חשיפה: כך נראית ההתקפלות של בכירי מערכת הביטחון בפני האסירים הביטחוניים

התקפלות מערכת הביטחון מול האסירים הביטחוניים
בר לב עצר ניוד בין אגפים של אסירים ביטחוניים מחשש לשביתת רעב והסלמה - בניגוד לנוהל שנועד למנוע בריחה מבתי הכלא • בכיר בשב"כ: "לא נוכל להכיל שביתה לאורך זמן" • בכיר במל"ל: "כל פעם שהייתה שביתת אסירים - יצאנו כשידינו על התחתונה"
מחבר משה שטיינמץ מחבר משה שטיינמץ
צילום: משה שי, פלאש 90
צילום: צילום: משה שי, פלאש 90

השר לביטחון הפנים עמר בר לב עצר ניוד בין אגפים של אסירים ביטחוניים ששירות בתי הסוהר (שב"ס) ביקש לבצע באוגוסט - מחשש לשביתת רעב והסלמה. זאת, בניגוד לנוהל הביטחון שנועד למנוע בריחה מבתי הכלא. כך נחשף היום (חמישי) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. השר בר לב הגיב בריאיון לרוני קובן ועמרי אסנהיים בכאן רשת ב: נציגי מערכת הביטחון היו בדעה אחת, מי שרומז אחרת - מתקרנף.

בר לב לא קיבל את ההחלטה לבדו. ב-31 באוגוסט, כשלושה שבועות לאחר סיומו של מבצע "עלות השחר", התכנס דיון אצל השר, בהשתתפות נציבת שב"ס רב גונדר קטי פרי וראשי אגפים בשב"כ ובמטה לביטחון הלאומי (המל"ל). זאת, לאחר שהאסירים איימו בשביתת רעב אם יבוצע הניוד. סיכום הדיון, שהגיע לידי כאן חדשות, מגלה איך נתנו לאסירים לנהל את הכלא, למרות הטראומה הטרייה מהבריחה מכלא גלבוע - ואיך ישראל תמיד יוצאת כשידה על התחתונה.

"לא נוכל להכיל שביתה כזאת לאורך זמן"

ראש חטיבת המודיעין בשב"ס ציין שמזה כחצי שנה לא בוצע ניוד בין אגפים: "הסוגיה עלתה כבר בחודשים פברואר ומרץ לפני הרמדאן. בזמנו המהלך לא בוצע". הוא הוסיף: "ב-2019 הייתה שביתת רעב על רקע החסמים והטלפונים הציבוריים והיא הסתיימה בהתערבות של שב"כ ואפשר להגיד שאז המחאה צלחה".

ראש אגף בשב"כ הזהיר מפני הסלמה בתקופה הרגישה שאחרי המבצע: "מימוש המהלך עכשיו אינו נכון ועלול להביא להסלמה... הארגונים בחוץ לא ישארו אדישים". בנוסף התריע ראש האגף כי השביתה תחזק את החמאס ותחליש את הרשות הפלסטינית. "בסופו של דבר לא נוכל להכיל שביתה כזאת לאורך זמן. ניסיון העבר מלמד שמדינת ישראל תמיד מעוניינת להגיע לפתרון מהיר - ובמצב הזה המחירים הם גבוהים יותר", אמר.

"בכל פעם שהייתה שביתת אסירים גדולה יצאנו כשידינו על התחתונה"

ראש האגף דיבר גם על יחסי הכוחות בין חמאס לג'יהאד האסלאמי, שהוא והחזית העממית הצטרפו הפעם עם דרישות משלהם: "המועד עכשיו מבחינת שב"כ אינו המועד הנכון. ביצוע המהלך עכשיו יביא להחלשה של הרשות הפלסטינית ואף עלול להביא להסלמה בעזה".

עמית אבירם, ראש אגף במטה לביטחון הלאומי, אמר שבמל"ל מסכימים עם הניתוח של שב"כ: "אנחנו מזהים את אותם הסיכונים... כל זה יכול להוביל למצב ששביתת אסירים גדולה תהווה טריגר להסלמה נוספת. אני מציין כי בכל פעם שהייתה שביתת אסירים גדולה יצאנו כשידינו על התחתונה". הוא מציע להקים צוות חשיבה בין-ארגוני כדי לחשוב איך לממש בכל זאת את המהלך, "שהוא חיוני בסופו של דבר", וממליץ "לפצל בין חמאס לפת"ח".

