הבוקר הזה | שידור ישיר
לראשונה בהיסטוריה האמריקנית, נשיא לשעבר הורשע בפלילים. חבר המושבעים במשפט דמי השתיקה של דונלד טראמפ פרסם הלילה (שישי) את החלטתו, לפיה הוא אשם בכל 34 הסעיפים. יו"ר חבר המושבעים הקריא את האישומים אחד-אחד. כעת התיק עובר לשופט - שייקבע את עונשו של נשיא ארצות הברית לשעבר, שמתמודד גם בבחירות הקרובות לנשיאות. השופט צפוי לפרסם את החלטתו ב-11 יולי.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
"זה ביזיון, המשפט הוטה על ידי שופט מושחת שהיה בניגוד עניינים", אמר טראמפ ביציאתו מבית המשפט במנהטן. "זה משפט מכור ומביש וההחלטה מוטה. ההכרעה האמיתית תהיה ב-5 בנובמבר, כשהעם יאמר את דברו. אני אדם זכאי. האומה שלנו במצב נוראי. נילחם על חפותנו".
טראמפ בצאתו מבית המשפט: "המשפט מכור, השופט מוטה, העם יכריע בבחירות"; גזר הדין - ב-11 ביולי@itamargalit pic.twitter.com/k8odWbVHj1
— כאן חדשות (@kann_news) May 30, 2024
בפני טראמפ פתוחה אפשרות לנסות לערער על ההרשעה. לשם כך הוא יצטרך לשכנע את ערכאת הערעורים כי היו פגמים משמעותיים ומסוימים במהלך המשפט. החוקה האמריקנית לא מונעת מעבריין מורשע לרוץ לבחירות ואף להיבחר לנשיאות, אף אם יעשה זאת מאחורי סורגי הכלא. במידה ויכנס לכלא הוא אמנם לא יוכל להצביע בפלורידה, אבל בדרך כלל מיקום ההצבעה נקבע על פי המקום שבו הורשע ובניו יורק מותר להצביע מתוך כותלי הכלא.
כל אחד מסעיפי האישום במשפט, נוגע למסמך או המחאה אחרת שקשורים לתשלום דמי השתיקה. על חלקם חתם טראמפ אישית ועל אחרים לא. העונש המירבי על כל אחת מהעבירות הוא ארבע שנות מאסר ועונש המאסר המירבי על כלל העבירות הוא 20 שנים, אך ביכולתו של השופט לקבוע עונש קל יותר ואף לוותר על מאסר בפועל. הסיכוי שייגזר עליו עונש מאסר הוא נמוך כיוון שזאת הפעם ראשונה שהורשע ולא מדובר בעבירה חמורה.
טראמפ הורשע בפרשה שנוגעת לתשלום דמי שתיקה לנשים עימן קיים יחסים אינטימיים, בראשן שחקנית הפורנו סטורמי דניאלס. כשהתקרבו הבחירות לנשיאות ב-2016, שיגר טראמפ את עורך דינו מייקל כהן לשלם לדניאלס 130 אלף דולר כדי שלא תספר על הקשר המיני עימו. העבירה היא בכך שהתשלום נרשם באופן שקרי במסמכי תאגיד טראמפ כהוצאה משפטית.
בנוסף, טראמפ הואשם בכך שבעצם תשלום דמי השתיקה כדי להסתיר את הפרשה, הוא עבר על חוקי הבחירות, מכיוון שניסה למנוע מהבוחרים מידע שהיה מהותי להצבעתם בבחירות. פרשות נוספות שעלו בתיק קשורות לקשר מיני נוסף שקיים טראמפ עם דוגמנית פלייבוי, שקיבלה תשלום מצהובון כדי שלא לפרסם את הפרשה, וכן אדם נוסף שקיבל תשלום מאותו צהובון כדי לא להפיץ סיפור על כך שלטראמפ יש ילד מאחד הרומנים שלו.
במהלך המשפט טענו עורכי דינו של טראמפ כי עדי התביעה אינם אמינים. טראמפ עצמו טען כי מדובר ברדיפה פוליטית של תובעת כללית דמוקרטית ושל שופט שהיה מוטה נגדו מסיבות פוליטיות.
