יש אלטרנטיבה

בצה"ל החליטו לפרק את אונר"א: "הם חלק מהבעיה ולא הפיתרון - מחפשים ארגונים חלופיים"

בצה"ל החליטו לפרק את אונר"א: "מחפשים ארגונים חלופיים"
החלשת מעמדו של הארגון ברצועת עזה כבר החל עד כדי פירוקו. ארגון המזון העולמי הגביר את פעילותו בצורה משמעותית ומחצית מחלוקת ארגזי המזון נעשית על ידו
מחבר איתי בלומנטל מחבר איתי בלומנטל
Getting your Trinity Audio player ready...
צהל עם פליטים עזתים
צילום: צה"ל

בצה"ל קבלו היום (שני) החלטה לפרק את אונר"א, ארגון הסיוע של האו"ם לפליטים פלסטינים ברצועת עזה. לפי בכירי צה"ל, הארגון מדרדר את מצבם של העזתים ומקבע את סוגיית הפליטות. כמו כן, ההחלטה אודות הארגון התקבלה ללא קשר לעובדה שלפחות כ-16 עובדי אונר"א, היו חלק ממתקפת הטרור על ישוביי העוטף ב-7 באוקטובר.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

לפי צה"ל, אונר"א חרג בשנים האחרונות מהמנדט שקיבל בצורה לא פרופורציונלית, ובמקום להתעסק רק בתחומי המזון והתעסוקה, החל הארגון לשלוט גם בנושאי חינוך ובריאות בשטחי הרצועה. מנתונים שהגיעו לגורמי הביטחון בישרא, טרם המלחמה, התברר שאונר"א תמך ב-1.5 מיליון פלסטינים ברצועת עזה, 620 אלף מהם בשמונה מחנות פליטים.

באדיבות דובר צה"ל

כמו כן, תחת אונר"א לומדים 294 אלף תלמידים והארגון מפעיל 22 מתקנים רפואיים מתוך 108 ברצועה. בנוסף כ-1.1 מליון עזתים קיבלו ישירות מאונר"א סלי מזון והארגון נהנה מתקציב של כ-220 מיליון דולרים. בצמרת צה"ל קבעו שאונר"א הוא חלק מהבעיה ולא מהפתרון ויש לפרק את הארגון, ולהכניס גורמים אחרים לרצועה שיפעלו אך ורק בהתאם למנדט שקיבלו ממוסדות האו"ם. 

בשבועות האחרונים, החלו בצה"ל לפעול להחלשת מעמדה של אונר"א, עד כדי פירוקה, גם באמצעות קמפיין השחרה על עובדי הארגון שהתבררו כמחבלי חמאס וג'יהאד אסלאמי וגם תוך הצבת חלופות ריאליות לארגון הפליטים של האו"ם.

באדיבות דובר צה"ל

אחד הארגונים שהגביר בצורה משמעותית את פעילותו ברצועה הוא ארגון המזון העולמי של האו"ם, שיש לו מנדט מובנה בנושאי הסיוע התזונתי. כיום, מחצית מחלוקת ארגזי המזון ברצועה נעשית על ידו. כדי לדחוק את אונר"א, ישראל החלה לתעדף ארגונים בינלאומיים שפועלים בעזה.

בתוך כך, ישראל חסמה את חשבונות הבנק של אונר"א וגם העבירה מאחריות הארגון את שינוח הקמח מאשדוד לארגון המזון העולמי, עם חתימה על המשך עבודות בעתיד בסכום של 300 מיליון דולר. בישראל הבהירו שלמרות ההדהוד של חמאס ושל גורמים בינלאומיים, אין בעזה הרעבה מכוונות, אלה מדובר בקמפיין שקרי שנועד להגביר את הלחץ על ישראל לנצור את האש.

הכנסת משאיות סיוע הומניטרי לרצועת עזה

הנתונים העדכניים מרצועת עזה מדברים על כך שבצפון הרצועה שוהים כ-300 אלף עזתים, 500 אלף תושבים במחנות המרכז, וכ-1.4 מיליון בח'אן יונס ורפיח. מאז החלה המלחמה ישראל אפשרה כניסת 16 אלף משאיות סיוע הומניטרי דרך מעברי כרם שלום ורפיח, 198 אלף טון מזון, 29,500 טון מים, וגם מפעילה שני קווי מים מישראל לדרום ומרכז הרצועה.

בעקבות ההפגנות מול משאיות הסיוע, בחודש פברואר נרשמה ירידה של 40 אחוזים בכניסת המשאיות לעזה, וגם בגלל השהיית הסיוע מחשש להוביל את המשאיות ברצועה. לשם ההשואה, בחודש דצמבר נכנסו כ-2479 משאיות דרך ניצנה ו-810 משאיות דרך כרם שלום; בחודש ינואר היו 2423 דרך ניצנה ו-2614 דרך כרם שלום; בחודש פברואר היו 1039 דרך ניצנה ו-1941 דרך כרם שלום.

הפופולריים