ארבע שנים מאז ששחרר את אלבום הילדים "יוני ג'ירף", המוזיקאי יוני רכטר שחרר אתמול (שני) את "כל זמן שיהיה", אלבום האולפן השביעי שלו. "באלבום הזה התקבצו שירים שהקלטתי בכמה שנים האחרונות כבודדים, וגם שני שירים לגמרי חדשים ושלושה שירים מתוך מופע שעשיתי לשירים של עלי מוהר", סיפר רכטר בריאיון בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב.
האזינו לריאיון המלא עם יוני רכטר בכאן רשת ב
"האלבום הזה שחרר אצלי דברים ואני באמת מרגיש טוב עם יציאתו", הוא שיתף. "שני השירים החדשים שכתבתי דנים במצב, גם של המדינה, גם האישי שלי, גם ברגשות שכולנו עוברים, באופן מעורפל. אני לא מאומן בכתיבת מילים ופה הייתי בגפי. אני חושב שהמצב מאוד משפיע על כולנו וגם על התת-מודע של מוזיקאים".
"המדינה עוברת דברים לא פשוטים", הוא ציין. "האירוע הטראומטי הזה משפיע על אנשים. אני לא חושב שיש מדינה בעולם שחיה בכזה איום תמידי, לפחות מאז 7 באוקטובר, כמונו. זה בטוח משפיע על כל אחד במזג שלו ובדרכו, גם עליי. אני חושב שאיבדנו איזה ביטחון וקרקע מתחת לרגליים. אנחנו המומים מכל מיני דברים שקורים פה. כמו החטופים למשל, זה שהם לא חוזרים וזה נמשך ונמשך ואתה לא יודע מה יהיה. דברים חומקים מתחת לרדאר שלך בלי שאתה מבין מה יהיה, אז זה מעורר תחושות לא טובות".
"כל אחד מתבטא בדרכו, ואני חושב שזה לא קשור דווקא לדעות פוליטיות", הוסיף רכטר. "ברור שזה משהו שקשה לכולם מכל הצדדים, מכל הפלגים, מכל העדות. זה באמת מצב שאני לא חושב ששיערתי. אני עוד זוכר את מלחמת ששת הימים מהנעורים שלי, מהתיכון. לא שיערתי שנגיע לכזה מצב".
בשיר הנושא של האלבום, כתב רכטר "כל זמן שיהיה כאב, תהיה מוזיקה". "יש אנשים שסובלים הרבה יותר ממני בתקופה הזאת", הוא הסביר. "דיברתי על כאב יותר כביטוי, כדימוי, לאו דווקא על הכאב שלי. אבל המשפט הבא בשיר שאומר 'כל זמן שיהיה שלום תהיה מלחמה' הוא, אני חושב, יותר מעניין. כי איך שהוא, אם בכלל לא היה שלום, לא היו אומרים את המילה 'שלום', היה ברור שלא צריך בכלל להגיד שיש מלחמה. אבל בגלל שאתה אומר את ההיפך ממשהו, אז פתאום אתה ניצב מול מלחמה. זאת אמירה חצי פילוסופית, אני לא חושב שהמצאתי משהו".
כמי שנחשב אחד מגדולי המוזיקאים והיוצרים בישראל מאז סוף שנות ה-60, קשה שלא לתהות מה דעתו על המוזיקה העכשווית. "אני בגדול אדם שמאוד אוהב מוזיקה קלאסית ופופ יותר מתוחכם", הוא שיתף. "אני לא אוהב את הפופ ששולט היום. לא רק בארץ, בעולם. אני אפילו מאוד לא אוהב אותו. אני חושב שקורים דברים לא טובים גם במוזיקה, ומצד שני גם קורים דברים נפלאים, אבל קצת יותר בשוליים".
"בפופ הישראלי יש אנשים נפלאים, נגנים ברמה עולמית, גם בקרב בני נוער, גם כתיבת השירים", הוא הוסיף. "השיר הישראלי ביסודו הוא יצירה נהדרת בעיניי. דרך סשה ארגוב, שלום חנוך, מתי כספי ועד שלומי שבן, אביתר בנאי, אנשים שעושים דברים נהדרים. ויש גם דברים שפחות לטעמי, אבל זה כל אחד והטעם שלו. אני מכבד את כולם".