מנכ"ל תאגיד טיסנקרופ הגרמני, היינריך היסינגר, אישר היום (חמישי) כי העסקה למכירת צוללות דולפין לישראל מוטלת בספק, על רקע החקירה הפלילית המתנהלת בארץ. "לא ברור אם העסקה הזו תצא לפועל", אמר היסינגר במסיבת העיתונאים השנתית שקיימה החברה, בהתבטאות ראשונה בנושא.
הבכיר בטיסנקרופ ציין כי במזכר ההבנות בין שתי המדינות, שנחתם בחודש שעבר, קיים סעיף המאפשר לגרמניה לסגת מההסכם אם החקירה תעלה שהתבצעו עבירות שחיתות סביב העסקה. "אנחנו כמובן נעמוד במה שיוחלט", הדגיש.
האחראי על מחלקת המשפט והאתיקה של טיסנקרופ, חבר ההנהלה דונטאוס קאופמן, אמר: "מהמקרה בישראל למדנו שלא תמיד כדאי להשתמש במתווך מקומי. מהסיבה הזו פתחנו לפני יומיים סניף מקומי של טיסנקרופ בישראל. במידה ונשתמש במתווכים מקומיים בעתיד, הם יעברו בדיקת רקע מקיפה".
בכך, אישר היסינגר את הדברים שאמרו הבוקר גורמים אחרים הבקיאים בפרטי העסקה. הגורמים מסרו לשליחת כאן חדשות באירופה כי הם סקפטים לגבי יציאתה לפועל של עסקת הצוללות, וכי לא ברור אם ומתי הצוללות תסופקנה לישראל.
הגורמים ציינו כי מאז שנחתם מזכר ההבנות, שום גורם ממשלתי בישראל לא פנה לחברה בנוגע לעסקה. עוד הם אמרו כי כרגע לא קיים שום חוזה חתום בין הצדדים, ולכן ישנו חוסר ודאות גדול בנוגע לעצם קיומה של העסקה.
לפני כחודש אישרה ממשלת גרמניה את מזכר ההבנות לרכישת שלוש צוללות דולפין נוספות על ידי ישראל. על פי המזכר, העסקה בשווי שני מיליארד אירו תצא לפועל רק אחרי שימוצו ויסתיימו כל החקירות בפרשת 3000 בישראל, ובכל מקרה גרמניה שומרת לעצמה את הזכות לסגת מהעסקה גם אחרי שהחקירות יגמרו ובמידה ולא תתגלה בהן שחיתות מהותית.
בתאגיד הגרמני החלו גם כן בחקירה פנימית סביב עסקת הצוללות, ביחד עם התפוצצות הפרשה בישראל. בקיץ האחרון החברה הגישה את דוח החקירה לרשויות בגרמניה ובישראל, שממנו עלה כי לא נמצאו ראיות לשחיתות סביב העסקה. למרות זאת, גורמים המעורים בפרטים אמרו לכאן חדשות כי החקירה "הייתה רחוקה מלהיות מושלמת".
בדוח הפנימי הודתה טיסנקרופ כי החברה לא יודעת כיצד הגיע עו"ד מיקי גנור לייצג אותה בישראל ובאיזה תיווך. עוד נכתב כי 10 מיליון אירו ששולמו לגנור הועברו אך ורק לחברות בבעלותו היושבות בישראל. כמו כן, מסביר הדוח כי גנור החליף ב-2009 את שייקה ברקת, שהיה אחראי לרכישת חמש הצוללות הראשונות מגרמניה לישראל, בשל גילו, שהיה אז 75.