אירוע ביטחוני בטיסה של חברת אל על מפוקט שבתאילנד לשדה התעופה בן גוריון: גורמים עוינים ניסו כפי הנראה הלילה (ראשון) להשתלט על רשת הקשר של המטוס ולהסיט אותו מיעדו לכיוון אחר. המטוס הגיע ליעדו ונחת בשלום כשעליו 250 נוסעים ואנשי צוות.
ניסיון ההשתלטות התרחש כשהמטוס עבר מעל אזור בו פעילים המורדים החות'ים. עם זאת גורמים בסומליה טוענים כי ייתכן שהישות סומלילנד שחתמה לאחרונה על הסכם שנוי במחלוקת עם אתיופיה, היא זו שאחראית לאירוע.
ההנחיות שניתנו לצוות היו שונות מהנתיב והיה חשש כבד שמנסים לגרום נזק למטוס או להוביל אותו לאיזורים בעייתיים. פוטנציאלית גם לחטיפה מהקרקע. הצוות שהבין שמשהו לא תקין לא ציית להנחיות ועבר לאמצעי קשר חלופיים לאחר מספר דקות. במקביל בדק צוות הטייסים מול בקרות אוויריות אחרות במרחב את הנתונים והבין שמנסים להטעות אותו.
עוד בנושא
סגן ראש המלל לשעבר וחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, ד״ר צ׳ק פרייליך, התייחסות לניסיון ההשתלטות על רשת הקשר ואמר: ״איום הסייבר על המרחב האוירי נחשב בעולם לאחד המסוכנים והוכר ככזה גם על ידי מערך הסייבר הלאומי בישראל. בנתבג פועלת יחידה מיוחדת להגנה מפני תקיפות סייבר במרחב האוירי.
לדבריו: "אם אכן מדובר במתקפת סייבר, זו ממש לא הפעם הראשונה. ב-2020 כשהגיעו מנהיגים מכל העולם לישראל לטקס הזכרון ל 75 שנה לשחרור אושוויץ, נתבג והמטוסים של המנהיגים שהגיעו הנה הותקפו במתקפות סייבר רבות לקראת הנחיתה״.
מחברת אל על נמסר: "רשות התעופה האזרחית המקומית של סומליה פרסמה לאחרונה עדכון לכלל חברות התעופה העולמיות באשר להפרעות צפויות בקשר באזור זה. טייסי אל על עודכנו בנושא, והונחו להשתמש בדרכי תקשורת חלופיות במקרה כזה".
עוד נמסר מחברת התעופה: "ההפרעות אינן מכוונות רק למטוסי חברת אל על וכי לא מדובר באירוע בטחוני. ההפרעה לא השפיעה על מהלך הטיסה התקין הודות למקצועיות הטייסים שהשתמשו בדרכי התקשורת החלופיות ואפשרו את המשך הטיסה במסלול המתוכנן".
הדברים פורסמו לראשונה ב"שעה הבינלאומית" בכאן רשת ב'