ביידן לאחר הפגישה עם פוטין: שוחחנו על איך למנוע מאיראן להגיע לנשק גרעיני

ביידן: דנתי עם פוטין על מניעת גרעין מאיראן
ברקע המתיחות: נשיא ארה"ב נפגש עם מקבילו הרוסי לראשונה מאז נכנס לתפקיד • פוטין סיכם עם ביידן על החזרת השגרירים לבירות של המדינות, אחרי שגורשו באופן הדדי לפני כשלושה חודשים
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
ג'ו ביידן, ולדימיר פוטין, ז'נבה 16.06.21
צילום: צילום: רויטרס

ברקע המתיחות בין המעצמות: נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר הערב (רביעי) לאחר פגישתו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כי הם דנו בדרכים למנוע מאיראן נשק גרעיני. במסיבת עיתונאים לאחר הפגישה אמר ביידן שמדובר גם באינטרס רוסי. עם זאת, האווירה המתוחה הורגשה בדברי הנשיא האמריקני. "הדבר האחרון שפוטין רוצה זה מלחמה קרה עם ארצות הברית", הוא טען. "הוא עדיין חושש שאנחנו מנסים להפיל אותו". 

בנוגע לפרשת המעורבות הרוסית בבחירות, ביידן הבהיר שימנע אפשרות שהדבר יקרה שוב והוסיף: "אמרתי לפוטין שיהיו לכך השלכות. האמינות שלו ברחבי העולם צונחת. איך זה היה נראה אם אנחנו היינו מתערבים בבחירות של מדינות אחרות? ככה לא מתנהגת מדינה שרוצה להיחשב אחת ממעצמות העולם". נשיא ארצות הברית התייחס גם למאסרו של מתנגדו של פוטין אלכסיי נבלני, ושלח איום מרומז לרוסיה בנוגע לאפשרות הוא ימות בכלא. "יהיו לכך השלכות הרסניות". 

פוטין וביידן סיכמו: יוחזרו השגרירים לוושינגטון ומוסקווה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הודיע הערב בתום הפגישה שהשניים סיכמו על החזרת השגרירים לבירות של שתי המדינות. זאת לאחר שבחודש אפריל האחרון וושינגטון הכריזה על גירוש של דיפלומטים רוסים בתגובה להתערבות של מוסקווה בבחירות לנשיאות. בעקבות המהלך הזה, רוסיה גירשה דיפלומטים אמריקנים בחזרה לוושינגטון. 

במסיבת עיתונאים לאחר הפגישה, פוטין התייחס להתבטאות של ביידן מחודש מרץ, אז כינה אותו "רוצח", וטען שהוא ישלם מחיר על התערבות רוסיה בבחירות. "אנשים נרצחים ברחובות אמריקה, אתה יכול לקבל כדור בראש. מי הרוצח עכשיו?", אמר פוטין. בהמשך הוא מתח ביקורת על התנהלות ארצות הברית בכל בנוגע לזכויות אדם ואמר: "בבתי הכלא האמריקניים יש עינויים יום יומיים, אין הגנה על זכויות". 

פסגת ביידן-פוטין: "לא יהיה קל" 

ביידן ופוטין נפגשו היום לראשונה מאז שנשיא ארצות הברית נבחר לתפקיד. בפתח הפגישה הביעו שני המנהיגים אופטימיות. לאחר שלחצו ידיים, פוטין הביע תקווה שהפסגה תהיה יעילה, ביידן השיב לו כי "תמיד טוב להיפגש פנים אל פנים". בהמשך הוסיף הנשיא האמריקני שהוא מעוניין ביחסים ללא הפתעות עם מוסקווה ובשיתוף פעולה היכן שיש לשתי המעצמות אינטרסים משותפים.

הפגישה בין הצדדים, שהתקיימה בז'נבה שבשווייץ, הסתיימה בתום ארבע שעות. השלב הראשון במפגש הסתיים אחרי כשעתיים, ואחריו שני הצדדים נפגשו במתכונת מורחבת יותר של 6-5 נציגים מכל צד, מלבד המנהיגים. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר הבוקר לעיתונאים כי המפגש "לא יהיה קל", והוסיף שאין צפי לפריצות דרך בנושאים מהותיים ביחסים בין המדינות.

 נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בפגישתם בז'נבה, היום (צילום: רויטרס)

בריאיון שהעניק בסוף השבוע לרשת החדשות האמריקנית NBC, אמר פוטין כי הקשרים בין מוסקווה לוושינגטון בימים אלה הם "בשפל היסטורי". עם זאת הדגיש כי הוא מעריך שיוכל לשתף פעולה עם הנשיא ביידן. על הנשיא לשעבר דונלד טראמפ אמר פוטין כי הוא אדם יוצא דופן, מוכשר וצבעוני שהגיע אל משרת הנשיא אף שלא היה חלק מהממסד האמריקני.

הפופולריים