חשש בלבנון: הדלק האיראני שחיזבאללה מייבאת יוביל להקצנה דתית

חשש בלבנון: הדלק האיראני יוביל להקצנה דתית
בסוף השבוע קרס החשמל במדינה בשל המחסור בדלק. לואקום הזה נכנס נסראללה, שמביא דלק וסולר מאיראן דרך שטח סוריה - מה שמתחיל לעורר ביקורת של אזרחים שמאשימים: הארגון פגע בריבונות הלבנונית כשלא שיתף את הממשלה בהישענות על איראן וגם לא עוזר לאזרחים • עידן החושך בלבנון
מחבר רועי קייס מחבר רועי קייס
Getting your Trinity Audio player ready...
הפסקת חשמל בלבנון
צילום: אי-פי

המשבר בלבנון שובר שיאים חדשים. בסוף השבוע האחרון קרסה לחלוטין רשת החשמל ברחבי המדינה במשך יממה, אחרי שלא נותר סולר לשתי תחנות הכוח הגדולות בדרום, דיר עמאר בצפון וא-זהראני. עוד לפני האירוע, לבנונים לא מעטים התבססו על גנרטורים פרטיים או משותפים כדי לא להסתמך על המדינה - והקריסה הזאת רק מחדדת את הנקודה שבלבנון "אם אין אני לי – מי לי".  

החשמל כביכול חזר אחרי שחברת החשמל קיבלה סולר מרזרבות החירום של צבא לבנון ומספינת דלק אחרת, בזכות זה שמשרד האנרגיה השיג הלוואה מהבנק המרכזי של 100 מיליון דולר כדי שיהיה אפשר לקבל מהספינה המדוברת דלק.

אבל הפתרון הזה נראה זמני בלבד. כבר הרבה מאוד זמן ללבנונים אין חשמל סדיר, מה שמתבטא בשעות ארוכות ללא אספקת חשמל מהמדינה והסתייעות בגנרטורים פרטיים, שמחירם רק הולך ועולה. בעל מסעדה לבנוני, מחמד ריזק, סיפר בשיחה לכאן חדשות: "בעבר המצב היה קצת יותר טוב. אז היה לנו חשמל שעה ביום ושעתיים בלילה. עכשיו בכלל אין". אזרח אחר העיד: "הבעיה הזאת לא נפתרת בכלל, נותנים לנו פתרונות קטנים. אפילו כשיש חשמל תקין, מתוך 24 שעות ביממה - הוא פעיל רק לארבע שעות".

על סף פיצוץ: מי יכול לעצור את קריסתה של לבנון? | רועי קייס, פרשנות

חיזבאללה והדלק האיראני: כשיש ואקום - החבר'ה הרעים נכנסים

לאחרונה כביכול יש תזוזה בכל מה שקשור למשבר הדלק. יש ממשלה חדשה בביירות שיכולה לקבל החלטות, בראשות המיליארדר נג'יב מיקאתי. אלא שמרוב יוזמות נראה שבשטח לא קורה הרבה.

לבנון כרגע נתלית בסיוע של נפט מעיראק, וחיזבאללה ממשיך להביא דלק וסולר מאיראן דרך שטח סוריה, מהלך שלא באמת פותר את המצב אחרי ארבע ספינות דלק. יש גם את היוזמה האמריקנית שהיא מגיעה כקונטרה לאיראן וחיזבאללה - העברה של גז מצרי וחשמל ירדני דרך שטח סוריה ללבנון, דבר שאולי יקרה בסוף השנה.

אחד הדברים המעניינים שקורים ביממה האחרונה הוא ביקורת גוברת על חיזבאללה שגם פגע בריבונות הלבנונית בזה שלא שיתף את הממשלה בסיפור של הדלק והסולר מאיראן, וגם לא עוזר לאזרחים.

בימים האחרונים דיברה הזמרת אליסה הנוצרית בדיוק על החשש הזה. בריאיון לטלוויזיה אמרה הכוכבת הלבנונית שחופש הביטוי במדינה רק הולך ומצטמצם ככל שהמשבר הכלכלי מעמיק וככל שארגונו של נסראללה מגדיל את השפעתו, כמו בנושא של הדלק האיראני.

הפופולריים