חוסיין טאיב, איש דת שיעי וראש מיליציית הבסיג', הוא שורה לירות לעבר שלוש אוניות סוחר בחודש יולי ובכך מנע את הסכם ההבנות שהתגבש בין ארצות הברית לאיראן - כך פורסם היום (ראשון) בעיתון ה"ניו יורק טיימס" מפי שלושה גורמים איראניים בכירים.
ב-2022 הודח טאיב מתפקידו כראש המודיעין במשמרות המהפכה לאחר כישלון הניסיונות לפגוע בישראלים בטורקיה, אך חזר כאיש מפתח בבחירת מוג'תבא חמינאי למנהיג העליון החדש לאחר חיסולו של עלי חמינאי. על פי הדיווח, טאיב התנגד להסכם עם ארצות הברית מההתחלה וניסה לשכנע את המנהיג העליון החדש כי סיום המלחמה והגעה להסכם יהוו טעות מצד איראן.
ההחלטה התקבלה - ללא ידיעת הנהגת המשטר
לפי גורמים איראניים ששוחחו עם העיתון, קבוצה קיצונית בהובלת טאיב קיבלה את ההחלטה לירות לעבר הספינות מבלי שבכירים בממשלה או במשמרות המהפכה ידעו על כך. ההחלטה הובילה לעימותים בצמרת ההנהגה האיראנית. חמישה גורמים רשמיים מסרו לעיתון כי מפקד משמרות המהפכה, הגנרל אחמד וחידי, הבהיר בשיחת טלפון לנשיא מסעוד פזשכיאן כי לא אישר את המתקפה ולא ידע עליה מראש.
בהמשך לכך, גורמים רשמיים במשטר מסרו עוד כי בשבועות האחרונים דנו המנהיגים הפוליטיים והגנרלים המנהלים את איראן בשתי דרכים להתגברות על המבוי הסתום מול ארצות הברית. על פי גישה אחת, איראן תחזור לשולחן המשא ומתן. על פי הגישה האחרת, היא תסלים את התקיפות נגד יעדים אמריקניים במטרה לפגוע בכלי שיט של הצי, להרוג חיילים אמריקנים ולגרום לעליית מחירי הנפט בעולם. לדברי הגורמים, שתי הדרכים נועדו להביא לסיום המצור הימי האמריקני על הנמלים הדרומיים של איראן.
במסגרת המאבק בין שתי הגישות, גורמים רשמיים ושני חברים במשמרות המהפכה מסרו לעיתון כי מג'יד מוסאווי, מפקד כוח האוויר והחלל של משמרות המהפכה, לצד גנרלים מהזרם הניצי לחצו לעימות צבאי. אותם גנרלים הציגו בפני המועצה לביטחון לאומי תוכנית מלחמה מפורטת, שלפיה איראן ושלוחותיה, ובראשן החות'ים בתימן וארגונים שיעיים בעיראק, יגבירו את התקיפות, בין היתר נגד מתקני נפט באזור. צעד זה נועד להרחיב את היקף המלחמה ולהגדיל את המחיר שארצות הברית ובעלות בריתה ישלמו.
מנגד, בעיתון דווח כי הנשיא פזשכיאן ויושב ראש הפרלמנט קאליבאף נמנו עם הגורמים שהזהירו כי תוכנית המלחמה עלולה לדרדר את המדינה לתהום, להוביל לתקיפות אוויריות אמריקניות עצימות וללחץ כלכלי משתק עוד יותר. עם זאת, בדיווח צוין כי בינתיים ידה של הסיעה הניצית בקרב מקבלי ההחלטות נותרה על העליונה.
על הכוונת: מצר באב אל-מנדב
בהמשך לכך, בימים האחרונים דווח כי המורדים החות'ים בתימן פעלו לכבוש שטחים אסטרטגיים במטרה לבסס את אחיזתם באזור מצר באב אל-מנדב, לבקשת איראן. השתלטותם של החות'ים על עיר הנמל הסמוכה אל-מוח'א היא אחד מהישגיהם הבולטים בשנים האחרונות.
במחנה המתנגד לחות'ים בתימן סבורים כי סעודיה וארצות הברית אינן עושות די נגדם. גורם באותו מחנה, הנתמך בידי סעודיה, אמר לכאן חדשות כי ממידע מודיעיני שבידיהם עולה שאתרן ביקשה מהחות'ים להגביר את אחיזתם במצר באב אל-מנדב, כהשלמה למהלך חסימת מצר הורמוז.
