החזית בין וושינגטון למוסקווה: הבית הלבן הכריז היום (חמישי) על הטלת סנקציות על רוסיה, בגין מתקפת הסייבר שיוחסה לסוכנות הריגול הרוסית, שבה נפגעו רשתות מחשבים של הממשל הפרדלי בחודש דצמבר 2020, ההתערבות במערכת הבחירות בארצות הברית ובגין פגיעה במתנגדי משטר פוטין.
לפי ההודעה שנמסרו אחר הצוהריים בוושינגטון, כ-16 חברות וכ-16 אזרחים רוסים יספגו את נחת העיצומים האמריקנים. ממשל ביידן גם מטיל עיצומים על חמישה אזרחים ושלוש חברות רוסיות המעורבות בכיבוש חצי האי-קרים. בנוסף מגרש ממשל ביידן כ-10 מחברי הנציגות הדיפלומטית הרוסית בוושינגטון, בינהם גם אנשי מודיעין רוסים.
במשרד החוץ הרוסי הגיבו להכרזה הרשמית על העיצומים האמריקנים ומסרו כי "הצעדים המאיימים של ארצות הברית מעלים באופן מסוכן את הסיכוי לעימות בין מוסקבה לוושינגטון. ארצות הברית תהיה חייבת לשלם על פגיעתה ביחסים בין שתי המדינות". בתוך כך משרד החוץ הרוסי זימן את השגריר האמריקני לשיחה אותה הגדירו "קשה".
העיצומים יהוו פעולת תגמול ראשונה נגד הקרמלין בגין הפריצות בשנה שעברה, שאפשרה למוסקווה גישה לרשתות של לפחות תשע סוכנויות אמריקניות. הצעדים נועדו להעביר מסר ברור לרוסיה ולהרתיע ממעשים דומים בעתיד. נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן אמר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין השבוע כי ארצות הברית תפעל בתקיפות להגנה על האינטרסים הלאומיים שלה בנוגע לפריצות מצדה ולהתערבותה בבחירות.
בהודעה משותפת של ה-FBI, המודיעין הלאומי והסוכנות לביטחון סייבר נאמר בחודש דצמבר האחרון כי מדובר במתקפה משמעותית. בארצות הברית חוששים שההאקרים הצליחו לגנוב מידע סודי, בין השאר ממחשבי משרד האוצר ומשרד המסחר. על פי דיווח אחר שפורסם בחודש דצמבר שרתי מיקרוסופט נפרצו כחלק ממתקפת הסייבר המיוחסת לרוסיה. גורמים המעורים בנושא מסרו כי הפריצה בוצעה ככל הנראה תוך שימוש בתוכנת SolarWinds.
מחוקקים בארצות הברית מודאגים מעסקת הנשק עם האמירויות
יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים האמריקני, הדמוקרט גרגורי מיקס, אמר הלילה (חמישי) כי הוא ומחוקקים אחרים מודאגים מהחלטת ממשל ביידן להמשיך בצעד שהחל בו ממשל טראמפ, ולמכור נשק לאיחוד האמירויות.
מיקס ציין כי עדיין יש לו שאלות רבות באשר למכירה, בשווי 23 מיליארד דולר, הכוללת, בין השאר, מטוסי 35-F, רחפנים חמושים ותחמושת. מיקס הדגיש כי למרבה המזל, אף לא אחת מהעברות הנשק צפויה בקרוב, ויהיה לקונגרס די זמן לבדוק ולהחליט אם לבצע את המכירה ובאילו תנאים והגבלות. לפנות בוקר דווח כי נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, אישר להמשיך בעסקת הנשק עם איחוד האמירויות.
ביידן: השלב הסופי בנסיגה מאפגניסטן יחל ב-1 במאי
הסנאטור הרפובליקני הבכיר לינדזי גרהאם התנגד בפומבי להחלטת הבית הלבן על נסיגה מלאה של כוחות אמריקנים מאפגניסטן. לדבריו, מדובר בהחלטה שגויה. מוקדם יותר היום נשאל הנשיא ביידן נאום מיוחד והכריז על כוונת ארה"ב להסיג לחלוטין את כוחות הצבא שלה שנמצאים באפגניסטן מזה 20 שנה, כשהשלב הסופי של הנסיגה יחל ב-1 במאי.
