טראמפ שוחח עם ארדואן - קרא להפסקת אש מיידית

טראמפ שוחח עם ארדואן - קרא להפסקת אש מיידית
סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס הודיע כי הוא ייסע בקרוב לטורקיה כדי לדון עם ההנהגה הטורקית על המתרחש
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
אסד, ארדואן וטראמפ
צילום: אי-פי

הפלישה הטורקית לסוריה והנסיגה של ארצות הברית: סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס הודיע הלילה (שלישי) כי ייסע בקרוב לטורקיה כדי לדון עם ההנהגה הטורקית על המתרחש. בנוסף סיפר כי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שוחח עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בטלפון וקרא להפסקת אש מיידית.

במקביל, שר ההגנה האמריקני מארק אספר האשים את טורקיה וטען כי בעקבות פלישתה לסוריה השתחררו משביים לוחמי דאעש רבים. אספר הודיע כי בשבוע הבא ייפגש עם עמיתיו מארגון נאט"ו וילחץ עליהם לנקוט אמצעים דיפלומטיים וכלכליים נגד טורקיה בשל מלחמתה בכורדים. בהודעה שפרסם, כינה את הפעולה הטורקית "לא נחוצה ומונעת מדחפים" והזהיר כי היא עלולה להביא לעלייתו מחדש של ארגון המדינה האיסלמית.

מוקדם יותר הלילה הודיע טראמפ על הסנקציות נגד טורקיה – עיצומים אישיים נגד בכירים במשטר, העלאת מכסים על פלדה והקפאת שיחות סחר על עסקאות בשווי 100 מיליון דולר. בהודעה בחשבון הטוויטר שלו כתב הנשיא האמריקני כי מבחינתו על סוריה ובשאר אל־אסד להגן על הכורדים ולהילחם בטורקים: "אחרי שהכנענו 100% מדאעש, הכוחות שלנו עזבו את סוריה. תנו לסוריה ולאסד להגן על הכורדים ולהילחם נגד הטורקים באדמתם. אמרתי לגנרלים – למה אנחנו צריכים להילחם בסוריה?". עוד צייץ: "אנחנו נמצאים 11 אלף קילומטרים משם ולא נגן על אדמת אויבינו. אין לי בעיה עם אף אחד שיעזור לכורדים, בין אם זה רוסיה, סין או נפוליאון בונפרטה". 

"חלק מהאנשים רוצים שארצות הברית תגן על הגבול בסוריה, שמונהגת על ידי האויב שלנו בשאר אל־אסד. במקביל, סוריה ומי שהם בוחרים לעזור להם, רוצים להגן על הכורדים. אני מעדיף להתרכז בגבול הדרומי שלנו – שהוא חלק מארצות הברית", צייץ טראמפ.

מוקדם יותר היום אמר גורם כורדי לכאן חדשות כי הם לא פיללו להסכם שנחתם עם אסד. עוד אמר כי ארצות הברית היא זאת שאשמה במצב במדינה וכי האיראנים והרוסים יקטפו את הפירות בשל כך. הצבא הסורי והצבא הטורקי מתכוונים להשתלט על אותם האזורים.


למרות זאת – במבצע הנוכחי נשיא טורקיה רג'פ ארדואן משתמש בתומכיו הסורים כבשר תותחים. אם יהיה עימות בין הסורים לטורקים זה יקרה בין צבאו של אסד ל"צבא סוריה החופשי". רוסיה, שרקחה את ההסכם בין הכורדים לסורים, תמשיך לנסות לתווך גם בין סוריה לטורקיה.

בתוך כך, סוכנות הידיעות הרשמית של סוריה, "סאנא", דיווחה כי כוחות המשטר נכנסו לעיר מאנביג', כמה שעות לאחר שהמורדים הנתמכים בידי טורקיה הודיעו כי הם מתקדמים אל העיר הנשלטת בידי הכורדים. במאנביג' מוצבים חיילים אמריקנים, ומקור אמריקני מסר כי הם נערכים לעזוב את העיר. הערב דווח כי כל החיילים האמריקנים המוצבים בצפון סוריה, כאלף במספר, יעזבו את המדינה. יישאר רק כוח קטן בדרום סוריה ובו כ־150 חיילים.

יציאת החיילים האמריקנים הגיעה אחרי שלארצות הברית התברר שהמבצע הטורקי רחב יותר וחששו שהחיילים ייקלעו לקרבות בין הטורקים לצבא אסד. מנגד, הודיעה הלילה מנהיגת הרוב הדמוקרטי בבית הנבחרים, ננסי פלוסי, כי בכוונתה להעביר בקונגרס חקיקה שתמנע את הסגת הכוחות האמריקניים מסוריה.


כמו כן, האו"ם אומר כי מאז החלה המתקפה הטורקית בסוריה, נעקרו מבתיהם לפחות 160 אלף תושבים. מזכיר האו"ם אנטוניו גוטרש מביע דאגה עמוקה מן האירועים במדינה וקורא לכל הצדדים ליישב את המחלוקות ביניהם בדרכי שלום. הוא הדגיש כי יש להגן בכל עת על האזרחים שאינם מעורבים בלחימה. גוטרש גם הביע חשש שהמתקפה הטורקית תגרום ל"שחרור לא מכוון" של אנשי דאעש שהוחזקו בידי הכורדים.

הפופולריים