צה"ל העלה הבוקר (ראשון) מדרגה במבצע "חומת ברזל" בצפון השומרון: לראשונה מאז מבצע "חומת מגן" לפני יותר מ-20 שנה, נכנסים טנקי מרכבה סימן 4 מחטיבה 188 ללחימה ביהודה ושומרון.
על פי דובר צה"ל, הכוחות מרחיבים את הפעילות ההתקפית במרחב במסגרת המבצע לסיכול טרור. כוחות מחטיבת הנח"ל ויחידת דובדבן יפעלו בכפרים נוספים במרחב ג'נין שבחטיבת מנשה, ולצדם תפעל מחלקת טנקים כחלק מהמאמץ ההתקפי.
עליית המדרגה בפעילות המבצעית מגיעה בעקבות ניסיון פיגוע התופת באוטובוסים בגוש דן בשבוע שעבר, שהסתיים ללא נפגעים. הכוחות ממשיכים לפעול במבצע במרחב ג'נין ובמרחב טולכרם.
ההנחיה הבעייתית של כ"ץ: "לא נאפשר את חזרתם"
שר הביטחון ישראל כ"ץ התייחס להרחבת מבצע "חומת ברזל": "אנחנו נמצאים במלחמה מול הטרור האסלאמי ביו"ש - הנחיתי את צה"ל להיערך לשהייה ממושכת במחנות שטוהרו למשך השנה הקרובה - ולא לאפשר חזרת תושבים ולטרור לחזור ולצמוח. צה"ל מרחיב את פעילותו בצפון השומרון ופועל מהלילה גם בישוב קאבטיה במסגרת מבצע "חומת ברזל" לסיכול הטרור ביו"ש ומתגבר את כוחותיו ביחידת שריון וכוחות נוספים. 40 אלף פלסטינים התפנו עד כה ממחנות הפליטים ג'נין, טול כרם ונור א-שמס, והם כיום ריקים מתושבים.
"גם פעילות אונר"א במחנות הופסקה. צה"ל בפעילות התקפית מטהר את קיני הטרור ממחבלים ומשמיד תשתיות ומבני טרור ואמל"ח בהיקפים נרחבים, במסגרת הפעילות עליה ראש הממשלה ואני הורינו. אנחנו נמצאים במלחמה נגד הטרור האיסלאמי. הנחיתי את צה"ל להיערך לשהייה ממושכת במחנות שטוהרו למשך השנה הקרובה, ולא לאפשר חזרת תושבים ולטרור לחזור ולצמוח. לא נחזור למציאות שהייתה בעבר. נמשיך לטהר מחנות פליטים ומוקדי טרור נוספים כדי לפרק את הגדודים ותשתיות הטרור של האיסלאם הקיצוני שנבנו, חומשו, מומנו ואומנו ע"י ציר הרשע האיראני - בניסיון להקים חזית טרור מזרחית נגד יישובי השומרון וקו התפר וריכוזי האוכלוסייה הגדולים בישראל.נמשיך בפעילות עד להכרעת הטרור", חתם כ"ץ.
ההודעה של כ"ץ מציגה מספר נקודות מעניינות שכן ישראל נוקבת לראשונה במספר הפלסטינים שהתפנו ממחנות הפליטים - 40 אלף, שזה המספר שאונר"א נקבה בו, היו הערכות נמוכות יותר גם בקרב הפלסטינים שדיברו על 20-30 אלף.
בנוסף, ההנחיה של כ"ץ לצה"ל "לא לאפשר חזרת תושבים" - בעייתית מאוד מבחינה משפטית ומבחינת דיני המלחמה. צה"ל לא פינה באופן יזום אוכלוסייה במסגרת המבצע בצפון שומרון. כל התושבים שהתפנו עד כה, יותר מ-30 אלף, עשו זאת מבחירה שלהם כדי לא להסתכן מאש צה"ל. זה לא דומה בשום צורה לפינוי אוכלוסיה בעזה או לבנון. ההנחיה שלא לאפשר חזרת תושבים לבתיהם, זו הנחייה גבולית מאוד מבחינה משפטית, ומבחינת דיני המלחמה. ניתן למנוע חזרת אוכלוסייה אזרחית במידה והדבר יסכן את חייהם תוך כדי לחימה עצימה, אולם איסור גורף כפי שמנחה כ"ץ נשמע כמהלך שאינו קביל ותו לו.
בתוך כך, מסתערבי מג"ב יו"ש ולוחמי צה"ל בהכוונת שב"כ פעלו במבצע במחנה הפליטים פרעה שבחטיבת מנשה. במסגרת המבצע הנרחב בצפון השומרון מיום רביעי האחרון, חיסלו מסתערבי מג"ב יו"ש שלושה מחבלים חמושים, כך הותר הבוקר לפרסום.
הגברת הפעילות כאמור מגיע לאחר ניסיונות הפיגועים בגוש דן. שב"כ עצר ביום שישי לחקירה שני חשודים יהודים-ישראלים, תושבי חולון ובת ים, בחשד למעורבות בהסעת המחבלים שהניחו את המטענים באוטובוסים בבת ים. לשניים מיוחסת גם עברה של ניסיון רצח. במקביל, נמשך המרדף אחר החשודים בהטמנת מטעני החבלה בחמישי האחרון בשלושה אוטובוסים חונים בזירות שונות בבת ים ובאוטובוס נוסף בחולון. השניים הראשונים התפוצצו בהפרש דקות ספורות זה מזה, ומטען נוסף התפוצץ אחרי כרבע שעה. מטען נוסף שהיה אמור להתפוצץ גם הוא התגלה באוטובוס ונוטרל. לא היו נפגעים כתוצאה מהפיצוצים.
להערכת המשטרה, המטענים היו מיועדים להתפוצץ בשעות הבוקר. כל אחד מהם שקל כחמישה קילוגרמים והם יוצרו באופן מקומי. במטענים היה מנגנון עם שעון שמוכר מיהודה ושומרון. במערכת הביטחון מעריכים שהמטענים הונחו על ידי מחבלים מיהודה ושומרון. שלושה גדודי צה"ל הוקפצו לאזור.
נוסעת שהתריעה על שקית חשודה באחד האוטובוסים שהתפוצצו בבת ים הביאה לכך שהנהג פינה את האוטובוס, דקות לפני הפיצוץ. כך סיפר מנכ"ל חברת דן, אופיר קרני. "מנהל העבודה הנחה את הנהג לרדת מהאוטובוס", אמר. "איך שכולם התרחקו - אירע הפיצוץ".
מחמוד עיסאווי, עד ראייה שהיה באזור, סיפר: "היה פיצוץ שהרים את כל המקום, יצאתי החוצה וראיתי אוטובוס עולה באש. חשבתי שזה אולי כי הוא אוטובוס חשמלי שהתפוצץ, אבל בגלל העוצמה זה לא היה הגיוני".