העסקה בין ישראל להודו לאספקת טילי נ"ט מסוג "ספייק" תצא לפועל למרות מכתב הביטול שהתקבל אצל היצרנית רפאל – כך אישר היום (רביעי) ראש הממשלה בנימין נתניהו, המבקר בימים אלה בהודו. חידוש העסקה פורסם לראשונה בכאן חדשות.
היום עדכנו בכירים במערכות הביטחון של הודו את מקביליהם בישראל כי עסקת טילי הספייק חוזרת אל שולחן הדיונים בין המדינות. בכאן חדשות פורסם כי העסקה אמנם תחודש, אך תתבצע רק בחצי מההיקף שתוכנן מראש – בשווי של כ-250 מיליון דולר, במקום חצי מיליארד.
במהלך ביקורו בהודו, אמר נתניהו לעיתונאים כי "ההודים הודיעו לנו שהם חוזרים להכשיר את זה (את העסקה – ג.כ). לפני שבאתם הנה זה ירד מהשולחן - זה חזר לשולחן כעת". לפי גורם המעורה בעסקה, פרטיה הסופיים יגובשו בהמשך.
עיקר הדיונים כעת בין ישראל להודו נוגעים לאופן ייצור הטילים ולמעורבותן של חברות הודיות בתהליך. השלטון בדלהי מקדם מדיניות של ייצור עצמאי, בניסיון לחזק את התעשייה הביטחונית ההודית.
נתניהו התייחס גם לקבלת הפנים שלה זכה בהודו, ואמר כי הוא "נמצא בחיים הדיפלומטיים שלושים שנה - ועוד לא ראיתי דבר כזה. זה מבטא קשר אישי וקשר בינלאומי עוצמתי בצורה בלתי רגילה". הוא התבדח ואמר כי מעולם לא ראה את התמונה שלו מתנוססת כל כך הרבה פעמים.
ראש הממשלה הוסיף: "מחמם את הלב לראות את הקשר האישי בינינו וגם את הקשר האנושי בין העמים. זו לא אמירת סרק, זה דבר אמיתי וחם. הודו היא מעצמה עולמית והיא כוח עולמי עולה. חשוב שיש לנו גם קשר ידידות כל כך עמוק עם מעצמה".
מניתוח לוחות הזמנים של הביקור, התברר כי ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי התלווה אלביקורו של נתניהו בהודו במשך 19.5 שעות. לטענת גורמים מדיניים, מדובר בעדות לקשר האישי החזק בין מנהיגי המדינות.
בוטלה עשרה ימים לפני הביקור - וחודשה
בתחילת החודש, עשרה ימים בלבד לפני ביקורו של נתניהו במדינה, דווח בכאן רשת ב' כי מכירת הטילים לצבא ההודי בוטלה. ברפאל אישרו את הדברים, והביעו צער על ההחלטה ההודית לסגת מהעסקה.
רפאל, אחת מחברות הנשק הגדולות בישראל, הקימה בהודו מפעל מיוחד כדי לייצר במדינה את טילי הספייק נגד טנקים ולספקם לצבא הודו. אולם, בשל סכסוך פוליטי פנימי במדינה, הוחלט לבטל את עסקת הענק שבינתיים חזרה אל הפרק.
בחודש נובמבר דיווח העיתון ההודי "אינדיאן אקספרס" מפי מקורות במשרד ההגנה המקומי כי ההחלטה לבטל את העסקה נבעה מהשפעתה על תוכנית מקומית לפיתוח טילים חדישים נגד טנקים. לדברי המקורות, הסוכנות למחקר ופיתוח טכנולוגיות לשימוש צבאי (DRDO) סבורה שהיא מסוגלת לספק לצבא הודו טילים נגד טנקים מהדור השלישי, המקבילים לטילים של רפאל, בתוך שלוש עד ארבע שנים. ברפאל מסרו אז בתשובה לשאלת כאן חדשות כי לא קיבלו כל מידע בנושא.