President Joe Biden to begin U.S. Afghanistan exit on May 1, rejecting calls for U.S. forces to stay to ensure a peaceful resolution to that nation’s grinding internal conflict https://t.co/LtOCzG9cYJ pic.twitter.com/lPyrkO9s37
— Reuters (@Reuters) April 15, 2021
ביידן ציין כי הנסיגה תיעשה בצורה בטוחה ובתיאום עם בעלות בריתה של וושינגטון, ושארצות הברית תמשיך לסייע לממשלת אפגניסטן וכוחות הצבא שלה כך שאיום הטרור לא ירים את ראשו שוב. ביידן גם קרא לכמה מדינות שכנות, ומעצמות אזוריות לסייע גם כן לאפגנים לשלוט על שטחם. בחשבון טוויטר שלו צייץ ביידן: "הגיע הזמן לסיים את המלחמה הארוכה בתולדות אמריקה. הגיע הזמן שהכוחות האמריקנים יחזרו הביתה מאפגניסטן".
It is time to end America’s longest war.
— President Biden (@POTUS) April 14, 2021
It is time for American troops to come home from Afghanistan.
ביידן סיפר כיצד הוא נושא עמו כרטיסייה ובה כתוב מספרם המדויק של חיילים אמריקנים שנפצעו ונהרגו באפגניסטן. הוא סיפר שמיום הפלישה לאפגניסטן נהרגו 2,488 חיילים אמריקנים במהלך פעילויות שונות במדינה.
הנשיא לשעבר ברק אובמה תמך בהחלטת ביידן, וכתב בהודעה מטעמו שהנשיא המכהן קיבל את ההחלטה הנכונה להסיג את כלל הכוחות האמריקנים מאפגניסטן. קודם לכן ביידן ציין שעדכן את הנשיא לשעבר ג'ורג' וו. בוש, שבתקופת כהונתו פלשה ארצות הברית לאפגניסטן. בנאט"ו פרסמו הודעה לפיה חברות הארגון נחושות להתחיל את נסיגת כוח המשימה שלה מאפגניסטן גם כן בחודש מאי, כאשר השלמת הנסיגה תתרחש בתוך כמה חודשים.
דובר ממשלת גרמניה מסר שהקנצלרית אנגלה מרקל שוחחה בטלפון עם ביידן, ושהשניים סיכמו לעבוד בשיתוף פעולה בין הכוחות האמריקנים וכוחות נאט"ו בסוגיית הנסיגה. שר החוץ הבריטי דומיניק ראב אמר שארצו תסייע בעזיבה מדורגת של כוחותיה מאפגניסטן, ובו בזמן תעזור לאפגנים לפתח את הממשל העצמי שלהם.
שר החוץ האמריקני לשעבר מייק פומפאו: לא לחזור להסכם הגרעין עם איראן
שר החוץ לשעבר של ארצות הברית מייק פומפאו, קרא לממשל ביידן שלא לחזור להסכם הגרעין עם איראן. בנאום שנשא בניו יורק אמר פומפיאו כי "אמריקה אינה יכולה להרשות לעצמה לחזור למצב בו חוזר האיום על המדינה היהודית". שר החוץ לשעבר אמר עוד כי על ארצות הברית להבטיח כי תמיד תגן על מדינות דמוקרטיות בעולם.
מוקדם יותר, שר החוץ הנוכחי אנתוני בלינקן נשאל בבריסל לגביי החלטת איראן להעלות את רמת העשרת האורניום במתקן בנתנז לרמה של 60%, ואמר שארצות הברית לוקחת ברצינות רבה את ההכרזה הפרובוקטיבית של איראן בנדון. בלינקן קוא לשאר המעצמות להיות מאוחדים בדחיית כוונתה של איראן להגברת העשרת האורניום, והוסיף שעדיין נותר לראות אם טהראן רצינית בנוגע לחזרתה להסכם הגרעין, כפי שוושינגטון מראה. את הדברים אמר בלינקן במסגרת מסיבת עיתונאים משותפת עם שר ההגנה לויד אוסטין אוסטין ומזכ"ל נאט"ו סטולטנברג.