הציטוטים מהדיון

בכיר בצה"ל לשרים: אין לנו שום מחשבה לעזוב את ציר פילדלפי

בכיר בצה"ל: אין לנו שום מחשבה לעזוב את ציר פילדלפי
אלוף אליעזר טולדנו, ראש אגף אסטרטגיה בצבא, טען בדיון סגור כי לצבא יש עוד עבודה רבה באזור, מעל לקרקע ומתחתיה
מחבר זאב קם מחבר זאב קם
ציר פילדלפי
ציר פילדלפי צילום: אורן כהן, פלאש90

בניגוד לדיווחים הטוענים שהצבא הביע תמיכה ביציאה מציר פילדלפי במסגרת עסקת חטופים, בדיון סגור שקיימה הממשלה מסר ראש אגף אסטרטגיה בצבא, האלוף אליעזר טולדנו, עמדה אחרת מטעם הצבא בנוגע לציר.

לדברי טולדנו, לצבא יש עוד הרבה מה לעשות כדי לנקות את האזור. כך פורסם לראשונה היום (שני) בתוכנית הבוקר הזה בכאן רשת ב. 

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

האלוף טולדנו תיאר בפני השרים את העבודה של הצבא בציר פילדלפי וסיפר מה הם מוצאים שם וכמה האחיזה במקום היא משמעותית גם עבור טיהור תת הקרקע. בתגובה, השרים קיש, סטרוק ושיקלי שאלו: "אז איך הצבא הסכים לשים חיישנים או כוח זר במקום חיילי צה"ל שם?".

האלוף טולדנו השיב: "מה פתאום. אנחנו לא אומרים את זה (שצריך לעזוב את ציר פילדלפי). צה"ל לא אומר שצריך לתת את פילדלפי לכוח זר אלא שצריך להמשיך לטהר אותו בתת קרקע ומעל הקרקע".

בתגובה, השרים הקשו שוב ושאלו: "אבל זה מה שנאמר כל הזמן בשם הצבא". לכך ענה טולדנו: "תפרידו. אני אומר לכם כאן איך זה עובד מבחינה ביטחונית. אנחנו כפופים לדרג המדיני. אם הדרג המדיני יחליט לצאת משם אנחנו נעשה את זה, אבל זה לא מה שאנחנו אומרים".

מדובר צה"ל נמסר: "לא נתייחס לנאמר בדיונים סגורים".

דובר צה"ל פרסם אתמול כי כוחות צה"ל מאוגדה 162 ויחידת יהל"ם איתרו עשרות מנהרות סמוך לציר, בהן מנהרת ענק שמאפשרת תנועה של כלי רכב. בהודעה שהוציא צה"ל צוין כי מנהרת הענק, שגובהה שלושה מטרים, אותרה בתחילת השבוע שעבר בכחלק מסדרת מבצעים לאיתור תוואי תת-קרקע באזור. 

השיחות בקהיר: השליטה בציר פילדלפי וההברחות דרך הגבול המצרי

העיתון "אל-ערבי אלג'דיד" דיווח שהמשלחת הישראלית שביקרה בקהיר ביום שבת שעבר, דנה במאמצים למנוע הברחת נשק דרך ציר פילדלפי, שאורכו ארבעה עשר קילומטרים, ממעבר כרם שלום עד לחוף הים התיכון.

על פי העיתון, הצדדים דנו בפרוייקט שהוצע בעבר על ידי ישראל, הכולל הקמת גדר הפרדה מפלדה, מתחת לאדמה, לאורך הגבול עם רצועת עזה, במימון אמריקני מלא, כדי למנוע הקמת מנהרות הברחה.

בקהיר התנגדו להצעה, משום שהיא כללה שליחת התראות מיידיות למצרים וישראל באמצעות מערכות מפותחות המושתלות בחומה, ברגע שתהיה פריצה בגבול, או ניסיונות לחפור מנהרות.

עוד דווח כי הוכנסו שינויים להצעה הישראלית ונשללה האפשרות להקים גדר דומה לגדר שהקימה ישראל מתחת לאדמה, בין רצועת עזה לישובים בעוטף.

במקביל, תהיה פריסה של מערכות מפותחות עם חיישנים לאורך גדר המערכת, שיבחנו את המצב מתחת לאדמה וישלחו התראות לישראל, בתנאי שההתראות הללו יגיעו קודם כל למצרים ולאחר מכן, בהפרש זמנים גדול יחסית, יגיעו לישראל.

לפי בכירים ישראלים, השיחות בקהיר בסוף השבוע לא כללו התקדמות כלשהי, כי בין היתר ההתעקשות של ראש הממשלה בנימין נתניהו על המשך הישארות בציר פילדלפי מביאה את השיחות למבוי סתום. 

העיתון הבינערבי "אל-ערבי אל-ג'דיד" דיווח ממקורותיו כי המשלחת הישראלית שהגיעה לקהיר שוחחה עם הבכירים המצריים בנוגע למצב לאורך הגבול המצרי עם רצועת עזה, ועל התרחישים שקשורים לפתיחת מעבר רפיח מחדש, יותר מאשר המשא ומתן להפסקת אש ולעסקת החטופים.

הצד המצרי הודיע כי הוא מתנגד להישארות כוחות ישראליים לאורך ציר פילדלפי ולפתוח את המעבר כשהוא תחת שליטה ישראלית. בנוגע לעסקת החטופים, המצרים הביעו מוכנות להשקיע מאמצים כדי להחיות את נתיב המשא ומתן מול חמאס, אולם דרשו גמישות ישראלית בנוגע למצב בגבול ולנסיגה מציר פילדלפי.

הפופולריים