הגזרות הכלכליות ייכנסו לתוקף עם תחילת השנה החדשה בעוד שבועיים, ומשפחות ישראליות יידרשו להתמודד עם התייקרויות חסרות תקדים לצד הקטנה בפועל של השכר. שר הכלכלה ניר ברקת התראיין היום (שלישי) לתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב ולא לקח אחריות על עליית המחירים ויוקר המחייה: "ניסיתי להעביר חקיקה, באוצר לא חושבים שצריך להתערב".
מ-1 בינואר נראה עלייה מה אתה עושה עכשיו?
"האתגר הגדול ביותר לטווח בינוני ארוך הוא איך פותחים את השוק הריכוזי וזה נבע מהרגולציה לעניין הזה התרופה היא החקיקה מה שטוב לאירופה טוב לישראל שתיכנס לתוקף בתחילת ינואר".
אבל מה אתה עושה בעניין?
"לצערי יש לנו מחלוקת עם האוצר, האם אפשר ונכון לרסן מחירים בתקופת מלחמה, אני בדעה שחובה לעשות את זה, ניסיתי להעביר חקיקה, האוצר לא חושב שצריך להתערב. חלק גדול מהעליות שיהיו בינואר נובע כי אנחנו משלמים את מחיר המלחמה. האוצר הוביל את המהלך הזה וכחלק הממשלה אנחנו מבינים שחלק גדול נובע מזה".
האזינו לריאיון המלא:
ביש עתיד הגיבו לריאיון של שר הכלכלה וכתבו ברשת החברתית X: "כמו שניר ברקת אמר, עדיף לדבר פחות. קחו אחריות על האסון הגדול בתולדותינו, תעשו עיסקת חטופים ותקימו ועדת חקירה ממלכתית ולא קומבינה פוליטית. יש רוב בעם לעיסקת חטופים. יש רוב בעם לועדת חקירה ממלכתית. יש רוב בעם לגיוס חרדים. הממשלה הזו לא סגרה אף משרד ממשלתי מיותר והיא ממשיכה להעביר מאות מיליונים לכספים קואליציוניים. הממשלה הזו מחלקת כסף לעצמה על חשבון הציבור המשרת והעובד".
איפה הממשלה באמת? | פרשנות
הממשלה בעצמה מעלה את יוקר המחיה. ודבר שני - בחודש מאי 2023, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הקים ועדה בנושא יוקר המחיה. היא היתה אמורה להציג לו המלצות בתוך שלושה חודשים. מאז חלפה שנה וחצי.
ואיפה השר סמוטריץ? בחודש מאי האחרון הוא אמר שייכנס לנושא יוקר המחיה מיד אחרי הכניסה לרפיח. זה לא קרה. באוקטובר האחרון נחשף היומן של השר, וראו איזה פלא - מתברר שבחצי הראשון של המלחמה הוא הקדיש ליוקר המחיה שעה אחת בודדת.
למרות הגזירות הקשות, הממשלה בחרה שלא לסגור משרדים מיותרים, למרות שיש כאלה, ולא מקצצת כספים קואליציוניים שלא ידוע מה מטרתם.
האזינו ל"עוד יום":
כמה זה עולה לנו?
המע"מ יעלה באחוז, מה שאומר שפשוט הכל צפוי להתייקר. וזה לא יעצור באחוז בודד, כי שלל חברות - משטראוס דרך יוניליוור ויפאורה תבורי ועד שוקולד השחר, כבר הודיעו על העלאות מחירים נוספות שייכנסו לתוקף ב-1 בינואר.
החשבונות שלנו יתייקרו. גם החשמל, גם המים, גם הארנונה. ומעבר לזה - כולנו נשלם הרבה יותר כסף במס הכנסה, בגלל שורה של צעדים טכניים שהממשלה תבצע. דמי הביטוח הלאומי יעלו, דמי ההבראה יקוצצו, לעובדי המגזר הציבורי השכר יתכווץ, והטבות המס לחיסכון לפנסיה ייפגעו.
תשלומי מס ההכנסה עומדים לעלות בפועל, ובמשפחה ממוצעת שבה שני ההורים משתכרים 15 אלף שקלים כל אחד יעלו תשלומי המס ביותר מאלף שקלים. סך הכול מדובר בעלייה של המס בסך 63 אלף שקלים בשלוש השנים שבהן תהיה הגזירה בתוקף. הקפאת נקודות הזיכוי שוות לאובדן של 216 שקלים לכל אחד מהמשתכרים, כלומר כ-430 שקלים בחודש, עוד לפני הפסד נקודות הזיכוי להורים.
בנוסף, דמי הביטוח הלאומי יטפסו ב-720 אלף בשנה לכל אחד, כלומר כ-1,440 שקלים. כאמור, עליית המע"מ, שיטפס ל-18% בחודש הבא, משמעותה למשפחה שבה יש הוצאות על חוגים וקניות היא התייקרות של כ-2,400 בשנה הבאה. זאת, בנוסף לחשבונות שמתייקרים, ולצד מוצרי המזון והטואלטיקה.
