דוח ה-OECD: הכלכלה הישראלית צומחת, אבל העובדים עניים

דוח ה-OECD: הכלכלה צומחת, אבל העובדים עניים
ארגון המדינות המפותחות החמיא לצמיחה הגבוהה של הכלכלה הישראלית, אבל העיר שזו לא צמיחה מכלילה. מה זה אומר? בגדול, שמעטים נהנים ממנה. פרשנות
מחבר ישראל פישר מחבר ישראל פישר
Getting your Trinity Audio player ready...
צילום: פלאש 90. למצולמים אין קשר לכתבה
צילום: צילום: פלאש 90. למצולמים אין קשר לכתבה

כשמסתכלים על הגרף שפותח את הסקירה של OECD על ישראל, קשה שלא להתרשם. הכלכלה הישראלית צמחה בקצב יותר מכפול מכלכלות OECD. ישראל, שהתקבלה לארגון המדינות המפותחות רק ב-2010, זוכה ממנו לשבחים כלכליים, ואין פלא שבמשרד האוצר חוגגים. האבטלה בירידה מתמדת, החוב הציבורי מצטמק, והבנקים שלנו יציבים מאוד. הגרף היפה הזה מראה את הצמיחה בישראל מול ממוצע OECD מאז שנת 2000. אבל אם צוללים לתוך הדו"ח, מגלים כמה דברים שאפשר פחות להתגאות בהם.

הצמיחה בישראל לעומת הצמיחה באירופה מ-2002 עד היום. מתוך דו
הצמיחה בישראל לעומת הצמיחה באירופה מ-2002 עד היום. מתוך דו"ח ה-OECD

כבר הכותרת של הדו"ח צריכה להדאיג: "לקראת חברה מכלילה יותר". חברה מכלילה, רומזים ב-OECD, היא חברה שכל חלקיה שותפים ביצירה הכלכלית ונהנים מהפרות שלה. ב-OECD מציינים כמובן את מחירי הדיור הגבוהים ואת העובדה שהמשכורות בישראל לא מאפשרות לרבים לרכוש דירות.

כלכלה לא מכלילה היא כלכלה שהצמיחה בה לא מגיעה לכולם. אחת הסיבות לכך היא שהממשלה לא מוציאה מספיק מהתקציב על מטרות אזרחיות - כלומר השקעה בכל מה שאינו בטחון, כמו תשתיות, חינוך, רווחה ובריאות. ישראל משקיעה בערך 30% מתוצר שלה על מטרות אזרחיות, וזה נתון נמוך מאוד. רק דרום קוריאה מוציאה חלק יחסי נמוך יותר. הממוצע במדינות OECD גבוה בהרבה – כ-44%. בגרף בזה אפשר לראות כמה נמוכה ההוצאה האזרחית אצלנו.

ההוצאה האזרחית בישראל כאחוז מהתמההוצאה האזרחית בישראל כאחוז מהתמ"ג. מקום אחרון מהסוף. מתוך דוח ב-OECD

יש צמיחה, העובדים עניים

אחת הבעיות המרכזיות שעליהן מצביע הדו"ח היא שיעור העובדים העניים בישראל. שיעור העובדים העניים בישראל הוא יותר מ-14% - גבוה מאוד ביחס למדינות OECD, והוא ממשיך לעלות. רק בספרד, מקסיקו וטורקיה שיעור העובדים העניים גבוה יותר. זו אחת המשמעויות של צמיחה לא מכלילה. שיעור העובדים העניים רק עלה מאז שנת 2000.

גרף: המפתח לשינוי: ערבים וחרדים

ה-OECD מקדיש תשומת לב מיוחדת לאחוזי העוני הגבוהים בקרב ערבים וחרדים. אחוז העוני היחסי בישראל הוא על פי הדו"ח 17% - גבוה מממוצע ה-OECD שעומד על 12%. אבל אחוזי העוני בחברה הערבית ובחברה החרדית עצומים: 45% ו-49%. הדוח מקדיש מקום גם לכך שהערבים בישראל מרגישים שמשקיעים בהם הרבה פחות. כששואלים את האוכלוסייה היהודית אם היא מרוצה מהכבישים, 60% השיבו שכן. בקרב הערבים, רק קצת יותר מ-30% מרוצים מהכבישים. וכבישים זו רק דוגמה אחת: נתונים דומים מתגלים גם בתחומים של איסוף זבל, אזורים ירוקים וניקיון. ה-OECD ממליץ לישראל להעלות את שכר המורים בבתי ספר קשים, לשפר את איכות ההוראה, להגדיל את שיעורי העברית בבתי ספר ערביים, להתנות תקצוב לבתי ספר חרדיים בלימודי ליבה ולהגדיל את הסיוע של המדינה למשפחות מרובות ילדים בהן שני ההורים עובדים.

הוצאה גבוהה על בטחון, הוצאה אזרחית נמוכה: תפיסת העולם הכלכלית של נתניהו

israelf@kan.org.il

הפופולריים