שידור ישיר

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג הורה לעצור את הלחימה ברפיח

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג הורה לעצור את הלחימה ברפיח
בדבריו קבע נשיא בית הדין כי "המצב ההומניטרי בעזה הוא קטסטרופלי" והוסיף: "לא השתכנענו שישראל נוקטת באמצעים להגן על האוכלוסייה האזרחית". נתניהו מכנס התייעצות טלפונית עם שרים ובכירים במערכת המשפט
מחבר שירז תקווה מחבר שירז תקווה
Getting your Trinity Audio player ready...
כניסת השופטים לדיון בבית הדין הבין לאומי בהאג בנוגע לצווים להפסקת המלחמה
צילום: -

בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג (ICJ) קבע היום (שישי) כי על ישראל לסגת מרפיח ולעצור את פעילותה הצבאית בעיר הדרומית ברצועת עזה. זאת, לבקשתה של דרום אפריקה להוציא לישראל צו המורה על צמצום או הפסקת לחימה. ההחלטה להפסיק את הלחימה התקבלה ברוב של 13 שופטים נגד שניים. השופט הישראלי אהרן ברק, שלא נכח בהקראה מסיבות משפטיות, התנגד לה. עוד קבע בית הדין כי על ישראל להגיש דוח לבית הדין בתוך חודש. כפי שפורסם לראשונה בכאן חדשות, בית הדין הוציא צו המחייב גישה לגורמים בינלאומיים ולאפשר חקירה של המצב. 

צפו בהכרעת בית הדין לצדק בהאג

לפי דעת המיעוט של השופט ברק, בקשתה של דרום אפריקה לא נענתה משום שבית הדין לא הורה לישראל להפסיק את הלחימה ברפיח - אלא רק במקרה של הפרת האמנה למניעת רצח עם. 

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

בכאן חדשות פורסם לפני כעשרה ימים כי בישראל העריכו שבית הדין יוציא צו להפסקה כוללת של הלחימה, ולכן ניהלו קרב בלימה בניסיון למנוע צו שכזה. כמחצית מהשופטים חשבו להוציא את הצו עוד לפני הפעולה ברפיח, שאליה יצאה ישראל ללא גיבוי אמריקני.

בעקבות החלטת בית הדין, החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לכנס התייעצות טלפונית עם היועצת המשפטית לממשלה, בכירים במערכת המשפט ושרים נוספים. 

הנציגות הישראלית בבית הדין הייתה סמלית ומצומצמת - פרופסור מלקולם שו והיועצת המשפטית לשגרירות ישראל בהאג אביגיל פריש בן אברהם. בראש הרכב השופטים עומד השופט נוואף סלאם מלבנון.

בדבריו אמר נשיא בית הדין השופט סלאם כי "המצב ההומניטרי בעזה הוא קטסטרופלי". לדבריו, "המצב הידרדר בגלל מניעת מזון מהפלסטינים, גם אחרי החלטת בית הדין בחודש מארס האחרון". הוא הוסיף כי הצעדים שעליהם הורה בית הדין בסוף חודש מארס לא משפיעים מספיק על המצב בשטח. "לא השתכנענו שישראל נוקטת באמצעים להגן על האוכלוסייה האזרחית", אמר.

"התקיפה הרחבה שישראל התחילה ב-7 במאי ברפיח עדיין נמשכת", המשיך סלאם. "כתוצאה מכך לפי דו"ח האו"ם כ-800 אלף תושבים התפנו מרפיח. בית הדין רואה בהתפתחויות אלו חמורות במיוחד, עקירה המונית של אנשים שהיו פגיעים כבר לפני כן, מה שמצביע על שינוי במצב". לדבריו, ישראל לא סיפקה מספיק מידע על הצרכים הבריאותיים והתזונתיים של מאות אלפי המפונים.

השופט סלאם הזכיר בדבריו גם את החטופים שמחזיק חמאס ברצועה ואמר כי "בית הדין מוטרד מכך שרבים מבני הערובים עדיין מוחזקים בשבי וקורא לשחררם לאלתר". 

