שר החוץ של ארצות הברית אנתוני בלינקן הודיע אמש (שישי) כי הוא מסיר את העיצומים על בכירי בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג, שהוטלו בתקופת ממשל טראמפ. בין הבכירים שעליהם הוטלו הסנקציות - התובעת הראשית של בית הדין, פאטו בנסודה.
בלינקן שוחח לפני כניסת שבת עם מקבילו הישראלי, שר החוץ גבי אשכנזי, ועדכן אותו על הסרת העיצומים. השניים שוחחו על המאמץ האמריקני להחיות מחדש את הסכם הגרעין עם איראן ועל השיחות הלא ישירות שצפויות להתקיים בנושא בשבוע הבא.
לצד ביטול העיצומים, בהודעה שפרסם בלינקן הבהיר: "אנחנו עדיין לא מסכימים עם פעולות בית הדין בנוגע לאפגניסטן ולמצב הפלסטיני. ואנחנו מתנגדים לניסיון של בית הדין לפסוק בתיקים אישיים מחוץ לתחום השיפוט שלו במדינות שאינן חברות בבית הדין, כמו ארצות הברית וישראל. אבל אנחנו מאמינים שבחשש שלנו מהמקרים הללו אפשר לטפל בדרכים אחרות ולא בסנקציות".
לאחר שיחת בלינקן-אשכנזי, משרד החוץ האמריקני עדכן כי השניים דנו באתגרי הביטחון האזורי, סיוע הומניטרי לפלסטינים ונורמליזציה ביחסים עם מדינות מוסלמיות וערביות. עוד נאמר בהודעה כי בלינקן הדגיש בשיחה את מחויבותה החזקה של ארצות הברית לביטחון ישראל, ואת אמונתו שישראלים ופלסטינים צריכים ליהנות באופן שווה משגשוג וביטחון.
בבית הדין בהאג בירכו את החלטת ביידן. נשיאת בית הדין, סילביה פרננדז דה גורמנדי, אמרה כי המהלך יתרום לעבודתם ולקידום סדר בינלאומי המבוסס על החוק. "אני מאמינה שההחלטה מסמנת שלב חדש במאבק המשותף שלנו בהימלטות מעונש", הוסיפה. שר החוץ הצרפתי לה דריאן שיבח אף הוא את הממשל האמריקני ואמר כי זו "בשורה מצוינת", וכי צרפת תמשיך לשתף פעולה עם בית הדין.
בתחילת חודש מרץ הודיע בית הדין בהאג כי יפתח בחקירה רשמית נגד לישראל, בנוגע ל"מצב בפלסטין". בית הדין יחקור עבירות שבוצעו שבטח זה החל מ-13 ביוני 2014 - התאריך ממנו נעשתה הפנייה לבית הדין. ישראל בתגובה פנתה לבכירים באירופה כדי לנסות לשכנע אותם להתנגד למהלך. ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד שתאייה, הודיע שהרשות הפלסטינית תשתף פעולה עם בית הדין בחקירה. בישראל הגיבו שלא ישתפו פעולה בפרוייקטים כלכליים עם הרשות עד שתחזור בה מההצהרה.
בהכנת הידיעה השתתפו גילי כהן, יואב זהבי ומאיה ראכלין