תבוסה היסטורית לראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בהצבעה על אישור הסכם הברקזיט לעזיבת האיחוד האירופי. הצעתה של מיי הובסה ברוב עצום של 432 מול 202 תומכים בלבד. הפער של 230 הקולות - הוא הגבוה בהיסטוריה לראש ממשלה מכהן. במקום השני נמצא רמזי מקדונלד עם פער של 166 קולות - זה קרה ב-1924.
לקראת ההצבעה הגורלית, קראה מיי לחברי הפרלמנט לאשר את ההסכם ו"לא לאכזב את הציבור הבריטי". "אני פונה לחברי פרלמנט מכל צדי הבית – לא משנה מה הסקתם קודם. ב-24 השעות הבאות, הקדישו לעסקה הזו עוד מבט", אמרה מיי. "לא, היא לא מושלמת, אבל היא מהווה פשרה".
תרזה מיי אחרי מפלת הברקזיט: "עלינו לבדוק אם הממשלה עדיין זוכה לאמון הפרלמנט" @Yotam_R82 pic.twitter.com/0eMST5iX2I
— כאן חדשות (@kann_news) 15 בינואר 2019
לאחר ההצבעה אמרה מיי: "אנחנו צריכים לראות אם הממשלה נהנת מתמיכת הפרלמנט. אני מאשרת כי אם האופוזיציה תביא הצבעת אי אמון, נבהיר את עמדתנו מחר. אם הפרלמנט יאשר את תמיכתו במפלגה, אפגש עם חברי הפרלמנט כדי לבדוק מה ניתן לעשות כדי שנקבל גם בהמשך גיבוי מהפרלמנט".
מנהיג מפלגת הלייבור בבריטניה ויו"ר האופוזיציה ג'רמי קורבין הגיש הצעת אי אמון בממשלה: "זו תבוסה אדירה לממשלה, אחרי שנתיים של כשלון במשא ומתן, הפרלמנט אמר את דברו. הלייבור אמר את דברו שוב ושוב – יציאה מהאיחוד ללא הסכם לא באה בחשבון. ראש הממשלה לא הייתה מוכנה לדיאלוג, הייתה לה רק עדיפות אחת – המפלגה השמרנית. היא לא יכולה להאמין שאחרי שנתיים של כשלונות היא יכולה להביא הסכם טוב לעם".
יו"ר האופוזיציה בבריטניה, ג'רמי קורבין, מודיע בפרלמנט על הגשת הצעת אי-האמון בממשלתה של תרזה מיי @Yotam_R82 pic.twitter.com/3Gu3ZmALNe
— כאן חדשות (@kann_news) 15 בינואר 2019
ראש הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר התייחס להצבעה: "תוצאת ההצבעה בפרלמנט הבריטי מצערת אותי. אני קורא לבריטניה להבהיר את כוונותיה בהקדם האפשרי. הזמן כמעט נגמר".
למרות הפצרותיה של מיי, חברים רבים במפלגתה השמרנית צפויים דווקא לחבור לאופוזיציה ולהצביע נגד ההסכם. באיחוד האירופי הבהירו לפני ההצבעה כי אין בכוונתם לפתוח את ההסכם ולהכניס בו שינויים.
בתוך כך, קבוצת פוליטיקאים ממפלגות שונות בבריטניה פרסמה הצעה חדשה לקיים משאל עם נוסף, כדי לבחון אם הציבור הבריטי עדיין מעוניין לעזוב את האיחוד. מיי התחייבה בעבר שהממלכה תעזוב אותו ב-29 במארס הקרוב.
האפשרויות שעומדות על הפרק כרגע הן: מיי יכולה לבקש אישור מהאיחוד לדחות את תאריך היציאה לחודש יולי ולנסות לשכנע את עמיתיה במפלגה לתמוך בהסכם שהביאה והוא יעלה שוב להצבעה או בחירות. מצד שני, על מנת שהצבעת אי האמון של קורבין תעבור והוא יקבל הזדמנות להרכיב ממשלה, יש צורך שחברי פרלמנט מהמפלגה השמרנית יצביעו בעד אי האמון - מהלך שאם יתרחש יהיה מפתיע מאוד.