מה יידרש מטהראן ומה ארה"ב תיתן בתמורה? אלו פרטי ההסכם המתגבש

מה יידרש מטהראן ומה מארה"ב? אלו פרטי ההסכם המתגבש
על פי עיתון "ניו יורק טיימס", סיכמו הצדדים בין השאר כי טהראן לא תעשיר אורניום מעבר ל-60%, תרחיב את שיתוף הפעולה עם פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ותימנע ממכירת טילים בליסטיים לרוסיה
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
מתקן הגרעין בנתנז
צילום: אי-פי

הממשל האמריקני מנסה להגיע להבנות לא כתובות עם איראן כדי לייצב את המצב, אך לא להסכם כולל וארוך טווח. כך דווח הלילה (חמישי) בעיתון "ניו יורק טיימס". בתוך כך, שר הביטחון גלנט יצא הבוקר לבריסל שם ייפגש עם מקבילו האמריקני.

על פי הדיווח, שמתבסס על גורמים ישראלים, אמריקנים ואיראנים, סיכמו הצדדים בין השאר כי טהראן לא תעשיר אורניום מעבר ל-60%, תרחיב את שיתוף הפעולה עם פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, תפסיק את התקפותיה על גורמים אמריקנים בסוריה ועיראק ותימנע ממכירת טילים בליסטיים לרוסיה.

עוד על פי הדיווח, וושינגטון תסכים בתמורה שלא להדק את הסנקציות על איראן, לא תקדם החלטות ענישה חדשות באו"ם או בסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית נגדה, לא תעצור מכליות זרות הנושאות נפט איראני ותפשיר נכסים איראניים בהיקף של מיליארדי דולרים. על פי דיווחים בימים האחרונים, המגעים בין איראן לארצות הברית החלו בסוף השנה שעברה.

אתר אל-מוניטור מצטט דברים שאמר שר החוץ העומאני, המקום שבו התנהלו המגעים הלא הישירים בין ארצות הברית לאיראן, כי וושינגטון וטהרן קרובות להשלמת הסכם על שחרור האמריקנים המוחזקים באיראן: "אני יכול להגיד שהם קרובים. יש אווירה חיובית. זו כנראה שאלה של טכניות".

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בסוף השבוע האחרון בריאיון ל"סקיי ניוז" על אפשרות להסכם אמריקני-איראני: "אני לא חושב שהדיפלומטיה כשלעצמה תעבוד. אני חושב שהדיפלומטיה יכולה לעבוד רק אם זה יחד עם איום צבאי אמין או נכונות ליישם את האופציה הצבאית אם ההרתעה נכשלת". הוא המשיך לאיים בתקיפה באיראן ואמר כי "אם האייתוללות האלה חושבים שהם יכולים לאיים עלינו בשואה גרעינית, הם טועים. אנחנו נעשה כל מה שאנחנו צריכים לעשות כדי להגן על עצמנו".

מנגד, אמר שר החוץ בלינקן לרשת Asharq News מוקדם יותר כי בממשל האמריקני "ממשיכים להאמין שדיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר באופן כללי להבטיח שאיראן לא תשיג נשק גרעיני". כך שלדבריו, "אנחנו נשארים פתוחים לכל דיפלומטיה, וזה ללא ספק הדרך הטובה ביותר. הסכם הגרעין הישן, JCPOA, הוא לא הדבר שאנו מתמקדים בו".

הפופולריים