נשיא פולין אישר את חוק השואה - אך יעביר אותו לעיון בביהמ"ש החוקתי

נשיא פולין אישר את חוק השואה
אנג'ה דודה אמר לאחר אישור החוק האוסר את השימוש במונח "מחנות השמדה פולנים" כי הוא אינו מבין את התנגדות ישראל. הוא הבהיר כי ההיחסים בין שתי המדינות "נמצאים עמוק בלבו"
מחבר עמיחי שטיין מחבר עמיחי שטיין
נשיא פולין אנג'ה דודה
צילום: צילום: וויסאם האשלמון, פלאש 90

נשיא פולין, אנג'ה דודה, הודיע היום (שלישי) כי הוא מאשר את חוק השואה, האוסר שימוש במדינה במונח "מחנות השמדה פולניים". עם זאת, דודה הודיע כי יעביר את החוק לבית המשפט החוקתי כדי לוודא כי הוא אינו פוגע בחופש הביטוי וחופש המחקר.

המשמעות היא כי החוק נכנס לתוקפו, עד שבית המשפט יחליט אחרת, אם וכאשר. לפני ההחלטה אמר הנשיא הפולני כי הופתע מהתנגדות ישראל. הוא טען כי החוק מותיר את חופש הביטוי ההיסטורי וכי היחסים בין שתי המדינות "נמצאים עמוק בלבו". עוד אמר הנשיא כי לא היה יכול להיות בשואה רצח שיטתי של העם הפולני, כיוון שהעם הפולני לא היה קיים אז.

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי אמרה בעקבות אישור החוק: "ישראל הבהירה לממשלת פולין שלא תקבל כל חוק שעוסק בהשתקת ההסטוריה והשתקת המעורבות של אזרחים פולנים ברצח יהודים בתקופה השואה. נמשיך לפעול בזירה הדיפלומטית לתיקון החוק, ועד להשלמת התהליך בבית הדין לחוקה בפולין הדיאלוג הדיפלומטי יימשך". עוד לפני כן, הדגישו במשרד כי התנגדותם לחוק עדיין בתוקף. 

מארגון יד ושם נמסר כי "מצער מאוד שנשיא פולין בחר לאשר היום את החוק הבעייתי. זאת למרות שבמהלך הדיונים על החוק בשנה וחצי האחרונות חזר והתריע יד ושם על הכשלים בניסוחו. כשלים אשר עלולים לגרום לעיוות האמת ההיסטורית בשל ההגבלות שהוא מציב על התבטאויות שונות בנוגע לשותפות של חלקים מהאוכלוסייה הפולנית - במישרין ובעקיפין - לפשעים שבוצעו על אדמתם בתקופת השואה.

"יד ושם חוזר ומדגיש כי אין ספק שהמושג 'מחנות השמדה פולניים' הוא טעות. מחנות ההשמדה הוקמו בפולין הכבושה על ידי גרמניה הנאצית במטרה לרצוח את בני העם היהודי במסגרת תכנית 'הפתרון הסופי'. אולם החוק שאושר היום על ידי נשיא פולין מתייחס לאלמנטים נוספים שמעמידים בסכנה את האפשרות לקיים דיון חופשי בחלקם של פולנים – יחידים וקבוצות - ברדיפה וברצח יהודים בתקופת השואה. אנו חוששים כי לחוק יהיו השלכות על חקר השואה, הוראתה וזכרה.  יד ושם יעקוב אחר תהליכי יישום החוק והחלטות בית המשפט החוקתי של פולין וילמד את המציאות החדשה שתיווצר בעקבותיהם".

אתמול התראיין ראש ממשלת פולין, מתיאוש מורבייצקי, לכאן חדשות, ודחה את הטענות להכחשת שואה מצד ממשלתו. ברקע המתיחות סביב החוק האוסר לייחס לאומה הפולנית אחריות למעשי הנאצים, טען מובייצקי כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ידע עליו כבר לפני שנתיים, אך שוחח על כך עם הממשלה בוורשה. במקביל, הודיעה ממשלת פולין על ביטול ביקורו במדינה של שר החינוך, נפתלי בנט, בשל התבטאויותיו על אחריות העם הפולני לשואה.

בסוף החודש שעבר אישר הסנאט הפולני – הבית העליון של הפרלמנט – את החוק שאוסר להאשים את מדינת פולין באחריות לפשעים שביצעו הנאצים על אדמתה בתקופת השואה. החוק עבר ברוב של 57 סנאטורים שתמכו מול 23 מתנגדים. שני סנאטורים נעדרו מההצבעה.

ההצבעה שנערכה בסנאט בוורשה התקבלה בהפתעה בישראל, שכן אחרי שיחתם השבוע של נתניהו ועמיתו מורביצקי, הייתה הערכה כי זו תידחה. לפי הצעת החוק, כל רמיזה לכך שמדינת פולין או העם הפולני אחראים לפשעים שבוצעו במלחמת העולם השנייה, או בכך שהיו מחנות השמדה פולנים, היא עבירה שדינה שלוש שנות מאסר. תוכן החוק אינו סותר את העובדות ההיסטוריות, אך הוא הוגש כחלק מהמאמץ מצד מפלגת השלטון במדינה לטשטש את חלקה של פולין במה שהתרחש על אדמתה בזמן מלחמת העולם השנייה.

דוברת משרד החוץ של ארצות הברית, הת׳ר ניוארט, התייחסה לחוק והביעה דאגה מההשלכות אישורו בסנאט על היחסים בין ישראל לפולין. היא קראה לפולנים לשקול מחדש את מהלך החקיקה.

הפופולריים