עיתון "ניו יורק טיימס" פרסם הערב (שישי) טור אורח שכתב חתן פרס ישראל, הסופר דויד גרוסמן, שכותרתו "ישראל נופלת לתהום". בטורו, קרא גרוסמן לארצות הברית ומדינות בעלות השפעה לדחוק לפתרון שתי המדינות. בנוסף, גינה בטורו את ישראל על הרג של פלסטינים "חפים מפשע" וביקר את אלו שקוראים להשמיד את מדינת ישראל.
"לפי נתוני משרד הבריאות בעזה שמנוהל בידי חמאס, יותר מ-30 אלף פלסטינים נהרגו ברצועה מאז 7 באוקטובר", כתב גרוסמן. "רבים מהם לא היו חברי חמאס ולא לקחו חלק במעגל המלחמה. כישראלי, אני שואל, איזה סוג של אנשים נהיה כשהמלחמה תסתיים? לאן נכוון את האשמה שלנו - אם נהיה אמיצים מספיק כדי להרגיש אותה על מה שגרמנו לפלסטינים חפים מפשע? על אלפי הילדים שהרגנו? בשביל המשפחות שהרסנו?".
הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
"בשבת השחורה התברר שלא רק שישראל רחוקה עדיין מלהיות בית במלוא מובן המילה, היא אינה יודעת להיות גם מבצר אמיתי", המשיך גרוסמן. "מי יישאר כאן בישראל? האם אלו מי שנשארו יהיו הכי קיצוניים, הכי דתיים, לאומנים, גזענים? האם נגזר עלינו לראות, מבלי יכולת להגיב, את הישראליות הנועזת, היצירתית, הייחודית, משתלבת לאט בפצע הטראגי של היהדות?".
"תופעה מבישה שצצה על פני השטח בעקבות המלחמה היא שישראל היא המדינה היחידה בעולם שדורשים את השמדתה באופן הגלוי ביותר", הוסיף גרוסמן. "בהפגנות בהן השתתפו מאות אלפים, בקמפוסים של האוניברסיטאות הנחשבות ביותר, ברשתות חברתיות ובמסגדים מסביב לעולם, זכות הקיום של ישראל נתונה במחלוקת לעתים קרובות. מחליא לחשוב שהשנאה הרצחנית הזו מכוונת אך ורק כלפי עם שעד לפני פחות מ-100 שנה כמעט חוסל".
"אולי ההכרה בכך שלא ניתן לנצח במלחמה הזו, ויותר זה, שאיננו יכולים לקיים את הכיבוש ללא הגבלת זמן", תהה גרוסמן, "תגרום לשני הצדדים לקבל את פתרון שתי מדינות, שלמרות חסרונותיו והסיכונים - בראש ובראשונה, שחמאס ישתלט על הרשות הפלסטינית בבחירות דמוקרטיות - האם הוא עדיין הפתרון היחידי שאפשר ליישם?".
"זה גם הזמן של מדינות בעלות השפעה על שני הצדדים להשתמש בה", סיכם את הטור. "זה לא זמן לפוליטיקה קטנה ודיפלומטיה צינית. זה רגע נדיר שבו לגל הלם כמו זה שחווינו ב-7 באוקטובר, יש כוח לעצב מחדש את המציאות. החודשים הקרובים יקבעו את גורל שני העמים. נגלה אם סכסוך שנמשך יותר מ-100 שנה, בשל לפתרון סביר, מוסרי, אנושי".