אב הצעיר שנורה: "השוטרים ידעו שהוא עובר שם כל יום"

אב הצעיר מי-ם: "השוטרים ידעו שהוא שם כל יום"
אביו של איאד אל-חלאק טען כי בנו שנורה אתמול בעיר העתיקה פחד לדבר עם אנשים בשל מחלתו וכי רואים זאת על פניו
מחבר סדר יום מחבר סדר יום
תמונה של ההרוג הפלסטיני איאד חלאק שנהרג בעיר העתיקה 30.5
צילום: באדיבות המשפחה

ח'יירי אל-חלאק, אביו של איאד, הפלסטיני בעל הצרכים המיוחדים שנורה אתמול למוות בעיר העתיקה בירושלים, אמר היום (ראשון) בריאיון לכאן רשת ב: "הוא עובר בצומת הזה כבר שש שנים כל יום. המשטרה מכירה אותו ויודעת מתי הוא עובר בצומת הזה".

האזינו לריאיון של ח'יירי אל-חלאק בתוכנית "סדר יום":

האב העיד על בנו: "אין לו חברים, אין לו כלום. הוא רק הולך למוסד וחוזר. יש לו כרטיס של נכה. הוא לא מדבר עם אנשים בגלל המחלה שלו. הוא כל הזמן מפחד. בפרצוף שלו רואים עליו. הוא התחבא בזבל, בא חייל וירה בו כדורים". בנוסף, אמר אל-חלאק, כי הוא לא מבין מדוע נעשתה בביתו פשיטה משטרתית אחרי הירי.

איאד אל-חלאק נורה אתמול בידי שוטרים, שלדבריהם חשדו כי הוא מחזיק אקדח ומנסה להימלט מהם באזור שער האריות. הם קראו לו לעצור והוא החל להימלט. במהלך המרדף הוא נורה ונהרג. לאחר בדיקת המשטרה, התברר כי שמדובר בתושב מזרח העיר, בעל צרכים מיוחדים, שלא היה חמוש. חקירת האירוע עברה למחלקה לחקירות שוטרים. 

מאוחר יותר עלו עדויות סותרות בחקירת המפקד והלוחם ממג"ב שביצעו את הירי. המפקד אמר בעדותו במח"ש כי דרש מהלוחם שהיה עמו לחדול  את הירי, אך האחרון המשיך על אף הפקודה. הלוחם הכחיש כי מפקדו דרש ממנו לחדול את הירי. לאחר חקירתם, המפקד שוחרר, והלוחם שוחרר למעצר בית.

"מי שצריך לגונן עלינו גרם לטרגדיה"

"היו לו מוגבלות שכלית התפתחותית ואוטיזם", סיפר עיסאם ג'אמל, מנהל "אלווין אל-קודס", המוסד בו טופל איאד, בריאיון לכאן רשת ב. "הוא היה בשלבים מתקדמים לקראת שילוב בקהילה ובעבודה במטבח. מיד כששמעתי על הטרגדיה הגעתי לזירה. ביקשנו מהשוטרים שיאפשרו לו לקבל טיפול וניסינו לגונן עליו כמה שאנחנו יכולים". לדברי המנהל, "אנחנו מציידים את החניכים בתעודות שיוכלו להראות אם עוצרים אותם. אנחנו מדריכים אותם ועושים להם סימולציות. אם היו נותנים לו דקה הוא היה מבין ומוציא את התעודות. בכל חברה יש כ-10% של אנשים שמצריכים התייחסות מיוחדת ולא פזיזה. עוד העיד המנהל: "המצב שלנו טראומתי. אנחנו עושים טקס אבלות מלא כאילו אנחנו המשפחה האבלה. איבדנו אבדה גדולה באופן טראגי, כשמי שצריך לגונן עלינו הוא שגרם אותה".

האזינו לריאיון עם מנהל "אלווין אל-קודס" לתוכנית "בחצי היום":

יושב ראש כחול לבן בני גנץ הביע היום בישיבת הממשלה צער על האירוע ואמר: "אני בטוח שהמקרה ייבדק ונסיק את המסקנות". מוקדם יותר היום אמר סנ"צ אסי אהרוני מדוברות המשטרה בריאיון לכאן רשת ב כי "השוטרים זיהו, או לפחות חשבו שמזהים, אקדח ביד – ומפה זה התגלגל הלאה". לדבריו, "באירועים האלה הכל מתנהל בשבריר שנייה, אני לא בא ומצדיק שום דבר ולא פוסל פעולה, אנחנו עדיין לא יודעים מה היה שם. העיר העתיקה הוא אזור שרווי באירועי טרור והשוטרים שנמצאים שם נמצאים בדריכות מאוד גבוהה ובמשימה מאוד מורכבת.

אהרוני הוסיף כי "צריך להבין שבסמטאות האלה כל אדם שמסתובב בהן הוא טבעי בסביבה, אבל השוטרים נדרשים לדריכות גבוהה לכל אדם שמסתובב שם. כלפי כולם הם צריכים להיות בערנות ודריכות מאוד גבוהה".

אהרוני התייחס גם לפשיטה המשטרתית על בית המשפחה, וטען כי הפעולה נועדה להצדיק את הירי בצעיר: "ברגע שיש אירוע והשוטרים הבינו אותו כאירוע טרור, חלק מהפעולות זה להגיע לבית, לחפש דברים כדי להבין את האירוע. זה ממש לא כדי להצדיק את הפעולה. זה חלק מפעולות רגילות שגרתיות באירועים מהסוג הזה, מקומם לשמוע שאומרים שזה נעשה כביכול להצדיק את פעולת השוטרים".

לדברי יו"ר איגוד הפסיכיאטריה, ד"ר צבי פישל, לכאן רשת ב, "יש להיות ערים לכך שיש אנשים שההתנהגות שלהם עשויה להתפרש מסוכנת, וזה לא תמיד מישהו שיכול לתקוף, ולעיתים הוא בורח כי אין לו יכולת שיפוטית להבין שכששוטר עוצר אותך, אתה צריך לעצור. אם האיש לא עוצר, צריך להניח עוד הנחה - שאולי האיש לא מבין אותך". פישל הוסיף כי "יש שוטרים שעוברים הכשרות והכרה של החומר האנושי שאיתו מתעסקים, זה מוריד סטיגמות ומכיר לשוטרים התנהגויות שמאפשרות להם להתייחס אחרת לחולים".

הפופולריים