ארה"ב וסעודיה בוחנות: הגנה ממתקפה בתמורה לנורמליזציה עם ישראל

ארה"ב וסעודיה בוחנות: הגנה ממתקפה בתמורה להסכם עם ישראל
הבית הלבן רואים בהסכם ביטחוני הדומה לאלו עם יפן או דרום קוריאה תמריץ לסעודיה לנרמל את היחסים עם ישראל
מחבר עמיחי שטיין מחבר עמיחי שטיין
Getting your Trinity Audio player ready...
מוחמד בן סלמאן וביידן
צילום: אי-פי

הניו יורק טיימס דיווח היום (שלישי) כי ממשל ביידן והסעודים בוחנים את האפשרות לחתום על הסכם הגנה ביטחוני במודל האסייתי, בו ארצות הברית תגן על המדינות, אם מדינה אחרת תתקוף אותם. בארצות הברית רואים בהסכם ביטחוני הדומה לאלו עם יפן או דרום קוריאה תמריץ לסעודיה לנרמל את היחסים עם ישראל. 

האזינו לעוד יום:

על פי הדיווח, כל הסכם עם סעודיה הדומה להסכמים האמריקניים עם בעלות ברית מזרח אסיה בוודאי יגרור התנגדויות חריפות בקונגרס. כמה מחוקקים בכירים בארה"ב, כולל הדמוקרטים הבכירים, רואים בממשלת סעודיה ובבן סלמן שותפים לא אמינים, שלא אכפת להם מהאינטרסים של ארצות הברית או זכויות האדם.

גורמים רשמיים סעודים אומרים שהסכם הגנה חזק יסייע בהרתעת תקיפות פוטנציאליות של איראן או שותפותיה החמושות. זאת, גם כאשר שתי היריבות האזוריות יכסו מחדש את הקשרים הדיפלומטיים.

בצל הדיווחים על הפסקת המו"מ בנוגע לנורמליזציה עם סעודיה, שכוללת גם "חבילה פלסטינית", שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן, אמר אתמול (שני) בסיום המפגש הסגור של ארצו בשולי עצרת האו"ם בניו יורק לקידום פתרון שתי המדינות: "דנו היום איך להעמיד בחזית את פתרון שתי המדינות, כי אנו רואים כעת את המשך ההסלמה באדמות הכבושות וחוזים כיצד האנשים מתחילים לאבד תקווה לגבי פתרון שתי המדינות".

לדבריו, "אנו רוצים להשיב את התקווה ואת השיח לגבי כיצד לשמור על הדרך לפתרון הזה וכיצד ניתן להשיג הישגים של ממש בסוף התהליך בעבור העם הפלסטיני, וגם להבטיח שנגשים את ציפיותיהם של כולם בעניין השגת שלום צודק במזרח התיכון. אירחנו את הדיון בתיאום מתמשך עם אחינו הפלסטינים כדי להבטיח שהדבר ישקף את רצונותיהם וציפיותיהם". בטלוויזיה הסעודית בן פרחאן הוסיף כי אין אף פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני ללא מדינה פלסטינית עצמאית.

סעודיה, האיחוד האירופי, הליגה הערבית, מצרים וירדן קיימו אתמול כינוס מיוחד בשולי עצרת האו"ם בניסיון להמריץ מחדש את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים ולקדם את פתרון שתי המדינות. בכינוס השתתפו שרי החוץ מהמדינות - אך ללא נוכחות של נציגים מישראל או של הפלסטינים.

לקראת פגישת נתניהו-ביידן, משרד החוץ האמריקני צייץ מוקדם יותר אתמול כי "השיחות נמשכות, ואנו מצפים לשיחות נוספות עם שני הצדדים". עוד כתב המשרד כי "ארצות הברית נותרה מחויבת לקדם את האינטגרציה האזורית של ישראל, לרבות באמצעות דיפלומטיה שמטרתה נורמליזציה בין ישראל לסעודיה".

הפופולריים