לצאת מהעיר ולהחזיק שתי מכוניות: האם זה באמת יותר משתלם?

לגור בתל אביב או בפרברים: מה באמת יותר זול
להישאר בתל אביב ולנסוע לעבודה באוטובוס? או לעבור לעיר אחרת במרכז ולהחזיק בשתי מכוניות? בדקנו איפה תשלמו פחות
מחבר הילה ויסברג מחבר הילה ויסברג
Getting your Trinity Audio player ready...
צילום: מה יותר משתלם?

התסריט הזה מוכר להרבה משפחות צעירות בישראל - עושים ילד ראשון בתל אביב, ואז עוזבים את העיר, לרוב לדירה גדולה יותר, כי כבר אי אפשר לעמוד בעלויות. אבל האם באמת יותר משתלם לעבור לאחד הפרברים ולנסוע מדי בוקר באוטו לעבודה בתל אביב? או שאולי דווקא יוצא יותר זול לגור בדירה קטנה יותר בתל אביב, ולחסוך את העלויות של החזקת המכוניות? 

איך חישבנו?

כדי לגלות מה משתלם יותר, השווינו בין תל אביב ל-18 ערים שסובבות אותה, במרחק מקסימלי של כ-40 ק"מ ממנה, בשני משתנים עיקריים: עלויות השכירות והתחבורה.

עלויות השכירות: בדקנו כמה עולה לשכור דירת שלושה חדרים בתל אביב, וגם דירות ארבעה חדרים בשכונות ובערים הבאות: כפר סבא (כפר סבא הירוקה); פתח תקוה (אם המושבות); חולון (קריית שרת); רמת גן (מתחם נגבה); גבעתיים (שכונת ארלוזורוב); בני ברק ( תל גיבורים); בת ים (רמות הנשיא); ראשון לציון (הראשונים); רמלה (שכונת גיורא); רחובות (מרכז העיר); יבנה (יבנה הירוקה); ראש העין (מצפה אפק); הרצליה (הרצליה הצעירה); רמת השרון (הדר); נתניה (קריית השרון); מודיעין (הכרמים); רעננה (מרכז דרום). החישוב הממוצע של שכר הדירה נעשה בסיוע לוח הדירות באתר מדלן.

עלויות החזקת הרכב והתחבורה הציבורית: בדקנו עלות החזקה של שתי מכוניות בפרברים (התייחסנו לכך שלמשפחה כבר רכב בתל אביב, בנפח 1,600 סמ"ק, והיא רוכשת אחד נוסף קטן יותר, של 1,100 סמ"ק, עם המעבר מוץ לעיר. הנחנו, שעם המעבר מחוץ לעיר, המשפחה נסמכת כבר על שתי מכוניות, בגלל העבודה בתל אביב לצד הצורך להביא ולהחזיר ילדים ממסגרות). בדקנו גם את עלויות השימוש בתחבורה ציבורית (רב-קו) ומכונית אחת בתל אביב. החישוב של הוצאות הרכב נעשה בסיוע משה קצין, כלכלן ומנכ"ל חברת חשב-רכב.

נקודת המוצא שלנו היתה ששני בני הזוג עובדים בתל אביב. לצורך הבדיקה, הנחנו כי מקום העבודה של בני הזוג בתל אביב הוא מגדלי עזריאלי, וכי הם מתגוררים במרכז העיר (3 ק"מ בין הבית לעבודה). גם כאשר הזוג עבר לפרברים, מקום העבודה נותר זהה. בנוסף, הנחנו שהדירה שאותה שוכרת המשפחה מחוץ לעיר היא דירת 4 חדרים, במקום 3 חדרים בתל אביב.

כמה עולה שכר הדירה?

לפי נתוני לוח הדירות באתר מדלן, המחיר הממוצע לדירת שלושה חדרים במרכז תל אביב הוא 7,400 שקל בחודש. מחירי השכירות לדירות 4 חדרים, ב-18 הערים שנבדקו, נעים בין 3,700 שקל (רמלה) ל-6,400 שקל (הרצליה).

כמה עולה לנסוע מהבית לעבודה?

