איראן ועומאן מקדמות תוכניות חדשה לגביית תשלום על ספינות שעוברות במצר הורמוז, בניגוד לעמדת ארצות הברית - כך דווח היום (שלישי) ביו יורק טיימס.
הדיווח מציין כי לאחרונה העבירה עומאן הצעה רשמית לארצות הברית ובה תוארה תוכנית לפיה חברות ספנות ישלמו דמי שירות עבור השימוש במצר. גורם המעורה בפרטים אישר כי נציגי המשא ומתן האמריקאים קיבלו את ההצעה העומאנית ואמר כי היא "העלתה בהם חששות".
סוגיית פתיחת המצר למעבר ספינות עומדת בלב המו"מ בין ארה"ב לאיראן. אתמול, דווח ששתי המדינות הסכימו לעצור את המתקפות ההדדיות ביניהן שאירעו בימים האחרונים ולשוב למשא ומתן על הסכם סופי לסיום המלחמה. לפי כמה מהגורמים, ארה"ב הציעה לערוך שיחות עם איראן בפסגה שתתקיים בדוחה בירת קטר.
בשבוע שעבר הודיע צבא ארצות הברית כי כי תקף מטרות באיראן - זאת בעקבות התקיפה שבוצעה על ידי משמרות המהפכה מוקדם יותר באותו יום נגד ספינה מסחרית במצר הורמוז. בתגובה, משמרות המהפכה פתחו במתקפה על בחריין וכווית. בשתי המדינות נשמעו אזעקות והדי פיצוצים, שנוצרו כתוצאה מיירוט התקיפות האיראניות. לא דווח על נפגעים או נזק.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הגיב לחילופי האש בפוסט ברשת החברתית Truth Social באותו לילה וכתב כי כלי טיס של צבא ארה"ב תקפו באיראן אתרי אחסון של טילים וכטב"מים ואתרי מכ"ם לחוף המפרץ הפרסי - זאת "בשל הפרת מזכר ההבנות על ידי איראן בתקיפה שאירעה מוקדם יותר אתמול".
עוד בנושא
טראמפ הזהיר כי אם ההפרות של איראן יימשכו זה עלול להגיע לנקודה "שלא נוכל להיות סבירים יותר". וארה"ב תיאלץ לנקוט בפעולות צבאיות כדי "לסיים את העבודה". במקרה כזה, הזהיר טראמפ, "הרפובליקה האיסלאמית תפסיק להתקיים".
במשמרות המהפכה האשימו את ארה"ב בהפרת מזכר ההבנות, והודיעו כי חמישה ממוצביהם הותקפו לחוף המפרץ הפרסי. בהודעתם הדגישו כי מזכר ההבנות נותן לאיראן את הסמכות להחיל סדרי תנועה במצר הורמוז - וכי איראן תגיב בכוח לספינות המפרות את ההסדרים.
