שבעה חיילים מיחידת הנדסה קרבית בצה"ל נאשמים בהתעללות חמורה בחיילים "צעירים" מהם - כך פורסם היום (רביעי) בתוכנית "בנימיני ומועלם" בכאן חדשות ברשת ב'.
השבעה נתונים במעצר זה יותר מחודש וחצי, וכתבי האישום נגדם כוללים שורת עבירות של התעללות בנסיבות מחמירות. מכתבי האישום עולה תמונה קשה במיוחד של אלימות פיזית ונפשית, השפלות, ענישה שיטתית וגרימת נזק בריאותי ונפשי לחיילים במשך תקופה ארוכה, כחלק ממה שהוגדר בפלוגה "משחקי פז"ם".
על פי האישומים, מדובר בדפוס פעולה קבוע ולא במקרים בודדים. החיילים הצעירים הוכפפו ל"חוקי פלוגה" בלתי רשמיים, שנכתבו על דף והוצגו להם עם כניסתם. בין היתר נאסר עליהם לומר "אני עייף", "אני שבוז" או "עד מתי". נאמר להם כי "צעיר לא שואל שאלות" וכי "מילה של ותיק חזקה ממילה של קצין". הפרת הכללים האלה הובילה לענישה אלימה.
כתבי האישום מתארים שורה ארוכה של מעשי התעללות. בין היתר, חיילים הוכו באגרופים והוצלפו באמצעות תותבי נשק לאחר שנמצא כי תאי השירותים אינם נקיים דיים. לחלקם נגרמו שטפי דם וחבלות בגב, אולם הם נמנעו מלהביע כאב או לפנות לטיפול רפואי מחשש שיספגו אלימות נוספת.
באחד המקרים, לאחר שחייל אמר "עד מתי", נעלו אותו הוותיקים בחדר והצליפו בו באמצעות תותב נשק. חייל אחר הוחזק בחדר במשך כחצי שעה, שבמהלכה ספג מכות אגרוף והצלפות.
במקרה נוסף כיבה אחד הוותיקים את האורות, נעל את החדר, הורה לחייל צעיר להרים את ידיו, והכה אותו באמצעות מקל טוריה, תותב נשק ואגרופים במשך דקות ארוכות. באירוע אחר עמדו ותיקים במרכז הפלוגה, הורו לחייל לבצע תנועת "חכה", ואז הצליפו באצבעותיו באמצעות צרור מפתחות שחובר לרצועת עור.
כתב האישום מתאר גם מסדרי ענישה בתאי השירותים. באחד מהם, לאחר שנמצאו ליקויי ניקיון, הוכה חייל באגרופים ונבעט שוב ושוב בשוקיו באמצעות נעלי חי"ר – בעיטות שכונו בפלוגה "היטלרים". כאשר הבחינו שהוא צולע, בעטו בו פעם נוספת לעיני חיילים אחרים. מפקד תיעד את הפציעות, אך לפי האישום למחרת הוכה שוב החייל לאחר שהתקשה להמשיך בעבודתו.
חייל אחר, שהותיר כוס שתייה על שולחן, נדרש להרים את ידיו מעל ראשו וספג ארבע מכות אגרוף לצלעות. גם הוא נמנע מלקבל טיפול רפואי מחשש לחשיפת מקור הפציעות.
אחד הנאשמים, כך לפי האישום, נהג לכנות את עצמו "פרעה" ואמר כי "פעם צעירים היו אוכלי מכות". במקרה אחר הורה ותיק לחייל להעיר אותו משינה. כאשר החייל מילא את ההוראה, הוכה באגרופים, וכששאל מדוע, השיב לו הוותיק: "כי הערת אותי".
האלימות, על פי האישום, כללה גם שימוש בגז פלפל. בעקבות איחור של שני חיילים להשכמה, ריסס אחד הוותיקים גז פלפל לתוך החדר והודיע כי ימשיך לעשות זאת בכל פעם שיאחרו. אחד החיילים סבל מקשיי נשימה, חנק וצריבה בעיניים. במקרה נוסף רוסס גז פלפל בתוך תא שירותים, ולאחר מכן ננעלה הדלת והחיילים נותרו לכודים במשך כחמש דקות.
גם במקלחות, כך נטען, בוצעו מעשי השפלה חמורים. ותיקים התיזו על חיילים אקונומיקה, חומרי ניקוי לאסלות וסבון על פלג גופם התחתון, על שיערם ועל פניהם, ולאחר מכן הורו להם להתקלח כשהחומרים עדיין על גופם.
במקרה נוסף, בשעת לילה מאוחרת, כובו האורות, המחלקה ננעלה, ואחד החיילים הוכה בברכו באמצעות מקל טוריה עשוי ברזל. ותיק אחר טען כי החייל "מסריח מבית השחי", הורה לו להרים ידיים והכה אותו באגרופים בצלעות. עוד נטען כי אחד הנאשמים הביא שוקר חשמלי, הפעיל אותו מספר פעמים בסמוך לחיילים ואיים כי בפעם הבאה יעיר אותם באמצעות שוקר ולא באמצעות גז פלפל. לפי האישום, השוקר חדל מלפעול ולכן לא נעשה בו שימוש.
הענישה כללה גם תנאי לינה משפילים. חייל אחד נשלח לישון כעונש במכולת ציוד ששימשה מחסן, ללא מזגן, תאורה או שקע חשמל. חייל אחר נדרש לישון במכולת משרד, ללא מזרן.
באישום נוסף נטען כי במשך שלושה לילות רצופים, במהלך שבוע ההסמכה, נכנסו הנאשמים לחדר לאחר כיבוי האורות, נעלו את הדלת מבפנים והורו לחיילים להניח את ידיהם על המיטות כדי לחשוף את צלעותיהם. הם היכו אותם באגרופים, הצמידו מקל עץ לעצם השוק והפעילו עליו לחץ באמצעות משקל גופם, הורו להם להפשיל חולצות, וירו לעברם באמצעות רובה אוויר חמישה כדורים לגב וחמישה נוספים לבטן, בשני סבבים. לפי האישום, אחד הנאשמים עודד את חברו באומרו: "תן לו עוד".
מכתבי האישום מצטיירת תמונה של מסכת התעללות ממושכת, שבה אלימות והשפלה הפכו, על פי הנטען, לחלק בלתי נפרד מהשגרה בפלוגה.
