ישיבת ראשי הקואליציה הסתיימה היום (ראשון) ללא החלטות אופרטיביות, על רקע כעס גובר במפלגות החרדיות על העיכוב בחוק הגיוס וסבסוד המעונות. נתניהו ניסה להרגיע וטען כי החוק מתקדם במקביל לתקציב.
הציטוטים מישיבת ראשי הקואליציה:
ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשי המפלגות: "נעביר תקציב לפני חוק הגיוס אין ברירה אחרת".
יושב ראש יהדות התורה, השר יצחק גולדקנופף: "בשום פנים ואופן".
סגן השר אורי מקלב מיהדות התורה: "הייתי הולך לרבנים אבל אין מה להגיד להם".
גולדקנופף: "נתתם הבטחה תעמדו בה. אין לי מה להישאר בממשלה אם חוק הגיוס לא עובר לפני התקציב".
נתניהו: "אתה צריך להבין אנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים. אדבר שוב עם אדלשטיין (יו"ר ועדת חוץ וביטחון) לקדם את נוסח חוק".
הרמטכ''ל הרצי הלוי אמר היום בטקס סיום קורס קצינים: "הצורך הביטחוני המובהק מחייב אותנו לגייס מספר מרבי של חיילים לצה"ל מהר ככל האפשר". הוא הוסיף: "איש מאתנו אינו רשאי לגלגל את הבעיה לפתחו של הדור הבא. הזמן הוא עכשיו, והוא דורש החלטות אמיצות ומכריעות". דבריו זכו למחיאות כפיים סוערות מהקהל.
היועמ"שית גלי בהרב מיארה הביעה בשבוע שעבר התנגדות לנוסח החוק הנוכחי. המשנה ליועמ"שית, ד"ר גיל לימון, הזהיר בוועדת חוץ וביטחון: "המודל של חובת גיוס קהילתית הוא מודל שאין לו שיניים אפקטיביות וגורלו יהיה כמו החוקים שנפסלו בבג"ץ". לדבריו, החוק מחזיר תקצוב מלא לישיבות, מה שיפגע במוטיבציה לגיוס: "לכל אחד מהפרטים, המוטיבציה תהיה שמישהו אחר יתגייס". אגף התקציבים תומך בסנקציות אישיות על פני קולקטיביות, ומדגיש את הצורך המיידי ב-12 אלף חיילים נוספים.
על רקע המשבר, הרב חיים יוסף דוד אברג'ל, העומד בראש קהילה גדולה בנתיבות, יצא נגד הקו הרשמי של רבני ש"ס וקרא לחרדים שאינם לומדים להתגייס לחטיבת החשמונאים. "מקום שמור משמור, מקום טוב", אמר. "את אחי אנוכי מבקש, לא לעשות שום מחלוקת", הדגיש הרב. "מי שלומד ילמד. מי שלא לומד יתגייס למקום חרדי". זאת בניגוד לעמדת בכירי מועצת חכמי התורה וראשי הישיבות, שהובילו בשנה האחרונה את החרם החרדי הגורף נגד הצבא.
בינתיים, בהתאם לפסיקת בג"ץ, החל מסוף פברואר יופסק סבסוד המעונות לחייבי גיוס עד גיל 27, צעד שמגביר את הלחץ למציאת פתרון.