חג המולד הוא הזדמנות לדבר על מי שחוגג את חג המולד ביהודה ושומרון ורצועת עזה, והם האוכלוסייה הפלסטינית הנוצרית. היום (שני) פורסם בתוכנית עצם העניין כי אפשר לומר בפשטות שהאוכלוסייה הנוצרית תחת הרשות הפלסטינית נכחדת.
לפני 120 שנה נוצרים היוו 11% מהתושבים בארץ כשרובם מקומיים, ערבים נוצרים. היום, ביהודה ושומרון ובישראל יחד זה עומד על 2% כשהאוכלוסייה הכללית גדלה מאוד. ביהודה ושומרון עצמם ובפרט באזורים הנוצרים זה מודגש עוד יותר.
כיצד הידלדלה האוכלוסייה הנוצרית ברשות הפלסטינית בכלל ובבית לחם בפרט? @nurityohanan על הנוצרים שנדחקים החוצה מהחברה הפלסטינית#עצם_העניין עם @KalmanLiebskind pic.twitter.com/whrfCE4Z0l
— כאן חדשות (@kann_news) December 26, 2022
לדוגמה, בבית לחם לפני 70 שנה כ-80% מהאוכלוסייה הייתה נוצרית, ונכון להיום זה 10% לפי נתונים עדכניים. 24 אלף מתוך כ-240 אלף פלסטינים גרים בבית לחם ובכפרים הצמודים אליה. אותם כפרים שפעם היו נוצרים לחלוטין, היום עם אחוזים ניכרים של מוסלמים, שברצועת בעזה ישנם כמה מאות בלבד כשבעבר היו אלפים.
נראה כי הסיבה לתופעה היא שהאוכלוסייה הנוצרית לאורך השנים התחתנה בגיל מאוחר יותר וגדלה בקצב מועט יותר מזו המוסלמית, כשהסיבה העיקרית היא הגירה. הנוצרים הם לרוב אוכלוסייה משכילה ומעט יותר עשירה ולכן מי שיכול לחפש את מזלו, במיוחד צעירים, בארצות מבוססות יותר במערב עושה את זה.
העניין תרבותי לפי סקר הפלסטינים הוא שהנוצרים לא חשים אפליה מובנת, אבל בין רבע לחמישית מודים שהם סובלים מקללות וכינוי גנאי ברחוב וחשים אפליה בקבלה למקומות עבודה. כ-33% לא מרגישים שהם חלק מובנה מהחברה הפלסטינית.
ברשות הפלסטינית ישנה התאמצות כלפי הנוצרים, כמו השתתפותו של אבו מאזן שלא נוהג להגיע לאירועים ציבוריים. למרות זאת הוא בא כמעט כל שנה למיסת חג המולד בכנסיית המולד בבית לחם, העיר שנחשבת למרכז תיירותי נוצרי משמעותי שמכניס כסף לכל התושבים שמסביב ולרשות.
הרבה מהנוצרים בעזה נמלטו ליהודה ושומרון עם עליית ארגון הטרור חמאס, כיוןן שמנעו קיום אירועים ציבוריים כמו העמדת עצי חג מולד. בשנים האחרונות חמאס התרכך לנוכח מתקפות ציבוריות וכן מאפשר אירועים. למרות זאת נוצרים מרגישים פחות קשורים לאוכלוסייה הפלסטינית שנהייתה דתית יותר ועוזבים.