פרטים חדשים

מות עובדי הסיוע בעזה: צה"ל לקח אחריות על האירוע

מות עובדי הסיוע בעזה: צה"ל לקח אחריות על האירוע
דובר צה"ל בהצהרה באנגלית: "מביעים צער, תהיה חקירה עצמאית" • גורמי ביטחון לכאן חדשות: "מדובר באירוע הקשה ביותר ברמה הבין-לאומית" • נתניהו: "מקרה טרגי של פגיעה לא מכוונת של כוחותינו באנשים חפים מפשע"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
תיעוד הרכב שהותקף של ארון המטבח המרכזי העולמי
צילום: רשתות חברתיות

דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי, פרסם היום (שלישי) הודעה ובה נטל אחריות על האירוע בו נהרגו שבעה עובדי ארגון הסיוע "המטבח המרכזי העולמי": "אמש קרתה תקרית מצערת בעזה, שהובילה למותם הטרגי של עובדי המטבח המרכזי העולמי, במהלך מילוי עבודתם החיונית של אספקת מזון לאנשים הזקוקים לכך", כך אמר הגרי. "כצבא עצמאי, אנו מחויבים לחוק הבין לאומי, ועל כן אנו מחויבים לבחון את פעולותינו בשקיפות. האירוע ייחקר על ידי גוף עצמאי, מקצועי ומומחה", הוסיף.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

צפו בהצהרת דובר צה"ל

ראש הממשלה נתניהו התייחס גם הוא למות עובדי הסיוע, עם שחרורו מבית החולים לאחר שעבר ניתוח בקע: "לצערנו ביממה האחרונה היה מקרה טרגי של פגיעה לא מכוונת של כוחותינו באנשים חפים מפשע ברצועת עזה. זה קורה במלחמה, אנחנו בודקים את זה עד תום, עומדים בקשר עם הממשלות, ונעשה הכל כדי שהדבר הזה לא ישנה שוב", כך נתניהו.

צפו בדברי ראש הממשלה

בתוך כך, בצה"ל החלו הבוקר בתחקיר האירוע, שאירע במהלך הובלת סיוע הומניטרי ומזון מהנמל הימי בצפון הרצועה למחסני הארגון בדיר אל בלח - פעילות שתואמה מראש עם צה"ל. בין ההרוגים - אזרח בריטי, פולני, אוסטרלי, אמריקני וקנדי.

גורמי ביטחון אמרו לכאן חדשות כי "מדובר באירוע גרוע, אירוע לא טוב. האירוע הקשה ביותר ברמה הבין לאומית שבו נהרגו אלה שלא היו צריכים להיפגע". האירוע, במהלכו הותקף כלי רכב של ארגון סיוע, אירע ברקע הלחץ הבין לאומי הגובר על ישראל להגביר את הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועת עזה.

מאז האירוע החמור, התקיימו דיונים ליליים בצמרת צה"ל. הרמטכ"ל הרצי הלוי שוחח עם מפקד פיקוד הדרום אלוף ירון פינקלמן, ועם מתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף רסאן עליאן, שאחראי על הנושא ההומניטרי ברצועה. הבוקר, כך מקווים בצה"ל, יושלם התחקיר הראשוני שיוצג לציבור וגם לקהילה הבין לאומית. לצד זאת, נציגי מתאם פעולות הממשלה בשטחים היו בקשר עם נציגי הארגון כדי להבין מה קרה, הציעו להם עזרה, וגם הבטיחו שיציגו להם את ממצאי התחקיר המלא.

הדרכונים של עובדי הארגון שנמצאו בזירה

בצה"ל יבדקו כיצד ולמה הותקף רכב בתוך שיירה הומניטרית, במהלך משימה מתואמת עם צה"ל שתוכננה מראש, להעברת סיוע הומניטרי ומזון שנפרק מכלי שייט למחסנים: האם היה זיהוי חריג או שהוביל לתקיפה האווירית של כלי הטייס הבלתי מאוייש? האם התקיפה עברה את כל תהליכי הבקרה מראש, או שמא היתה זו טעות בזיהוי?

לאחר האירוע, הארגון הודיע על הפסקת פעילותו באופן מיידי באזור, תוך שקילת המשך פעולתם. מטעם הארגון אף נכתב בפוסט ברשת X (טוויטר לשעבר) כי "עובדי סיוע הומניטרי ואזרחים לעולם לא צריכים להיות מטרה. אף פעם". מייסד הארגון השף חוזה אנדרס, הוסיף: "על ממשלת ישראל להפסיק את ההרג חסר ההבחנה, להפסיק להגביל הכנסת סיוע הומניטרי, להפסיק הרג של אזרחים ועובדי סיוע - ולהפסיק להשתמש במזון ככלי נשק".

הפופולריים