישואין הסוערות של ברנשטיין עם השחקנית הצ'יליאנית פליציה מונטאלגרה, בצל היותו הומוסקסואל מוצהר. הסרט שיוקרן לראשונה ב-2 בספטמבר בפסטיבל הסרטים של ונציה, יגיע לנטפליקס ב-20 בדצמבר.