בנק ההשקעות האמריקני סיטי בנק פרסם היום (חמישי) את תחזית הצמיחה של ישראל. על פי הבנק, למרות שיש השפעות בטווח הקצר על הצמיחה מהפגיעה על הפעילות הכלכלית - ההשפעה החשובה יותר היא על הצמיחה הפוטנציאלית בטווח הבינוני, ואנחנו מורידים אותה מ-4% ל-3.4%. כלומר, הבנק צופה בעיות גדולות יותר לאחר השנתיים הקרובות.
עוד נמסר בהודעת הבנק כי "לצערנו לא קשה לדמיין הורדות נוספות בתחזית הצמיחה. זה ישפיע על כל סוגי הנכסים ויגדיל את האפשרות להורדת דירוג האשראי".
גורם כלכלי בכיר אמר לכאן חדשות כי "מרגע שביטול עילת הסבירות עבר, הקואליציה הראתה שהיא מוכנה לפעול בדורסנות, ולכן מבחינת חברות הדירוג מתחדד חוסר הוודאות, והפוזיציה שלנו הפכה מסוכנת בהרבה". עוד אמר בדברים שפורסמו בחדשות הערב בכאן 11 כי "כשמותחים את החבל עוד ועוד בסוף הוא ייקרע, אם המצב יימשך חברות הדירוג יפגעו בדירוג שלנו, השאלה היא רק מתי".
חברת הדירוג פיץ' צפויה לפרסם בשבועיים הקרובים את החלטת הדירוג שלה בעניינה של ישראל, כשהיא היחידה שעוד לא הוציאה הודעה מאז ביטול עילת הסבירות, החשש בירושלים הוא שלמרות נתוני המאקרו הטובים של כלכלת ישראל, החברה תפגע בתחזית הדירוג.
בנק ישראל פרסם שלשום את דוח היציבות הפיננסית וקבע שהמערכת הפיננסית יציבה, אבל הבהיר כי תימשך הפגיעה בכלכלה בשל אי הוודאות שגורמת הרפורמה המשפטית. הוא העלה את רמת הסיכון בסביבה במאקרו כלכלית.
עוד בנושא
חברת דירוג האשראי S&P הזהירה בשבוע שעבר מפני השלכות החקיקה בישראל. היא אינה שינתה את דירוג האשראי של ישראל לעת עתה. "הרפורמה המשפטית השנויה במחלוקת עלולה להחמיר את העימותים הפנימיים בישראל ולהעיב על הצמיחה הכלכלית בטווח הבינוני".
עוד נכתב במסמך של החברה: "אנו מעריכים שהקיטוב הפוליטי הפנימי יישאר מוגבר בחודשים הקרובים. נכון לעכשיו לא ברור מהם הסיכויים לאימוץ חלקים אחרים של הרפורמה המשפטית". בחברה צופים שהצמיחה בישראל תעמוד השנה רק על 1.5% - הערכה נמוכה באופן משמעותי מההערכות בישראל ואלה שסיפקו יתר הגופים הכלכליים הבינלאומיים.
סוכנות דירוג האשראי מודי'ס פרסמה יום לפני כן דוח חריג בעניינה של ישראל. על פי הדוח של מודי'ס, "הסיכון למשבר חוקתי גובר, והנתונים מדאיגים", והזהירו מפני השלכות שכבר מתממשות. "אנו סבורים", נכתב בדוח של מודי'ס, "שהאופי המקיף של תוכניות הממשלה עלול להחליש משמעותית את עצמאות מערכת המשפט ולשבש את האיזונים והבלמים האפקטיביים בין הרשויות השונות".