יניב כהן אביעד, לשעבר איש שב"כ בחטיבה לסיכול לטרור יהודי, התראיין הבוקר (ראשון) בתוכנית "קלמן-ליברמן" בכאן רשת ב, ברקע הסערה סביב הקלטות ראש החטיבה היהודית הנוכחי, א', שנחשפו לראשונה בתוכנית "שבע עם איילה חסון" בכאן 11.
הריאיון המלא | כאן רשת ב
כהן אביעד התייחס תחילת לאמירות שנשמעו בהקלטות וגרס שמדובר ב"התבטאויות לא ראויות שגורמות למבוכה רבה", אך תקף את מדליפן: "להקליט אדם בשיחה בסביבתו האינטימית - מעשה נבזי", כך לדבריו.
בנוסף, נשאל האם נוכח רוח הדברים של א', כפי שנשמעו בהקלטות, ניתן להשליך על התפיסה המבצעית של רוח החטיבה היהודית כולה, והשיב: "גם אם יש שיחות כאלה שמתנהלות בין שני אנשי מקצוע, זה עניין של גחמות. לא כל אמירה שמתנהלת בין אנשי מקצוע משימתיים היא בהכרח מעידה על מבחן התוצאה".
"אין דבר כזה לעצור אנשים סתם ככה ללא עילה", הסביר כהן אביעד. "האם אפשר לעצור אדם לחקירה על סמך חשדות גם בהיעדר ראיות מוצקות? בוודאי. עילה יכולה להיות על סמך חשד מודיעיני, עוצרים אדם לחקירה שעדותו עלולה לשמש כראייה", הוא הוסיף.
ההקלטות שנחשפו לראשונה בתוכנית "שבע עם איילה חסון"
"אנחנו עוצרים את השמוקים האלה גם בלי ראיות לכמה ימים, שים אותם בתאי מעצר, עם עכברים": ראש החטיבה היהודית בשב"כ מדבר על חשודים מיו"ש עם מפקד ימ"ר שי, נצ"מ אבישי מועלם | הפרסום של @AyalaHasson pic.twitter.com/vD5TWBGg9A
— כאן חדשות (@kann_news) April 5, 2025
ההקלטות המדוברות חשפו לכאורה מעין פרקטיקה של החטיבה היהודית בשב"כ בהתמודדות מול חשודים יהודים בטרור: מעצרים מהירים, גם ללא ראיות. בשיחה בין בכיר שב"כ למפקד ימ"ר שי, נצ"מ אבישי מועלם, נשמע הראשון אומר: "שים אותם בתאי מעצר, עם עכברים".
במהלך השיחה, הוסיף ראש החטיבה היהודית בשב"כ: "אנחנו תמיד רוצים לעצור אותם לחקירה, כמה שיותר. תראה איך מתנהלות איתם חקירות שב"כ. אנחנו עוצרים את ה'שמוקים' האלה גם בלי ראיות לכמה ימים". מועלם הזהיר: "יקרעו אותנו על זה". ראש החטיבה ענה: "זה בטיפול בלשכת ראש השב"כ מול שר הביטחון".
"מה זה מעניין אותי אם זה עבירה או לא?": מתברר שההתבטאות של ראש החטיבה היהודית בשב"כ לא הייתה חד פעמית. העימות מול המשטרה היה קבוע. מפקד ימ"ר ש"י התעקש שהמשטרה כפופה לחוק, ראש החטיבה הוביל גישה שונה. @AyalaHasson עם הקלטות חדשות#שבעעםאיילה pic.twitter.com/nutuARClMh
— כאן חדשות (@kann_news) April 6, 2025
מאז חשיפת ההקלטות, קרא ראש שב"כ רונן בר לערוך בירור בעניין, ו-א' עצמו אף השעה עצמו מתפקידו. אתמול, נחשפו הקלטות נוספות, שמעידות לכאורה על הקלות בה מבוצעים מעצרים נגד חשודים בטרור יהודי. א' נשמע מאיץ במועלם לבצע מעצרים ואמר: "מה זה מעניין אותי אם זאת עבירה או לא?".
