הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, הודיע היום (שלישי) לשר הביטחון ישראל כ"ץ על כוונתו לסיים את תפקידו ב-6 במרץ 2025. בהודעה מיוחדת הדגיש הלוי כי החלטתו נובעת "מתוקף ההכרה באחריותי לכישלון של צה"ל בשבעה באוקטובר". המועד בו ביקש לסיים את תפקידו הוא אחרי השלמת עסקת החטופים, שתסתיים ב-1 במרץ ולפני השלמת נסיגת צה"ל מציר פילדלפי. גם מפקד פיקוד דרום אלוף ירון פינקלמן ביקש לסיים את תפקידו.
הצטרפו לכאן 11:
הרמטכ"ל בחר לתזמן את הודעת הפרישה "בנקודת הזמן בה צה"ל רשם הישגים משמעותיים ומצוי במהלך מימוש הסכם לשחרור חטופים". הוא הדגיש כי בחודשיים שנותרו לכהונתו יפעל להשלמת התחקירים וחיזוק מוכנות צה"ל לאתגרים הביטחוניים.
בהצהרה שנשא הערב אמר הלוי: "ביומה הראשון של המלחמה לקחתי בקול רם וברור את האחריות כישלון צה"ל בהגנה על האזרחים. ייעודו המרכזי של צה"ל הוא להגן על אזרחי המדינה. כשלנו בכך. את תוצאות היום הנורא הזה אני נושא מאז ואשא עמי לשארית חיי".
"כבר בתחילת המלחמה יזמנו בצה"ל תחקירים שהתבצעו באופן חסר תקדים תוך כדי המלחמה. צה"ל חייב לספק תשובות". הוא הבהיר, והוסיף: "איש לא הסתיר מידע. איש לא ידע את העומד להתרחש, ואיש לא סייע לאויב לממש את אכזריותו. אמירות אלה פוגעות במשרתים נאמנים שעשו ועושים למען ביטחון המדינה". בהמשך הוסיף הרמטכ"ל כי יש להקים ועדת חקירה: "התחקיר הצבאי עוסק בצה"ל בלבד, ואין בו כדי להקיף את כל הסיבות והתחומים שעשויים למנוע הישנות אירועים שכאלה. ועדת חקירה, או כל גוף חיצוני אחר, יוכלו לחקור ולבדוק, ויזכו בצה"ל לשקיפות מלאה".

הלוי, שהעביר מכתב רשמי בנושא לשר הביטחון ולראש הממשלה, הבטיח כי יעביר את הפיקוד על צה"ל "בצורה איכותית ויסודית" למחליפו.
"מתוקף הכרה באחריותי לכישלון צה"ל ב-7 באוקטובר" | המכתב המלא
כאמור, מלבד הרמטכ"ל, גם מפקד פיקוד הדרום, אלוף ירון פינקלמן, הודיע לרמטכ"ל על החלטתו לסיים את תפקידו בצה"ל.
"ב-7 באוקטובר נכשלתי בהגנה על הנגב המערבי ותושביו האהובים והגיבורים", כתב אלוף פינקלמן. "בצו מצפוני והערכים המנחים אותי, החלטתי לסיים את תפקידי כמפקד פיקוד הדרום ואת שירותי בצה"ל; כישלון זה זה צרוב בי לכל חיי".
בצה"ל יש עוד שורת קצינים בכירים במטה הכללי שקשורים למחדל 7 באוקטובר וטרם התפטרו; מתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף רסאן עליאן, מפקד פיקוד דרום הקודם אלוף אליעזר טולדנו וראש אגף המבצעים אלוף עודד בסיוק.
צעד אחר צעד: כך הלוי קיבל את ההחלטה
נזכיר כי בסוף חודש נובמבר האחרון פורסם ב"חדשות שישי" בכאן 11 כי בדרג המדיני מעוניינים שהרמטכ"ל רב אלוף הרצי הלוי יעזוב את תפקידו בחודשיים-שלושה הקרובים וכך קרה.
לכאן חדשות נודע מפי מקורות מדיניים וביטחוניים ומפי שרים בקבינט כי הסיבות לכוונתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ להחליף את הרמטכ"ל הלוי עם סיום תקופת 60 ימי המבחן של ההסדרה בלבנון הן פרסומם הצפוי של התחקירים שערך מבקר המדינה על תפקודו של צה"ל בעת המלחמה וגם הרצון להחליף את בכירי מערכות הביטחון.

במקומו של רב אלוף הלוי סומנו כמה אנשים שיכולים להיכנס לתפקיד: מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר, המקובל על נתניהו וכ"ץ, והיה מזכירו הצבאי של נתניהו - אך סומן בתור אדם שמזוהה עם שר הביטחון המפוטר יואב גלנט. מקורות במערכת הפוליטית טוענים כי זמיר הוא המועמד המוביל.
המועמד השני הוא סגן הרמטכ"ל אמיר ברעם, שמוגדר "התקפי ובעל גישה הפוכה מהרמטכ"ל הנוכחי" - דבר אשר הביא למתיחות בין השניים.
שם נוסף שנידון עד לא מכבר הוא אליעזר טולדנו, ראש אגף אסטרטגיה - ומי שנחשב למקורבו של נתניהו. טולדנו שימש בעבר כאלוף פיקוד הדרום אך בחודש דצמבר האחרון הודיע לפקודיו על כוונתו לפרוש. לדברי פקודיו, מ-7 באוקטובר הבין טולדנו את חלקו באחריות למחדל ולכן לא ראה בעצמו מועמד לתפקיד הרמטכ"ל.
בתחילת החודש, שר הביטחון ישראל כ"ץ שוחח עם הרמטכ"ל הרצי הלוי בפגישה אישית, על רקע משבר חריף שהתפתח בין לשכותיהם בעקבות סוגיית שיתוף הפעולה עם ביקורת מבקר המדינה על אירועי 7 באוקטובר.
העימות הפומבי התלקח לאחר שכ"ץ הנחה את הרמטכ"ל לשתף פעולה באופן מלא עם הביקורת. בתגובה, דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, מסר כי "פתרון הסוגיות צריך להתקיים בשיח ולא בתקשורת". הודעה זו הובילה לתגובה חריפה מלשכת השר, שטענה כי "דובר צה"ל שוב חורג מסמכותו ותוקף את הדרג המדיני. התנצלות הפעם לא תספיק".
הרקע למשבר הוא מכתב ביקורת חריף ששיגר מבקר המדינה מתניהו אנגלמן לרמטכ"ל בתחילת החודש, ובו האשים את צה"ל בהערמת קשיים על עבודת הביקורת. בין היתר, נטען כי לשכת סגן הרמטכ"ל הקליטה ללא תיאום פגישות עם צוותי הביקורת וסירבה להעביר את ההקלטות, וכי קצינים עברו תדרוך מקדים והוחתמו על מסמכי הגבלת מידע.
שר הביטחון אף דרש מהרמטכ"ל לסיים את כלל התחקירים עד סוף ינואר, תוך שהוא מקשר זאת לסבב המינויים הבכירים הצפוי. על רקע זה יש לציין כי כ"ץ כבר הביע בעבר את התנגדותו למינויו של תא"ל הגרי לתפקיד אלוף.
