המרוץ לבית הלבן

אחד השיקולים למועד הפרישה של ביידן: "לא לתת לנתניהו את הסיפוק"

ביידן לא יפרוש לפני הפגישה עם רה"מ: "לא ייתן את הסיפוק"
עיתון הניו-יורק טיימס דיווח שנשיא ארצות הברית לא יודיע על הפסקת הקמפיין לפני ביקורו של ראש הממשלה
מחבר איתמר מרגלית ושירז תקווה מחבר איתמר מרגלית ושירז תקווה
Getting your Trinity Audio player ready...
נתניהו ביידן 2016
צילום: אי-פי

עיתון ה"ניו-יורק טיימס" פרסם הבוקר (שבת) כי אחד השיקולים של נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, בקביעת מועד להודעה על פרישה, אם זה יחליט לפרוש, הוא פגישתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בארצות הברית בשבוע הבא. בעיתון נטען כי ביידן: "לא רוצה לעשות זאת לפני הביקור כדי לא לתת לנתניהו את הסיפוק". 

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

אתמול דיווחה רשת NBC שחברי משפחתו של ביידן החלו לדון בפרישה אפשרית שלו מהמרוץ לנשיאות. על פי שני מקורות, בני משפחתו דנו בתוכנית יציאה מפורטת.

עד כה, משפחתו של ביידן הייתה הגורם שהתעקש שהוא לא יפרוש, וגם לחצה עליו להישאר - ולכן מדובר בשינוי משמעותי. לאחר הדיווח מסר ביידן הצהרה, בה נאמר כי כי הוא מחכה לשוב לקמפיין המרוץ לנשיאות בשבוע הבא. עוד נאמר, "החזון האפל של טראמפ" אינו מייצג את האמריקנים.

בדיווח נוסף, צוטטו שלושה מקורות אמריקנים שאמרו הלילה לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי הם רואים את הודעת הפרישה של הנשיא האמריקני ג'ו ביידן "כעניין של זמן". ב-NBC דווח כי הנשיא ביידן מרגיש "פגוע ונבגד באופן אישי" מהאופן שבו דמוקרטים רבים, כולל כמה מבכירי המפלגה הותירו אותו להתמודד לבדו עם המשבר "הגדול ביותר בקריירה הפוליטית שלו".

המקורות אמרו שביידן כועס על האופן שבו המפלגה ניסתה לדחוק אותו החוצה. מקור המקורב לביידן מתח ביקורת על אותם מנהיגים דמוקרטים בכירים כמו שומר, פלוסי ואובמה, והאשים אותם שבעצם דחיקתם את ביידן לטובת הילארי ב-2015, הם הביאו לניצחונו של טראמפ דאז.

רשת ABC האמריקנית דיווחה כי הנשיא ביידן פנה ליועציו הקרובים וביקש מהם לבדוק באמצעות סקרים את סיכוייה של סגניתו קמלה האריס לנצח בבחירות לנשיאות. לדברי מקורביו, הנשיא מחוייב ונחוש לא פחות מבעבר להישאר במרוץ לקדנציה נוספת, אבל הוא בהחלט פתוח לשמוע את הקריאות שמבקשות ממנו לפרוש.

על פי סקר שבוצע ברשת CBS, טראמפ מוביל עם 52% מהקולות, אחרי שעמד על 50% בתחילת החודש, וביידן זוכה ל-47%, אחרי שקיבל בסקר הקודם 58%. במדינות המפתח: טראמפ מוביל ב-3%. אם טראמפ מתמודד מול האריס, טראמפ מקבל 51% והאריס 48%.

עיתון ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי מספר אנשים שקרובים לנשיא אמרו בחמישי כי הם מאמינים שהוא התחיל לקבל את הרעיון שאולי ולא יוכל לנצח בנובמבר, וייתכן ויצטרך לפרוש מהמרוץ. אחד מהאנשים הקרובים לביידן ציין שביידן טרם החליט אם יפרוש מהמרוץ, אך מקור אחר טען ש"המציאות חלחלה פנימה" - והוא לא יופתע אם בקרוב ביידן יכריז על תמיכתו בסגניתו האריס למלא את מקומו.

לפי "הוושינגטון פוסט", יו"ר בית הנבחרים לשעבר ננסי פלוסי, אשר עודנה בעלת השפעה בשורות המפלגה הדמוקרטית, אמרה למספר מחוקקים דמוקרטים כי היא מאמינה שהנשיא יוכל להשתכנע בקרוב לצאת מהמרוץ לנשיאות, עקב חששות כבדים שלא ינצח בבחירות לנשיאות בנובמבר. בשיחה עם מחוקקים, פלוסי אמרה כי היא סבורה שביידן קרוב להחליט על נטישת הקמפיין שלו לנשיאות.

מה יקרה אם ביידן מודיע "אני לא המועמד"?

אם זה קורה לפני האישור על ידי הצירים בוועידת המפלגה הדמוקרטית

כ-3,900 הצירים ייפגשו כדי להצביע על מועמד חדש לנשיאות, אם אף אחד מהמועמדים לא יקבל רוב, יאפשרו לכ-700 "צירי העל" להצטרף להצבעה, ותתקיים הצבעה עד שיהיה לאחד המועמדים רוב.

אם זה קורה אחרי שקיבל את המועמדות הרשמית על ידי הצירים

רק אם ביידן מתפטר, מת, או "נמצא במצב שלא יכול למלא את התפקיד" - תתקיים הצבעה כדי להחליף אותו. יו"ר המפלגה הדמוקרטית, בכירי המפלגה וקבוצת מושלים ייפגשו כדי להסכים על מחליף. הוועד של המפלגה הדמוקרטית יצטרך לאשר את המועמד החדש.

מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר, הציע לביידן שעדיף לו לפרוש מהמרוץ. מהבית הלבן נמסר בתגובה: "ביידן אמר לצ'אק וגם למנהיג המיעוט בבית הנבחרים האקים ג'פריז, כי הוא המועמד הדמוקרטי וינהיג את המפלגה לניצחון".

בהקשר למצבו הרפואי של ביידן לאחר שנבדק בקורונה, דוברת הבית הלבן מסרה שהנשיא מחוסן, ותסמיניו מתונים. רופאו מסר כי הוא החל לקבל טיפול בתרופה פקסלוֹביד. עקב מחלתו ביטל ביידן נאום מתוכנן בכינוס בלאס וגאס ויצא לביתו. ביידן כתב ברשת החברתית X: "חש בטוב, בעודי נמצא בבידוד ומתאושש אמשיך לעבוד למען העם אמריקני".

הפופולריים