המאבק של ירדן בהברחות הסמים מסוריה: בחודשיים האחרונים צבא ירדן מיירט רחפנים סורים שנושאים בתוכם סמים, ולפעמים גם אמצעי לחימה. כפי שפורסם הלילה (שני) בחדשות הלילה, בדרך כלל מדובר בסם הפופולארי באזור, כדורי הקפטגון, "הקוקאין של העניים" - שהפך למקור ההכנסה העיקרי של משטר אסד.
הקפטגון החל כתרופה נגד דיכאון והיפראקטיביות והפך לסם ממריץ בקרב ארגוני גרילה וארגוני טרור, בהם אל-קאעידה ודאעש. בשנים האחרונות, הוא הפך להיות מקור ההכנסה העיקרי של משטר אסד, שמציף את השווקים במזרח התיכון, בעיקר בירדן ובמפרץ. בניסיון לרתום את אסד להפסקת הפצת הסמים, ירדן ומדינות במפרץ ניסו להתקרב לאסד, ואף החזירו את סוריה לליגה הערבית - לאחר שזו נזרקה משם עקב דיכוי ההתקוממות ב-2011.
אך לפי שר החוץ הירדני, איימן ספדי, התופעה רק הלכה וגדלה מאז שירדן דיברה עם סוריה. כרגע אסד בעיקר עושה את עצמו מנסה למנוע הברחות. אך לסוריה משתלם לעסוק בתעשייה הזאת, כיוון שהכלכלה הסורית במצב אנוש - הלירה הסורית קרסה כבר ל-15 אלף לירות בעבור דולר אחד והתקציב הרשמי השנתי של סוריה עומד על שלושה מיליארד דולר בלבד.
כלכלת כדורי הקפטגון שווה לפי ההערכות בין 5 ל-15 מיליארד דולר בשנה בכל ציר הסחר. מחיר כדור קפטגון אחד בסוריה הוא בין דולר לשני דולרים. במפרץ הוא יכול להגיע ל-15 עד 20 דולר. כאשר המשכורת הממוצעת בסוריה כיום עומדת על כ-15 דולר ובשל הסנקציות האמריקניות הכספים מהמפרץ לא מגיעים - אין לסוריה חלופה כלכלית אמיתית. זאת בזמן שיש כבר תסיסה נגד המשטר בקרב הדרוזים לשמל, שמפגינים נגדו במעוזם בדרום המדינה.
תעשיית הקפטגון הפכה לענף כלכלי ממוסד בסוריה - גורמים במשטר הסורי ובדיביזיה 4 של צבא הסורי, עליה מפקד אחיו של אסד, מפקחים על תעשייה זו, שמתנהלת בעיקר במעבדות ביתיות בדרום סוריה. יש כבר מפעלים גדולים גם בחומס, מרכז סוריה וגם בלטקייה, עיר החוף במערב סוריה. מאחר ולבנון היא גם מוקד מרכזי של הסם, גם גורמים בחיזבאללה מעורבים בהעברות ובשינוע.
פעיל הרשת הירדני, ראמי א-דבאס, אמר לכאן חדשות כי לכל סיפור הברחות הסמים לירדן, יש כתובת אחרת והיא לאו דווקא בדמשק - אלא באיראן. "ההוראות מגיעות מטהרן. הרס ירדן מתבצע מטהרן וכמוהו גם הרס סעודיה והמפרץ. כך משחירים את המוניטין התיירותי הביטחוני והכלכלי של ירדן", הסביר א-דבאס.
המעורבות האיראנית הממוסדת פחות ברורה, אך לא ניתן לשלול גורמים איראניים בסוריה שגוזרים קופון מהתעשייה הזו. בנוסף, הברחות הסמים בקלות יכולות להפוך להברחות נשק שעשויות להוביל להקמת תאים איראניים על אדמת ירדן. מלבד פעולות הסיכול, בחודשים האחרונים יש תקיפות חריגות של חיל האוויר הירדני בדרום סוריה נגד יעדים הקשורים לתעשיית הקפטגון.
לפי א-דבאס, נכון לעכשיו לירדן אין מה להרוויח מעימות ישיר מול סוריה, ולכן היא מעדיפה לעבוד מודיעינית והסברתית ולתגבר את השמירה בגבולותיה. עוד הוסיף א-דבאס כי ישראל יכולה לסייע לירדן במניעת ההברחות: "ישראל יכולה לסייע באמצעות תיאום מודיעיני בדרום סוריה ותיאום בין הגופים והמוסדות הממשלתיים הנוגעים בדבר שתי המדינות".