בדקנו שני סוגים של מכוניות: מכונית משפחתית עם מנוע בנפח 1,600 סמ"ק ומכונית קטנה עם מנוע בנפח 1,100 סמ"ק. בהוצאות המכונית, שנרכשה עבור מעבר הדירה, כללנו את ירידת הערך במחיר המכונית, עלות רישיון שנתי, ביטוח חובה, ביטוח מקיף, תיקונים וחלפים, צמיגים ודלק (בהנחה שנוסעים בשעות הפקקים). לפי החישוב, עלות ההחזקה לרכב עם מנוע 1,100 סמ"ק העלות היא 1.54 שקל לק"מ.
בהוצאות של רכב קיים, 1,600 סמ"ק, שנוסע יותר בשל מעבר הדירה כללנו תיקונים וחלפים, צמיגים ודלק (בהנחה שנוסעים בשעות הפקקים). עלות ההחזקה של רכב כזה עמדה על 1.07 שקל לק"מ. לתחשיב ההוצאה על הרכבים התווספה גם הוצאה על חניה בתל אביב - 450 שקל בחודש.
עלות ההוצאות על תחבורה ציבורית בתל אביב עומדת על 513 שקל: 213 שקל לרב קו חופשי חודשי של גוש דן ו-300 שקל בחודש על נסיעה במונית.


התוצאות

כשמחברים בין עלויות השכירות לעלויות הרכב, מתגלה שהמעבר לרוב הערים - 10 מתוך 18 - דווקא משתלם כלכלית. מדובר בערים פתח תקוה, חולון, רמת גן, גבעתיים, בני ברק, בת ים, ראשון לציון, 

רמלה, ראש העין ורעננה. במילים אחרות: אם תעברו לכל אחת מהערים האלה, השילוב בין שכר הדירה להוצאות הרכב יהיה נמוך מכ-8,100 שקל - הסכום שמשלמים בתל אביב על שכר דירה והוצאות תחבורה.

מה המכנה המשותף בין הערים האלה? רובן קרובות יחסית לתל אביב, ואחרות פשוט מציעות שכר דירה סביר, אפילו נמוך יחסית, לצד מרחק מהעיר שלא קורע את הכיס בגלל הוצאות דלק. העיר שהכי משתלם לעבור אליה היא בני ברק, שם הוצאות הרכב ושכר הדירה החודשיות מסתכמות בכ-5,900 שקל בלבד.

הערים שלא משתלם לעבור אליהן: כפר סבא, רחובות, יבנה, הוד השרון, הרצליה, רמת השרון, נתניה ומודיעין. מבין ערים אלה, העיר שהכי לא משתלם לעבור אליה, מבחינה כלכלית, היא מודיעין, שם הוצאות הרכב, יחד עם שכר הדירה, יסתכמו בכ-10,500 שקל בחודש.

מעבר עם המשפחה מתל אביב לאחת מערי השרון שבדקנו - או לערים מרוחקות יחסית, כמו רחובות, יבנה ומודיעין - הוא אולי מהלך שישפר את איכות החיים שלכם, אבל הוא לא יוביל לחיסכון בעלויות. כך שאם אתם חובבים את העיר, ומוכנים לגור בבית קטן יותר, ולהיעזר במכונית אחת, במקום שתיים - אז הישארות בעיר היא בהחלט משהו לחשוב עליו.
אם השיקול הכלכלי הוא שמנחה אתכם, אז מעבר לאחת הערים הקרובות יחסית לתל אביב, כמו פתח תקוה, חולון, רמת גן וראשון לציון, יאפשר לכם התברגנות ראויה וחסכונית - גם בית גדול, גם שתי מכוניות וגם חיסכון כלכלי. לא רע. זה קורה מכיוון שלמרות שהדירות מחוץ לעיר גדולות יותר מזו בתל אביב, שכר הדירה שלהן נמוך משמעותית - בכ-2,000-3,000 שקל בחודש, ויותר. הפער הזה כל כך גדול, שאפילו הוצאות הרכב לא מצליחות להעלים אותו לחלוטין.

אך כמובן שהיוצאים מהעיר ייאלצו להעביר זמן רב יותר בדרכים בעת ההגעה לעבודה והחזרה ממנה - פרמטר שגם לו יש עלות כלכלית, שלא לדבר על מחיר נפשי. כך או כך, לו תשתיות התחבורה הציבורית בישראל היו טובות יותר, החיסכון הכלכלי שניתן היה להשיג בעת היציאה מתל אביב אל הפרברים היה משמעותי בהרבה.

hilaw@kan.org.il

הפופולריים