כוננות יום ירושלים: במערכת הביטחון חוששים כי תקרית בהר הבית עלולה להוביל להסלמה רחבה גם ברצועת עזה וגם ביהודה ושומרון. כך פורסם היום (ראשון) בחדשות הערב בכאן 11. לכן נדרשת החלטה של הדרג המדיני בענייני ירושלים, ובפרט בעניין האירועים מחר, מתוך הבנה שכל אירוע טקטי עלול להוביל להסלמה. טרם התקבלה החלטה בדרג המדיני וראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להכריע בעניין מחר בבוקר, אך בכל מקרה עליית יהודים מחר להר הבית - תבוטל או שתתקיים במתכונת מצומצמת.
חשש במערכת הביטחון כי תקרית בהר הבית עלולה להוביל להסלמה רחבה גם בעזה וגם ביהודה ושומרון. לכן עליית יהודים מחר להר - או שתבוטל או שתתקיים במתכונת מצומצמת. מי שיכריע, כמו בכל ענייני הר הבית, זה רה"מ שצפוי להכריע מחר בבוקר@moyshis @carmeldangor #חדשותהערב pic.twitter.com/qvzOlJfwjY
— כאן חדשות (@kann_news) May 9, 2021
החשש במערכת הביטחון מהסלמה, שתיגרם כתוצאה מאירוע בהר הבית, הוא גם אחת הסיבות לתגבור של שבעה גדודים ביהודה ושומרון בשבוע האחרון. המלצת הצבא לדרג המדיני היא להימנע מאירועי חיכוך בין פעילי ימין לפלסטינים - גם בריקוד הדגלים הצפוי להתקיים מחר, וכמובן בהר הבית.
כמו כן, בצה"ל מעריכים כי חמאס יימנע מפגיעה בחג סוף רמדאן שיחול ביום רביעי. השאיפה במערכת הביטחון כרגע היא להגיע ליום רביעי בלי התלקחות - לא בדרום, לא בירושלים ולא ביהודה ושומרון.
מפקד מחוז ירושלים ניצב דורון תורג'מן אמר היום כי מבחינת המשטרה ריקוד הדגלים לציון יום ירושלים יכול לעבור מחר בשער שכם וברובע המוסלמי בעיר העתיקה. על כל שינוי בתוואי המצעד יוחלט בהערכת מצב של המשטרה מחר, על בסיס מידע מודיעיני או בהנחיית הדרג המדיני.
כוננות יום ירושלים | מחר בבוקר תתקיים הערכת מצב נוספת במשטרה שבה יוחלט סופית מסלול ריקוד הדגלים. מארגני המצעד מצדם אומרים שהמשטרה לא ביקשה מהם לשנות את המסלול כך שלא יעבור ברובע המוסלמי. ההגבלה על מספר המשתתפים - משיקולי בטיחות@moyshis @carmeldangor #חדשותהערב pic.twitter.com/umu2zQnjV3
— כאן חדשות (@kann_news) May 9, 2021
מספר המשתתפים יוגבל ל-6,000 עד 8,000 ולא תותר השתתפות של 30 אלף חוגגים כבשנים קודמות. עוד אמר ניצב תורג'מן שהמשטרה תעביר לדרג המדיני מחר בבוקר את המלצתה בנושא. הוא העריך שגם הלילה תהיה מתיחות באזור הר הבית וציין שבמקום שוהים מתפללים תושבי השטחים וגם אזרחים ערבים הנמנים עם הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית. הוא הוסיף כי למשטרה ידוע על כמה פעילים המנסים לשלהב את הרוחות בקרב המתפללים באל-אקצא.
מארגני ריקוד הדגלים אומרים כי לא נעשו כל ניסיונות מצד המשטרה לשנות את מסלול המצעד כך שלא יעבור ברובע המוסלמי. עוד אומרים המארגנים כי ההגבלה על מספר המשתתפים לא נובעת משיקולי ביטחון - אלא משיקולי בטיחות, כלקח מאסון מירון.
שיחות נזיפה לשגרירים
כלי תקשורת בירדן דיווחו הערב כי משרד החוץ הירדני זימן לשיחה את מיופה הכוח בשגרירות הישראלית ברבת עמון כדי להדגיש את מחאתה של הממלכה על "ההפרות הישראליות במסגד אל-אקצא". ממשרד החוץ נמסר כי סגן השגריר בירדן, סמי אבו ג׳נב זומן למשרד החוץ הירדני בשל האירועים בירושלים. בשיחה אמר סגן השגריר כי ישראל שומרת על חופש הפולחן והדת לכל הדתות וכי יש למנוע פגיעה בתפילת יהודים בכותל המערבי.
עוזר שר החוץ המצרי, נזיה א-נג'ארי, קיים היום שיחה עם שגרירת ישראל בקהיר, אמירה אורון, כך נמסר בהודעה מטעם משרד החוץ המצרי. בשיחה הובהרה העמדה המצרית המתנגדת להסתערות, לשון הדיווחים, על מסגד אל-אקצא. השגרירה התבקשה לפי ההודעה להעביר לבכירים הישראלים מסר שיש להגן על המתפללים המוסלמים ולאפשר להם להתפלל בחופשיות.