 

ראש האופוזיציה יאיר לפיד גינה את החלטת בית הדין ואמר כי "העובדה שבית הדין לא קשר בפסיקתו בין הפסקת הלחימה ברפיח להחזרת החטופים וזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני טרור היא מפולת מוסרית ואסון ערכי". לדבריו, "אין מדינה בעולם שלא היתה מגיבה בכוח על מתקפה כזו". בדבריו תקף לפיד את הממשלה ואמר כי "ממשלה שפויה ומקצועית הייתה מונעת התבטאויות שרים מטורפות, עוצרת עבריינים ששורפים משאיות סיוע, ומקיימת עבודה מדינית שקטה ויעילה".

שר התרבות מיקי זוהר מסר: "שופטי בית הדין בהאג מוזמנים להגיע לעזה ולשכנע את חמאס להחזיר את החטופים והחטופות שלנו הביתה. עד שזה לא קורה, ברור שאין שום אפשרות להפסיק את הלחימה ברפיח". לדבריו, "הפסקת הלחימה תהיה יריקה בפרצופם של החטופים שעוברים גיהנום". 

השר בני גנץ הגיב גם הוא: "מדינת ישראל מחויבת להמשיך להילחם כדי להשיב את חטופיה ולהבטיח את ביטחון אזרחיה בכל זמן ובכל מקום - גם ברפיח. נמשיך לפעול לפי הדין הבינלאומי בכל מקום שבו אנו פועלים ולעשות מאמץ להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית. לא בגלל בית הדין בהאג - אלא קודם כל בגלל מי שאנחנו". 

פורום הגבורה, המאגד משפחות שכולות לחיילים שנפלו במלחמת חרבות ברזל מסר כי "ב-7 באוקטובר יקירינו יצאו למלחמה שאין צודקת ממנה, ומסרו את נפשם למען השבת הביטחון לאזרחי ישראל והחזרת החטופים לביתם. אנו קוראים לשרי הממשלה שלא להיכנע לתכתיבים האנטישמים מבית הדין הלאומי בהאג, אלא להורות על הרחבת הלחימה, כפי שהבטיחו לנו בפגישות עמם". 

הרשות הפלסטינית בירכה על ההחלטה ומסרה כי "היא מייצגת קונצנזוס בינלאומי להפסקת המלחמה של ישראל בעזה". 

המשלחת הישראלית הציגה לפני כשבוע את טיעוניה, בהם הזכות של ישראל להגן על עצמה, הפרכת מידע כפי שדרום אפריקה הציגה בתביעה, והגדלת הסיוע הומניטרי לרצועה. עד כה, הצווים שיצאו מבתי הדין נגעו לעניינים הומניטריים, כך שאם בית הדין יוציא צווים להפסקת הלחימה, הוא יהווה התערבות של ממש בניהול המלחמה. לבית הדין אין יכולת לאכוף את הצו, אך אי ציות לו משמעותי לעניין עסקאות נשק עם מדינות שונות.

במקביל, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר כי מדינתו לא מכירה בסמכותו של בית הדין הפלילי בהאג להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה ושר הביטחון. הנשיא האמריקני גם הדגיש כי וושינגטון לא מסכימה להשוואה בין ישראל לחמאס.

אמש הודיע מנהיג המפלגה הגדולה ביותר בהולנד, חירט וילדרס, כי שוחח בטלפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והביע בפניו את תמיכתו העמוקה במדינת ישראל ובעם היהודי. וילדרס כתב ברשת X כי הוא גם גינה את החלטת התובע קארים חאן להוציא צווי מעצר נגד הבכירים הישראלים. "מדובר בצעד מגוחך ושגוי", כתב וילדרס, והוסיף: "זהו פשע למנוע ממדינה להגן על אזרחיה מפני כוחות של טרור ושנאה".

 

הפופולריים