ארצות הברית הטילה "סנקציות שקטות" על מנהיגי פולין בעקבות חוק השואה, כך דווח אמש (שני) באתר Onet הפולני. ממסמכים של שגרירות פולין בארצות הברית עולה שראש הממשלה והנשיא הוגדרו כאישיות לא רצויה בוושינגטון והם לא יוכלו להיפגש עם הנשיא דונלד טראמפ עד שהחוק לא ישונה. בנוסף דווח, שסגן נשיא ארצות הברית, מייק פנס, סירב להיפגש עם הנשיא הפולני, אנדז'יי דודה, במהלך אולימפיאדת החורף בדרום קוריאה שנערכה בחודש שעבר.
לפי הדיווח האמריקנים איימו שאם יועמד אזרח אמריקני לדין בעקבות החוק, הדבר יגרור "ביטול פרוייקטים כלכליים וצבאיים משותפים". גורם בממשל הפולני אמר ל-Onet שהיחסים בין המדינות נמצאים בשפל של 25 שנה. ממשרד החוץ הפולני נמסר כי לא הועבר אולטימטום רשמי, אבל הוא אישר שהמסמך שפורסם אמיתי.
בשבועות האחרונים אמרו גורמים במפלגת השלטון בפולין לכאן חדשות כי רק לחץ אמריקני יוכל להוביל לשינוי החוק. עד כה אושר החוק בפרלמנט הפולני, אך בית הדין החוקתי עוד אמור לדון בנוסח הסופי של החוק, שגוזר עד שלוש שנות מאסר למי שיאשים את העם הפולני בפשעים נגד יהודים בתקופת השואה.
בסוף השבוע שעבר הוגשה תביעה ראשונה במסגרת חוק השואה. קבוצה בשם "הליגה הפולנית נגד השמצה" תבעה עיתון ארגנטינאי שהשתמש בתמונה של לוחמי התנגדות פולנים במאמר שעסק בטבח יהודי העיירה ידוובנה. העיתון וכותב המאמר מואשמים בתביעה ב"פעולה שנועדה לפגוע באומה הפולנית ובשם הטוב של החיילים הפולנים".
בראיון לחדשות הערב בכאן 11 סיפר העיתואני, פדריקו פבלובסקי, כי הוא לא מפחד ויש צורך להתאגד ולענות להם. "ההודעה על התביעה הפתיעה אותי, זה לא היה צפוי. היא הפתיעה אותי כי פה בארגנטינה נהוג שעיתונאים יכולים להתבטא בחופשיות", הסביר פבלובסקי. עורך העיתון, מרטין גרנובסקי אמר: "אם ילחצו עלינו יותר, נפרסם את הכתבה יותר".
בין ישראל לפולין החלו בשבוע שעבר דיונים בנושא החוק במשרד החוץ בירושלים. חברי המשלחת מטעם ממשלת פולין שהגיעו ארצה נועדו עם עמיתיהם מישראל. מטרת הפגישות - להתחיל דיאלוג בין המדינות סביב החוק ולגבש נוסח מתוקן שלו מבלי שיפגע בזיכרון השואה.