המשפט נפתח בחודש שעבר בבית המשפט במנהטן, ניו יורק, והליך בחירת המושבעים נתקל בקשיים כאשר כמה מהמושבעים שוחררו. זאת עקב חשש מאיומים לחייהם או מכך שלא יוכלו להיות אובייקטיבים. לבסוף, נבחרו שישה מחליפים ל-12 המושבעים.
כעת, טראמפ משוחרר, ללא ערבות, עד לדיון הענישה. ארבעה ימים אחריו, ב-15 ביולי, צפויה להיערך הוועידה הרפובליקנית שבה טראמפ יוכתר באופן רשמי כמועמד. היועץ לביטחון לאומי בתקופתו של טראמפ, ג'ון בולטון, קרא למפלגה הרפובליקנית למנות מועמד אחר לנשיאות.
התגובות להרשעה
בקמפיין ביידן-האריס הגיבו להרשעות נגד טראמפ ומסרו כי פסק הדין מראה ש"אף אחד אינו מעל החוק". למרות זאת, הוסיפו כי הציבור האמריקני ניצב בפני מציאות שבה טראמפ הוא מועמד לנשיאות, ושהדרך היחידה להרחיק אותו מהחדר הסגלגל תהיה בקלפי. "יש רק דרך אחת להשאיר את טראמפ מחוץ לחדר הסגלגל - להצביע בקלפי", נכתב בחשבון ה-X של הנשיא ג'ו ביידן. יו"ר בית הנבחרים האמריקני, מייק ג'ונסון הרפובליקני, הגיב: "זה יום מביש בתולדות אמריקה".
במודעת בחירות שקמפיין טראמפ מפיץ כעת נכתב: "אני אסיר פוליטי". במהלך הלילה הוא שיגר קריאות לתומכיו להגדיל את תרומותיהם לקמפיין שלו, תוך שהוא מצהיר שזה "יום אפל בהיסטוריה האמריקנית". מטה הבחירות של טראמפ אף הנפיק לרגל האירוע כובע בייסבול בצבע שחור ועליו הכתובת "לעולם לא ניכנע". גורמים בקמפיין טענו כי זרם התרומות בלתי פוסק. בבוקר טראמפ צפוי לקיים מסיבת עתונאים בניו יורק, שם הוא ידבר עוד על המשפט ועל תוכניותיו לעתיד. כשיצאה השיירה של טראמפ מבית המשפטף המתינו לו לאורך הרחוב תומכים רבים שהריעו לנשיא לשעבר. מאוחר יותר בלילה התקבצו כמה מאות מפגינים ממתנגדי טראמפ מחוץ למגדל טראמפ בשדרה החמישית וקראו: "ניו יורק שונאת אותך".
במפלגה הרפובליקנית התייצבו המחוקקים מאחורי טראמפ וגינו את בית המשפט על ההכרעה. "זהו עיוות של הצדק", טען הסנטור הרפובליקני מטקסס ג'ון קורנין. חברת הקונגרס מרג'ורי טיילור, אשת הפלג הקונספירטיבי בשולי הרפובליקנים, צייצה כי "טראמפ הוא האחד והיחיד", ויצאה נגד ג'ון בולטון, שקרא לו לפרוש מהמירוץ לנשיאות בגלל ההרשעה.
הקואליציה היהודית הרפובליקנית גינתה את ההרשעה ואמרה כי מדובר ברדיפה פוליטית וכי הדמוקרטים שצוהלים כעת עוד יראו כיצד ההרשעה ממריצה את הנצחון של טראמפ בבחירות.
בצד הדמוקרטי נרשמו גינויים מקיר לקיר לטראמפ אחרי ההרשעה. הבית הלבן נזהר שלא להתערב והסתפק בהודעה של היועץ המשפטי שבה נאמר: "אנו מכבדים את שלטון החוק". הארגון היהודי הדמוקרטי JDCA בחר להגיב בציטוט מספר דברים "צדק, צדק תרדוף", תוך שהם מוסיפים כי "אכן נעשה צדק בבית המשפט".