אל נקודת הגבול שבין ארמניה למובלעת נגורנו-קרבאך שבשטח אזרבייג'ן, הגיעו ביומיים האחרונים אלפי ארמנים, תושבי המובלעת, שהפכו לפליטים לאחר שאזרבייג'ן השתלטה עליה בתום עשרות שנים ושתי מלחמות עקובות מדם. אמש דווח על פיצוץ באחת מתחנות הדלק סמוך לבירת המובלעת סטפנקרט, הרשויות מסרו כי לפחות 20 בני אדם נהרגו ו-290 נפצעו. על פי הרשויות, רבים מהם פצועים באורח קשה ואנוש. על פי הדיווחים, הפיצוץ התרחש בעקבות התלקחות של מכל דלק, אולם הנסיבות לכך טרם התבררו.

בין אזרבייג'ן לארמניה השכנות לא מתקיימים יחסים דיפלומטיים וישנה איבה גדולה, על רקע ההיסטוריה המדממת בנגורנו-קרבאך - מעשי טבח המוניים ופשעי מלחמה שביצעה כל אחת מהן כלפי אזרחי השנייה. נשיא אזרבייג'ן, אילהאם אלייב, הבטיח בתום פגישה עם נשיא טורקיה ארדואן כי מדינתו תגן על הארמנים שיבחרו להשאר בחבל הארץ שבו קיימת נוכחות ארמנית בת אלפי שנים.
אבל בארמניה טוענים כי כל תושבי החבל, 120 אלף איש מספרם, יותירו מאחור את חייהם ויעברו לחיות בארמניה, זאת מחשש שהכוחות האזרים יבצעו בהם טיהור אתני. נשיא ארמניה, ניקול פשניאן שסופג ביקורת קשה מבית לאחר שלא עמד לצידם של הארמנים בקרבאך בסבב הלחימה האחרון, נפגש אתמול עם השליחה האמריקנית המיוחדת לאזור וטען – מבלי להציג ראיות - כי כבר כעת מתבצע בקרבאך טיהור אתני.
בשבוע שעבר פתחה אזרבייג'ן במתקפה על נגורנו-קרבאך שהובילה לכניעה מהירה, תוך פחות מיממה, של הכוחות הארמנים הבדלניים שהניחו את נשקם בתום כשלושה עשורים של אחיזה איתנה בחבל הארץ. ההתפתחויות האחרונות נחשבות היסטוריות בכל הקשור לאזור הקווקז שאחרי נפילת ברית המועצות. אם לא יקרה משהו יוצא דופן, בעתיד הקרוב תבוא אל קיצה התיישבות ארמנית בת אלפי שנים בנגורנו-קרבאך, אך ייתכן כי סיומו של הסכסוך במובלעת יביא ליציבות אזורית אחרי שנים רבות של מתיחות.