איך נראים החיים של אסיר ביטחוני? | האזינו להסכת עוד יום

נציבת שב"ס קטי פרי הסכימה כי צריך לפעול בשיתוף פעולה בין ארגוני הביטחון: "רוב השביתות בעבר הופסקו בעיקר על ידי גורמי שב"כ, מעל ראשו של שב"ס". הנציבה, עדיין תחת הרושם הקשה של הבריחה מכלא גלבוע - שלפניה לא בוצע ניוד, אמרה: "בסופו של יום נצטרך לבצע את המהלך. לא ניתן לאפשר לאסירים לנהל את שב"ס, מדובר בפגיעה במשילות". הנציבה ערה "לעמדות הגופים ולהשפעה של המהלך על ביטחון ישראל. שב"ס כארגון ערוך להתמודד עם שביתת הרעב המתוכננת".

המזכיר הביטחוני לשר בר לב, ניצב אלי כזרי ציין כי צה"ל, מתאם פעולות הממשלה בשטחים והמשטרה גם הם מחזיקים בעמדה שיש לדחות את המהלך.

השר בר לב הסכים עם פרי ואמר כי "אי אפשר לקבל מצב שהאסירים יכתיבו את הנהלים... תמיד יהיו מועדים רגישים". בר לב הסתייג מעט והוסיף כי "המצב היום, אחרי מבצע עלות השחר, הוא שאנחנו חזקים גם בהתמודדות עם הג'יהאד האסלאמי". אבל, בסופו של דבר, גם הוא אמר כי "לבצע את המהלך עכשיו - זה העיתוי הגרוע ביותר".

"לא חושב שצריך לצאת ולהודיע על החלטות שהתקבלו"

הוא הצטרף לדרישה להקים צוות בין-ארגוני ואמר כי "נצטרך ליידע ולקבל את אישורו של ראש הממשלה". בר לב, שתחילה אמר כי יהיה קל יותר לבצע את המהלך בעת הדיון מאשר אחרי החגים, אמר בהמשך כי "לא בטוח שגם אחרי החגים זה יהיה נכון... אני סבור שלא נכון כרגע לקבוע תאריך מסויים". בסופו של דבר, בר לב הכריע לעצור את ניוד האסירים וסיכם: "לגבי האמירה כלפי חוץ - אני לא חושב שצריכים לצאת ולהודיע על החלטות שהתקבלו".

משב"ס נמסר בתגובה: "אין בכוונתנו להתייחס לדיונים מסווגים הנוגעים בביטחון אזרחי מדינת ישראל". בלשכת בר לב סירבו להתייחס לפרסום.

יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר הגיב לדברים ומסר: "ההתקפלות של בכירי מערכת הבטחון ביחס לאסירים הבטחוניים, מטרידה ומעלה שאלות קשות בהשלכות על המצב הבטחוני, בו נמצאת מדינת ישראל. התקפלות והפגנת חולשה, מגבירים את הטרור ומעודדים אותו. רק נחישות, עמידה איתנה מול הטרור והחמרת תנאי הכליאה, יביאו להרתעה. את הקייטנה לטרוריסטים בבתי הכלא, צריך להפסיק". 

ארגון נפגעי הטרור אלמגור הגיב על הפרסום ומסר: "שרות בתי הסוהר זקוק לשידוד מערכות . הגילוי שהשנה מערכת הבטחון לא הצליחה לעמוד מול איומי המחבלים לפתיחת שביתת רעב ‏מאפשרת להם לאיים בכל פעם ולקבוע את אופן חייהם בכלא, יש להכניסם לתאים מבודדים בלא קשר ביניהם כפי שאלה שנפגעו מהם נמצאים בקבריהם. השהיה בכלא הופכת להיות חגיגה ואת הקייטנה הזו צריך לגדוע. גם למען הצדק וגם להגברת ההרתעה". 

בחירת העורכת